secundair logo knw 1

Een fragment uit de schets De Eeuwige Bron | © Vitens, H+N+S, RUIMTEVOLK, Roosemalen & Savelkoul

Het plan ‘De Eeuwige Bron’ heeft de EO Wijersprijs gewonnen. Het project met de Sallandse Heuvelrug als casusgebied, is de uitwerking van een ‘waterlandschap’ waarmee drinkwaterbedrijf Vitens mogelijkheden verkent om met een nieuw concept water te winnen. De casus is een samenwerking van Vitens met H+N+S, bureau voor landschapsarchitectuur, RUIMTEVOLK, bureau voor stedelijke en regionale ontwikkeling en adviesbureau Roosemalen & Savelkoul.

De EO Weijersprijs is voor de 11e keer uitgereikt. De prijs, die is vernoemd naar de bouwkundige Leonard Wijers, had deze keer als thema: ‘Verrukkelijk landschap; naar een aantrekkelijk en vitaal platteland’. De vraag daarbij was hoe het toekomstige platteland er uit moet zien met een transformatie van eenzijdige voedsellandschappen naar multifunctionele leefomgevingen. Daarbij moest rekening worden gehouden met duurzame en economische perspectieven voor onder meer de boeren, belangrijke vormgevers van het platteland.

Na regionale voorrondes bleven er vier projecten over voor de finale die gisteren plaatshad. Naast De Eeuwige Bron waren dat landschapsplannen voor Kempen en Groote Heide in Noord-Brabant, Zuid-Limburg en Alblasserwaard. Het plan voor de Sallandse Heuvelrug werd door de jury als beste beoordeeld.

DEF Het casusgebied Het casusgebied Sallandse Heuvelrug

Het winnende concept is gebaseerd op Panorama Waterland, een ‘integraal concept’ dat drinkwaterbedrijf Vitens heeft uitgewerkt om op een duurzame manier water te winnen. Het concept is uitgewerkt in De Eeuwige Bron met de Sallandse Heuvelrug als casusgebied. Kern van de casus: vasthouden van het neerslagoverschot met landschapwadi’s in een hydrologisch geïsoleerd gebied.

Het nieuwe integraal gebiedsconcept biedt brede maatschappelijke meerwaarde, claimen de initiatiefnemers. Naast het vasthouden van water (voldoende voor drinkwaterproductie, natuur en landbouw) en nieuwe perspectieven voor agrarische bedrijven is er ook winst voor de natuur. “Er ontstaat nieuwe natte en droge natuur die met elkaar verbonden worden, een toename van de habitatkwaliteit, een hogere biodiversiteit en ecologische waarde, en een robuustere bodem.”

Lodewijkck van Nieuwenhuize Lodewijk van Nieuwenhuijze Een van de ontwikkelaars van het winnende concept De Eeuwige Bron, Lodewijk van Nieuwenhuijze van H+N+S, heeft de EO Wijersprijs nu voor de tweede keer gewonnen. Hij won in 1986 de prijs met Plan Ooievaar, het ontwerp van nieuwe structuren voor het rivierengebied van de Rijntakken en de IJssel en de basis voor het latere programma Ruimte voor de Rivier.

 

LEES OOK
H2O-artikel over De Eeuwige Bron

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk waardering voor de bestaande ruimtelijke kwaliteit, het zou tijd worden. Nu maar hopen dat men zich dit ook bewust wordt bij de lokale waterschappen. Want het blijft alarmerend dat dit wateschap Scheldestromen nog in 2023 een kapvergunning had aangevraagd! Er is al veel te veel gesloopt in dit landje.
Heel goed plan om digitaal de grondwater onttrekkingen bij te houden. Dat scheelt een enorme hoeveelheid werk en controle. Gezien mijn ervaring met ws H&A in de Drentsche Aa.
Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!