secundair logo knw 1

Bouw van slibgistingsinstallatie op rwzi Echten | Foto WDOD

Waterschap Drents Overijsselse Delta ziet ervan af om een CO2-afvanginstallatie te bouwen op de rioolwaterzuivering in Echten. De installatie is duurder dan begroot. Afvangen van de CO2 is ook minder noodzakelijk omdat de Europese rekenregels voor de reductie van de uitstoot van broeikasgas zijn aangepast, schrijft het waterschap.

Met de afvanginstallatie zou het waterschap in Echten een stevige bijdrage leveren aan de reductie van de CO2-uitstoot die het moet realiseren. Bij de besluitvorming over de bouw van een slibgistingsinstallatie op de rwzi in Echten hield het algemeen bestuur de mogelijkheid open om in een later stadium de CO2 afvanginstallatie alsnog toe te voegen. Van die mogelijkheid ziet het AB nu af.

“Het is een complex en technisch verhaal, maar waar het op neerkomt is dat deze keuze beter is voor de toekomst”, zegt dagelijks bestuurslid Miranda Wesselink in een persverklaring.

Het begrote geld dat niet wordt uitgegeven aan de CO2-afvang wil WDOD nu inzetten om andere duurzaamheidswinst te boeken, zoals reductie van lachgas dat vrijkomt bij het zuiveren van afvalwater.

In Echten bouwt het waterschap een nieuwe slibgasinstallatie, waarmee het groen gas gaat produceren dat wordt geleverd aan het gasnetwerk. Volgens het waterschap is het groengas genoeg voor 2.000 huishoudens. Voor het project bestaat veel belangstelling, ook omdat de installatie van duurzame toepassingen als riothermie wordt voorzien.

Het is een duur project. In november 2022 stemde het algemeen bestuur in met een krediet van 51,9 miljoen euro voor de uitvoering. Voor realisatie van de CO-2 afvanginstalatie werd 3,5 miljoen euro gereserveerd. Volgens het dagelijks bestuur zou die reservering nu niet meer toereikend zijn 'door stijgende marktprijzen en wijzigingen in de scope voorkomend uit nadere detaillering'. 

Op de rioolwaterzuivering in Echten verwerkt WDODelta afvalwater uit de gemeente Hoogeveen, het grootste deel van de gemeente De Wolden en ook rioolwater uit de kernen Elim en IJhorst.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Slecht verhaal!

De vraag was? "Wat is de echte prijs van water?"
Zeg dan meteen de echte prijs van 1 kubieke meter water kost zoveel. Punt.

Moet eerst hele kletsverhalen eromheen gaan lezen. Advies: kom meteen to the point!
Zeer terechte en verstandige actie van het schap. 
Het KRW-doel 'passende wateromstandigheden voor o.a. waterafhankelijke Natura2000-gebieden'  gaan we sowieso niet in 2027 halen en waarschijnlijk voor diverse Natura2000-gebieden ook nog niet in de volgende KRW-planperiode 2028-2033.
Gerrit Krajenbrink Gooi grondwater niet te grabbel
Mede naar aanleiding van de column van Jos Peters: belangrijk is dat de drinkwaterwinning minder 'stil' is in de politieke discussie over water, waterverspilling (drainage) en -vervuiling door de landbouw. En er dus niet alleen maar over schrijft in de vakbladen. Leer van de landbouw qua PR. Dit geldt helaas al zo lang. Roer u ook in het waterschap, drinkwaterbedrijf. Schoon water hoeft niet alleen van Brussel/KRW, maar is regionaal in ons eigen belang!
Met vriendelijke groet, Gerrit Krajenbrink, Hydroloog
De stellingen dat 'water weer een belang' is en 'klimaatbeleid niet door de shredder is gehaald' worden al gauw weer tegengesproken in dit artikel. Klimaatadaptatie is niet alleen hoogwaterbescherming.  Dat RLi het belang van WBS (dat sommige provincies wel degelijk serieus oppakken) en watertoets ondersteund, maar daarmee zijn we er niet.