0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s
Write a comment

Het NaFRAd-project van onderzoeksinstituut Wetsus heeft de laatste fase bereikt van de competitie om de Amerikaanse George Barley Water Prize. Afgelopen nacht ontving projectleider Leon Korving in Toronto een cheque van 125.000 dollar.

De komende veertien maanden moet duidelijk worden of Wetsus of een van de andere drie finalisten de hoofdprijs van 10 miljoen dollar in de wacht sleept. Dat zijn de University of Idaho, The U.S. Geological Survey en Green Water Solution Inc., een initiatief van directeur-eigenaar Koos Baas van Aquacare Europe & Service in Den Bosch, die tegenwoordig in Amerika woont. Green Water Solution is tevens industriële partner voor het project van Wetsus.

De George Barley Water Prize is in het leven geroepen door de Everglades Foundation, met als doel een efficiënte en goedkope technologie die fosfaat uit het oppervlaktewater haalt en hergebruikt als grondstof. De Everglades, een subtropisch moeraslandschap in Florida, wordt al jaren geteisterd door giftige algengroei en de gevolgen daarvan. Maar ook elders op de wereld vormen algen een toenemende bedreiging voor de natuur en voor de drinkwatervoorziening.

IJzerroest

De oplossing van Wetsus is gebaseerd op een efficiënte combinatie van flocculatie (vlokvorming met behulp van natuurlijke middelen) en adsorptie (op ijzerroest). In oppervlaktewater komt fosfaat zowel voor in opgeloste vorm als in de vorm van deeltjes. De NaFRAd-technologie kan beide vormen verwijderen.

De race om de prestigieuze prijs loopt al twee jaar en begon met ruim honderd inzendingen. Wetsus kwam in maart 2017 al als beste uit de bus en won toen 25.000 dollar.

Van februari tot mei dit jaar testten de negen overgebleven deelnemers hun methode op kleine schaal in de polder van Holland Marsh in Ontario, Canada. Nu volgt de laatste fase, waarbij er in 2020 een werkende installatie in de Everglades moet staan.

Sponsors

wetsus george barley prize DEF Daarvoor heeft Wetsus wel iets meer nodig dan de 125.000 dollar die zijn team vannacht heeft ontvangen, zegt Leon Korving (zie foto) van Wetsus. ''Bijna een miljoen. Maar het mooie van de nominatie is dat je ook weer makkelijker sponsors krijgt.’’

Hij is dan ook erg blij met de uitslag. ''We wisten dat we een goede pilot hadden gedraaid, met prima resultaten. Maar we hadden ook wel wat technische problemen, en die tellen ook mee. We hadden geen idee hoe dat bij de anderen zat, dus het was wel spannend.’’

Meer informatie

 

 

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het