secundair logo knw 1

Een proef om met inzet van innovatieve technologie en gaming het drinkwatergebruik door consumenten te verminderen is geslaagd. Dat zegt drinkwaterbedrijf Vitens dat in samenwerking met bouwer van slimme meters Sensus, de pilot uitvoerde. Tijdens de drie maanden lange trial, verminderden klanten hun waterverbruik met 7 procent, het waterbedrijf realiseerde een reductie van 21 procent in energieverbruik tijdens piekuren door afnemende watertoevoer, aldus Vitens.

De pilot richtte zich met name op waterbesparing tijdens piekmomenten zodat deze werden afgevlakt. Verder is er aandacht besteed aan duurzaam gebruik van drinkwater, licht Vitens toe. “Als gevolg van het project gaf 83 procent van de deelnemers aan dat ze meer inzicht had in de eigen waterconsumptie en nam het bewustzijn van het verminderen van de consumptie tijdens piekuren toe van 40 naar 90 procent van de deelnemers”, stelt manager business development Rik Thijssen van Vitens.

De proef draaide om de speciaal gebouwde game The Water Battle. Vitens benaderde scholen voor deelname aan de proef. Uiteindelijk deden 7 scholen, 112 huishoudens en 388 kinderen op vrijwillige basis mee, aldus het waterbedrijf.

The Dews
De game werkte volgens een toelichting van Vitens zo: Kinderen, ‘The Dews’ genaamd, moesten de stad van een overstroming redden, door het verzamelen van tips en het bijhouden van het waterverbruik van hun gezin. Deze jonge gamers praatten vervolgens thuis en op school over hun watergevechten, wat hielp om het bewustzijn van watergebruik ook bij hun ouders te verhogen. In de opzet van het spel moesten ouders en kind samenwerken om naar hogere levels te komen. Ouders hadden tevens een app waarin ze de voortgang van hun kind(eren) konden volgen en daarmee het eigen waterverbruik en de score.

Sensus, dochteronderneming van watertechnologiebedrijf Xylem, zorgde met innovatieve technieken voor de aanvoer van real-time gegevens over het waterverbruik. Met behulp van het FlexNet communicatienetwerk en iPERL watermeters, die, aldus de fabrikant, tot op één liter per uur nauwkeurig meten, verzamelde Vitens betrouwbare gegevens en zette die over naar de game-server, zodat de deelnemers aan de game met real-time gegevens het spel speelden.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Tja Jos, Nederland weer van “ons”. Het lijkt mij dat er verschillende “ons” zijn. In veel herken ik mij niet. Kennelijk behoor ik tot een ander “ons”. De “plannen”, ik word er nogal verdrietig van. Ik heb veel bewondering voor jou strijd en lees jouw publicaties graag.
Ik zal nader onderzoek doen naar de feitelijke cijfers die hierbij horen Dit weet ik wel dat mn veelal graslanden die grenzen aan Natura-2000 gebieden vrijwel 100% vrij zijn van toepassing chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze ondernemers moeten zoiets via loonwerkers laten uitvoeren en dat zijn relatief hoge kosten EN zij hebben weinig problemen met wat kruiden in get gras. Uitgezonderd wel daar waar distelvelden jaren zijn gekweekt door onzorgvuldig natuurbeheer!
Goed dat er naar de toelatingseisen voor individuele middelen wordt gekeken, maar realiseer je dat de giftigheid in het water veroorzaakt wordt door de cocktail aan middelen. Voor het waterleven zijn het naast de bestrijdingsmiddelen ook de PAK's, zware metalen en ammoniak die schade aanrichten. Gezamenlijk zijn ze er voor verantwoordelijk dat meer dan een derde van de Nederlandse oppervlaktewateren zo giftig is dat de biologische doelen niet gehaald kunnen worden. En dan zijn er nog de 'nieuwe stoffen' die vanwege persistentie en specifieke gevaren voor de mens en het milieu schadelijk zijn.
@Bertha AntonissenDat lijkt me uitgesloten. Die bufferstroken zijn Europees voorgeschreven en dienen ook ter voorkoming van afspoeling meststoffen naar het oppervlaktewater. Overschrijding van de nitraatnorm voor KRW-wateren is voor zo ver ik weet de veruit grootste / meest algemene oorzaak van het niet halen van de KRW-normen voor de KRW-wateren. 
Mooi initiatief! We hebben nog 2,5 jaar.....