secundair logo knw 1

Het NaFRAd-project van onderzoeksinstituut Wetsus heeft de laatste fase bereikt van de competitie om de Amerikaanse George Barley Water Prize. Afgelopen nacht ontving projectleider Leon Korving in Toronto een cheque van 125.000 dollar.

De komende veertien maanden moet duidelijk worden of Wetsus of een van de andere drie finalisten de hoofdprijs van 10 miljoen dollar in de wacht sleept. Dat zijn de University of Idaho, The U.S. Geological Survey en Green Water Solution Inc., een initiatief van directeur-eigenaar Koos Baas van Aquacare Europe & Service in Den Bosch, die tegenwoordig in Amerika woont. Green Water Solution is tevens industriële partner voor het project van Wetsus.

De George Barley Water Prize is in het leven geroepen door de Everglades Foundation, met als doel een efficiënte en goedkope technologie die fosfaat uit het oppervlaktewater haalt en hergebruikt als grondstof. De Everglades, een subtropisch moeraslandschap in Florida, wordt al jaren geteisterd door giftige algengroei en de gevolgen daarvan. Maar ook elders op de wereld vormen algen een toenemende bedreiging voor de natuur en voor de drinkwatervoorziening.

IJzerroest

De oplossing van Wetsus is gebaseerd op een efficiënte combinatie van flocculatie (vlokvorming met behulp van natuurlijke middelen) en adsorptie (op ijzerroest). In oppervlaktewater komt fosfaat zowel voor in opgeloste vorm als in de vorm van deeltjes. De NaFRAd-technologie kan beide vormen verwijderen.

De race om de prestigieuze prijs loopt al twee jaar en begon met ruim honderd inzendingen. Wetsus kwam in maart 2017 al als beste uit de bus en won toen 25.000 dollar.

Van februari tot mei dit jaar testten de negen overgebleven deelnemers hun methode op kleine schaal in de polder van Holland Marsh in Ontario, Canada. Nu volgt de laatste fase, waarbij er in 2020 een werkende installatie in de Everglades moet staan.

Sponsors

wetsus george barley prize DEF Daarvoor heeft Wetsus wel iets meer nodig dan de 125.000 dollar die zijn team vannacht heeft ontvangen, zegt Leon Korving (zie foto) van Wetsus. ''Bijna een miljoen. Maar het mooie van de nominatie is dat je ook weer makkelijker sponsors krijgt.’’

Hij is dan ook erg blij met de uitslag. ''We wisten dat we een goede pilot hadden gedraaid, met prima resultaten. Maar we hadden ook wel wat technische problemen, en die tellen ook mee. We hadden geen idee hoe dat bij de anderen zat, dus het was wel spannend.’’

Meer informatie

 

 

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Slecht verhaal!

De vraag was? "Wat is de echte prijs van water?"
Zeg dan meteen de echte prijs van 1 kubieke meter water kost zoveel. Punt.

Moet eerst hele kletsverhalen eromheen gaan lezen. Advies: kom meteen to the point!
Zeer terechte en verstandige actie van het schap. 
Het KRW-doel 'passende wateromstandigheden voor o.a. waterafhankelijke Natura2000-gebieden'  gaan we sowieso niet in 2027 halen en waarschijnlijk voor diverse Natura2000-gebieden ook nog niet in de volgende KRW-planperiode 2028-2033.
Gerrit Krajenbrink Gooi grondwater niet te grabbel
Mede naar aanleiding van de column van Jos Peters: belangrijk is dat de drinkwaterwinning minder 'stil' is in de politieke discussie over water, waterverspilling (drainage) en -vervuiling door de landbouw. En er dus niet alleen maar over schrijft in de vakbladen. Leer van de landbouw qua PR. Dit geldt helaas al zo lang. Roer u ook in het waterschap, drinkwaterbedrijf. Schoon water hoeft niet alleen van Brussel/KRW, maar is regionaal in ons eigen belang!
Met vriendelijke groet, Gerrit Krajenbrink, Hydroloog
De stellingen dat 'water weer een belang' is en 'klimaatbeleid niet door de shredder is gehaald' worden al gauw weer tegengesproken in dit artikel. Klimaatadaptatie is niet alleen hoogwaterbescherming.  Dat RLi het belang van WBS (dat sommige provincies wel degelijk serieus oppakken) en watertoets ondersteund, maar daarmee zijn we er niet.