secundair logo knw 1

Wetsus start deze week met een serie publiekslezingen – onder de noemer Winter Watertech Weken. Het kennisinstituut wil het brede publiek kennis laten maken met het wetenschappelijk onderzoek dat bij Wetsus wordt verricht. ‘Dit dwingt ons ook om anders te kijken naar ons eigen onderzoek.’

“Veel mensen uit de omgeving van Leeuwarden kennen ons markante gebouw”, vertelt Jan Post, programmadirecteur bij Wetsus en een van de sprekers tijdens Winter Watertech Weken. “Maar lang niet iedereen weet wat er in dat gebouw allemaal gebeurt. Met een speciale lezingenreeks voor het brede publiek willen we daar verandering in brengen. Met deze reeks, opgezet in samenwerking met de Leeuwarder Courant, laten we ook onze verbinding met de stad en de regio zien.”

Jan PostJan PostDe zes gratis toegankelijke lezingen handelen over onderwerpen variërend van energie tot mensenmest en van drinkwater tot wolkenfabrieken. “We hebben gezocht naar aansprekende voorbeelden uit ons onderzoek om zo een aantrekkelijk programma samen te stellen.


LEES OOK: Wetsus begint met een tas vol lof en middelen aan het derde decennium


Sommige van de gekozen onderwerpen komen volgens Post met enige regelmaat in de krant, droogte of waterkwaliteit bijvoorbeeld. In de lezingenreeks wil Wetsus daar dan dieper op ingaan. “Zelf zal ik spreken over Blue Energy. Door te vertellen over de manieren waarop dat nu al wordt toegepast, geef ik ook een blik op de mogelijkheden in de toekomst.”

Net na de verhuizing naar het nieuwe gebouw, in 2016, organiseerde Wetsus al eerder een reeks publiekslezingen. “Ik was daar toen ook al bij betrokken. Het is ontzettend leuk om te doen. Het is natuurlijk altijd goed om te proberen om het brede publiek bij ons werkveld te betrekken. Maar het is ook voor ons goed. Want de sprekers moeten de onderwerpen nu buiten de eigen bubbel presenteren. Dat dwingt ons om anders te kijken naar ons eigen onderzoek en daar leren wij ook ontzettend veel van.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.