0
0
0
s2smodern

Waterschap Hollandse Delta heeft zeven vispaaiplaatsen rondom het Brielse Meer aangelegd. Deze maatregel zorgt voor een grotere variatie in de visstand. Onder andere snoeken en zeelten zullen de ondiepe oeverplekken gebruiken om zich voort te planten.

De vispaaiplaatsen zijn volgens Waterschap Hollandse Delta (WSHD) nodig, omdat de diversiteit van de vissoorten in het Brielse Meer te klein is. De plekken die aan de oever zijn aangelegd, geven vissen extra bescherming. Zij kunnen hier schuilen en paaien. Omdat de plekken ondiep zijn en de watertemperatuur wat hoger is dan in de rest van het meer, kunnen visseneitjes goed uitkomen.

Vooral plantminnende vissen zoals rietvoorn, ruisvoorn, zeelt en snoek zullen afkomen op de zeven vispaaiplaatsen. Deze soorten zijn nu al aanwezig in het meer, maar niet voldoende. WSHD vindt het met name gewenst dat het aantal snoeken en zeelten groter wordt. Het waterschap verwacht dat vanwege het paaiseizoen de zeelt nu al de verstopplekken gaan gebruiken. Ook waterplanten en -diertjes hebben voordeel van de plekken. Zo groeien planten hier gemakkelijker. 

Flauwe ondiepe oevers
De werkzaamheden vonden plaats tussen oktober en maart. Verdeeld over het Brielse Meer zelf zijn vijf vispaaiplaatsen aangelegd. Het gaat om flauwe ondiepe oevers van ongeveer een meter diep, twintig meter lang en tien meter breed. Verder zijn er twee vispaaiplaatsen gerealiseerd langs het Voedingskanaal die het meer met de Oude Maas verbindt: een bij Spijkenisse en een ter hoogte van Zwartewaal. Hier zijn de flauwe oevers wat smaller, omdat er minder ruimte is. De bestaande grindoevers zijn hergebruikt en verder liggen er schanskorven om de golfslag van de scheepvaart te breken.

Waterschap Hollandse Delta bekijkt of het ook mogelijk is om natuurvriendelijke oevers aan te leggen. Dat is langs het Brielse Meer wel lastig. Hiervoor komen slechts een beperkt aantal locaties in aanmerking.

Verbeteren van waterkwaliteit
Johan van Driel 180 vk Johan van DrielDe vispaaiplaatsen zijn ingericht volgens de regels van de Kaderrichtlijn Water (KRW). Heemraad Johan van Driel die watersystemen in zijn portefeuille heeft, is blij met de uitvoering van deze maatregel. “Het past bij onze ambitie om grote stappen te maken bij het verder verbeteren van de waterkwaliteit. Een goede waterkwaliteit is tenslotte essentieel voor inwoners, natuur en landbouw. Niet alleen in zogeheten KRW-wateren, maar in alle sloten en singels.”

De aanleg van de vispaaiplaatsen rond het Brielse Meer is een KRW-maatregel uit het Tweede Stroomgebiedbeheerplan dat geldt tot en met 2021. WSHD is inmiddels bezig met het opstellen van nieuwe waterkwaliteitsmaatregelen in het kader van het derde Stroomgebiedbeheerplan voor de periode tot en met 2027. Daarover zijn gesprekken gehouden met gebiedspartners als gemeenten, agrariërs, natuurorganisaties en visbeheerorganisaties en met de provincie Zuid-Holland en Rijkswaterstaat. Het waterschap verwerkt de informatie nu in een concept-document dat vervolgens nog een keer besproken zal worden.

MEER INFORMATIE
WSHD over de vispaaiplaatsen 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bepaal je virusdeeltjes in een millimeter rioolwater?
Zou een milliliter niet handiger zijn?
Een korte reactie op de verklaring inzake duurzaamheid in dit artikel: “Diverse onafhankelijke berekeningen hebben aangetoond dat drogen en verbranden van RWZI slibben NIET de meest duurzame oplossing is. Bewering inzake CO2-uitstoot is zeer discutabel en er wordt geen rekening gehouden met de uitstoot van stikstof”. Mladen Filipan, VSGM (MID MIX).
Mooi dat de dreiging van een landelijk watertekort voorbij is en dat er weer voldoende water Nederland binnenkomt. Waarmee evenwel helaas alleen Europees Nederland bedoeld wordt. Geen woord over Caribisch Nederland (Bonaire, Saba en Sint-Eustatius) dat nu al bijna tien jaar ook een deel van Nederland is. En mocht dit deel niet binnen de verantwoordelijkheid van RWS en LCW vallen, ook dan ware sprake te zijjn van Europees Nederland in hun berichten.
Goede dag, ik heb uw verslag gelezen over het afvalwater op de Oude Rijn bij Katwijk. Ik woon zelf aan de Zandsloot te Katwijk een aftakking van de Oude Rijn. Hoe kom ik te weten of deze Zandsloot geschikt is om te zwemmen? Ik zwem regelmatig. Is dit mogelijk met gebruik maken van een swimsuit en oog bescherming.
De Zandsloot is ongeveer 8 meter breed en ongeveer 400 meter lang, met aan de uitlopen de Oude Rijn.
Wat we met zijn allen de afgelopen 150-200 jaar in vijf forse ontwateringsgolven/afwateringsgolven (1. kanalisaties, 2. ontginningen en bebossingen, 3. beekverbeteringen, 4. ruilverkavelingen (nooit meer honger) en 5 verstedelijking) gemaakt hebben, is helaas niet in enkele jaren te herstellen.
Toch deel ik de zorgen van Patrick, ook al zeilen we bij waterschap Aa en Maas al scherper aan de wind dan 20 jaar geleden. Van #herstelsponswerkinglandschap naar #ontwikkelsponswerkinglandschap. Zie ook de Stowa-pagina over klimaatrobuuste beekdallandschappen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.