secundair logo knw 1

Wetsus start deze week met een serie publiekslezingen – onder de noemer Winter Watertech Weken. Het kennisinstituut wil het brede publiek kennis laten maken met het wetenschappelijk onderzoek dat bij Wetsus wordt verricht. ‘Dit dwingt ons ook om anders te kijken naar ons eigen onderzoek.’

“Veel mensen uit de omgeving van Leeuwarden kennen ons markante gebouw”, vertelt Jan Post, programmadirecteur bij Wetsus en een van de sprekers tijdens Winter Watertech Weken. “Maar lang niet iedereen weet wat er in dat gebouw allemaal gebeurt. Met een speciale lezingenreeks voor het brede publiek willen we daar verandering in brengen. Met deze reeks, opgezet in samenwerking met de Leeuwarder Courant, laten we ook onze verbinding met de stad en de regio zien.”

Jan PostJan PostDe zes gratis toegankelijke lezingen handelen over onderwerpen variërend van energie tot mensenmest en van drinkwater tot wolkenfabrieken. “We hebben gezocht naar aansprekende voorbeelden uit ons onderzoek om zo een aantrekkelijk programma samen te stellen.


LEES OOK: Wetsus begint met een tas vol lof en middelen aan het derde decennium


Sommige van de gekozen onderwerpen komen volgens Post met enige regelmaat in de krant, droogte of waterkwaliteit bijvoorbeeld. In de lezingenreeks wil Wetsus daar dan dieper op ingaan. “Zelf zal ik spreken over Blue Energy. Door te vertellen over de manieren waarop dat nu al wordt toegepast, geef ik ook een blik op de mogelijkheden in de toekomst.”

Net na de verhuizing naar het nieuwe gebouw, in 2016, organiseerde Wetsus al eerder een reeks publiekslezingen. “Ik was daar toen ook al bij betrokken. Het is ontzettend leuk om te doen. Het is natuurlijk altijd goed om te proberen om het brede publiek bij ons werkveld te betrekken. Maar het is ook voor ons goed. Want de sprekers moeten de onderwerpen nu buiten de eigen bubbel presenteren. Dat dwingt ons om anders te kijken naar ons eigen onderzoek en daar leren wij ook ontzettend veel van.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Werken jullie wel samen met Drinkable Rivers Citizen Science?
Mooi initiatief om dit deze dringende oproep rechtstreeks aan onze oosterburen te doen. Absurd eigenlijk dat handhaver(s) met lege handen staan. Naast hogere kosten voor de DWB'en om PFAS te verwijderen, wordt de reststroom van de zuivering hierdoor ook lastiger en duurder verwerk-/loosbaar. Uiteindelijk is het helaas de gebonden drinkwaterklant die de rekening betaalt. RIWA-RIjn: succes met dit zo belangrijke lobbyprogramma!
Te gek voor woorden dat het drinkwater WMD niet goed is. Ik heb een zeldzame auto-immuunziekte en ben heel erg afhankelijk van goed en zeer schoon drinkwater. Als dit niet goed is kan ik nog sneller erg ziek worden en dat is lijkt mij niet de bedoeling. Mijn lichaam kan zelf niet zuiveren door mijn ziekte, ben dus echt afhankelijk van zuiveringsinstallatie van WMD. Dat moet gewoon goed zijn !
Daar betalen wij ook voor.
Interessant. Als ik naar het dashboard reageert het alleen niet als ik een gemeente selecteer.
En daarom heb ik dus een waterfilter voor thuis.