Het NaFRAd-project van onderzoeksinstituut Wetsus heeft de laatste fase bereikt van de competitie om de Amerikaanse George Barley Water Prize. Afgelopen nacht ontving projectleider Leon Korving in Toronto een cheque van 125.000 dollar.

De komende veertien maanden moet duidelijk worden of Wetsus of een van de andere drie finalisten de hoofdprijs van 10 miljoen dollar in de wacht sleept. Dat zijn de University of Idaho, The U.S. Geological Survey en Green Water Solution Inc., een initiatief van directeur-eigenaar Koos Baas van Aquacare Europe & Service in Den Bosch, die tegenwoordig in Amerika woont. Green Water Solution is tevens industriële partner voor het project van Wetsus.

De George Barley Water Prize is in het leven geroepen door de Everglades Foundation, met als doel een efficiënte en goedkope technologie die fosfaat uit het oppervlaktewater haalt en hergebruikt als grondstof. De Everglades, een subtropisch moeraslandschap in Florida, wordt al jaren geteisterd door giftige algengroei en de gevolgen daarvan. Maar ook elders op de wereld vormen algen een toenemende bedreiging voor de natuur en voor de drinkwatervoorziening.

IJzerroest

De oplossing van Wetsus is gebaseerd op een efficiënte combinatie van flocculatie (vlokvorming met behulp van natuurlijke middelen) en adsorptie (op ijzerroest). In oppervlaktewater komt fosfaat zowel voor in opgeloste vorm als in de vorm van deeltjes. De NaFRAd-technologie kan beide vormen verwijderen.

De race om de prestigieuze prijs loopt al twee jaar en begon met ruim honderd inzendingen. Wetsus kwam in maart 2017 al als beste uit de bus en won toen 25.000 dollar.

Van februari tot mei dit jaar testten de negen overgebleven deelnemers hun methode op kleine schaal in de polder van Holland Marsh in Ontario, Canada. Nu volgt de laatste fase, waarbij er in 2020 een werkende installatie in de Everglades moet staan.

Sponsors

wetsus george barley prize DEF Daarvoor heeft Wetsus wel iets meer nodig dan de 125.000 dollar die zijn team vannacht heeft ontvangen, zegt Leon Korving (zie foto) van Wetsus. ''Bijna een miljoen. Maar het mooie van de nominatie is dat je ook weer makkelijker sponsors krijgt.’’

Hij is dan ook erg blij met de uitslag. ''We wisten dat we een goede pilot hadden gedraaid, met prima resultaten. Maar we hadden ook wel wat technische problemen, en die tellen ook mee. We hadden geen idee hoe dat bij de anderen zat, dus het was wel spannend.’’

Meer informatie

 

 

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Gezien de onvermijdelijke zeespiegelstijging als gevolg van opwarming van de aarde en smelten van landijs op Groenland en Antartica kunnen we ervan uitgaan dat het alsmaar ophogen van onze dijken geen blijvende bescherming biedt op de lange termijn. Een tweede kustlijn op 20-25 km in zee, zoals het plan van De Haakse Zeedijk beoogt, is daarom een beter alternatief dan de absurde toekomstplannen van sommige futurologen In Nederland die grote stukken van west-Nederland aan het water willen teruggeven. Op de website "haaksezeedijk.com" is hierover alle informatie te lezen.
Een belangrijk en helder artikel! Goed werk. Wie heeft dit artikel geschreven?
veel waardering, Tom Trouwborst
Het rapport 'Impact of industrial waste water treatment plants on Dutch surface waters and drinking water sources' is verplaatst naar https://www.riwa-maas.org/publicatie/impact-van-industriele-afvalwaterzuiveringsinstallaties-op-nederlands-oppervlaktewater-en-drinkwaterbronnen/
Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!