De vergunning voor garnalenvisserij in de Waddenzee liep eind vorig jaar af. Er geldt nu een tijdelijke gedoogbesluit (toestemming zonder vergunning) van negen maanden, in afwachting van een definitieve verlenging. Op verzoek van Rijkswaterstaat nam de Waddenacademie de Passende Beoordeling, een vereiste bij vergunningsverlening, onder de loep en trekt de conclusie dat in de huidige omstandigheden geen nieuwe vergunning mag worden verleend.

“Het is een complexe en gevoelige materie”, zegt Kees Bastmeijer. De hoogleraar in het recht is directielid van de Waddenacademie. “Bij activiteiten, bijvoorbeeld visserij, in Natura2000 gebieden geldt de Europese Habitatrichtlijn. Deze richtlijn zegt kort samengevat dat vergunningen niet mogen worden verleend als er redelijke wetenschappelijke twijfel is over de ecologische gevolgen van de activiteit.”

Kees Bastmeijer  Kees Bastmeijer Om aan te tonen dat er geen wetenschappelijke twijfel is, moeten de aanvragers van vergunningen een zogeheten ‘Passende Beoordeling’ laten maken. Op verzoek van Rijkswaterstaat verzocht de Waddenacademie een aantal wetenschappers om hun licht te laten schijnen over de Passende Beoordeling die is ingediend voor garnalenvisserij in de Waddenzee.

Hun bevindingen werden door de Waddenacademie gepubliceerd in een ‘Reflectie op de Passende Beoordeling garnalenvisserij’. “Daarin trekken de wetenschappers de conclusie – en daar staan wij als Waddenacademie achter”, vertelt Bastmeijer, “dat er meerdere zwakke elementen te vinden zijn in de Passende Beoordeling en er wel degelijk wetenschappelijke twijfel bestaat over de gevolgen van de visserij.”

Dat komt volgens Bastmeijer ook omdat de wetenschappelijke kennis volop in ontwikkeling is. “Voor deze reflectie is ook gebruik gemaakt van nieuwe wetenschappelijke inzichten, bijvoorbeeld over de vraag welke effecten de bodemberoering bij dit type visserij heeft op het te beschermen gebied. Dat leidt tot de conclusie dat er volgens het juridisch kader van de Habitatrichtlijn op dit moment geen vergunning kan worden verleend.”

De Tweede Kamer zal op korte termijn over dit onderwerp nog in discussie gaan met de minister van LNV Vandaag werd bekend dat vijftien natuurorganisaties, onder andere met dit rapport van de Waddenacademie in de hand, de minister oproepen om de tijdelijke toestemming in te trekken en vrijdag volgt een rondetafelgesprek tussen het ministerie, wetenschappers, milieuverenigingen en vissers.

“Als Waddenacademie blijven wij de discussie volgen”, vervolgt Bastmeijer. “Het is uiteindelijk aan de minister om op basis van het geldende recht een besluit te nemen. Wij zijn kennisregisseurs voor zaken rond het Waddengebied en vinden het in elk geval belangrijk dat we kennis aanleveren op basis waarvan die beslissingen genomen kunnen worden. Dat hebben we met deze reflectie gedaan.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...
Buitengewoon interessant artikel. Moet nodig aan de grote klok gehangen worden. Moet een grote rol spelen bij de waterschaps- en provinciale verkiezingen
Ik pleit al jaren voor het intensief wegvangen van rivierkreeften, vanwege hun bijzonder effectieve voortplantingscyclus. Zo heel veel eitjes heeft een rivierkreeft niet eens, als je de kreeft vergelijkt met bijv. de karper. Maar de overleving is veel hoger en de kreeften zijn veel sneller geslachtsrijp. Lees hier hoe het zit: https://www.linkedin.com/pulse/wat-moeten-we-met-de-rivierkreeft-hans-middendorp-ph-d-/

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!