0
0
0
s2smodern

Het plan ‘De Eeuwige Bron’ heeft de EO Wijersprijs gewonnen. Het project met de Sallandse Heuvelrug als casusgebied, is de uitwerking van een ‘waterlandschap’ waarmee drinkwaterbedrijf Vitens mogelijkheden verkent om met een nieuw concept water te winnen. De casus is een samenwerking van Vitens met H+N+S, bureau voor landschapsarchitectuur, RUIMTEVOLK, bureau voor stedelijke en regionale ontwikkeling en adviesbureau Roosemalen & Savelkoul.

De EO Weijersprijs is voor de 11e keer uitgereikt. De prijs, die is vernoemd naar de bouwkundige Leonard Wijers, had deze keer als thema: ‘Verrukkelijk landschap; naar een aantrekkelijk en vitaal platteland’. De vraag daarbij was hoe het toekomstige platteland er uit moet zien met een transformatie van eenzijdige voedsellandschappen naar multifunctionele leefomgevingen. Daarbij moest rekening worden gehouden met duurzame en economische perspectieven voor onder meer de boeren, belangrijke vormgevers van het platteland.

Na regionale voorrondes bleven er vier projecten over voor de finale die gisteren plaatshad. Naast De Eeuwige Bron waren dat landschapsplannen voor Kempen en Groote Heide in Noord-Brabant, Zuid-Limburg en Alblasserwaard. Het plan voor de Sallandse Heuvelrug werd door de jury als beste beoordeeld.

DEF Het casusgebied Het casusgebied Sallandse Heuvelrug

Het winnende concept is gebaseerd op Panorama Waterland, een ‘integraal concept’ dat drinkwaterbedrijf Vitens heeft uitgewerkt om op een duurzame manier water te winnen. Het concept is uitgewerkt in De Eeuwige Bron met de Sallandse Heuvelrug als casusgebied. Kern van de casus: vasthouden van het neerslagoverschot met landschapwadi’s in een hydrologisch geïsoleerd gebied.

Het nieuwe integraal gebiedsconcept biedt brede maatschappelijke meerwaarde, claimen de initiatiefnemers. Naast het vasthouden van water (voldoende voor drinkwaterproductie, natuur en landbouw) en nieuwe perspectieven voor agrarische bedrijven is er ook winst voor de natuur. “Er ontstaat nieuwe natte en droge natuur die met elkaar verbonden worden, een toename van de habitatkwaliteit, een hogere biodiversiteit en ecologische waarde, en een robuustere bodem.”

Lodewijkck van Nieuwenhuize Lodewijk van Nieuwenhuijze Een van de ontwikkelaars van het winnende concept De Eeuwige Bron, Lodewijk van Nieuwenhuijze van H+N+S, heeft de EO Wijersprijs nu voor de tweede keer gewonnen. Hij won in 1986 de prijs met Plan Ooievaar, het ontwerp van nieuwe structuren voor het rivierengebied van de Rijntakken en de IJssel en de basis voor het latere programma Ruimte voor de Rivier.

 

LEES OOK
H2O-artikel over De Eeuwige Bron

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In de praktijk van het hoogheemraadschap van Delfland komt het 'oplossen van de agrarische weeffout' er op neer dat de subcategorie wegen (de andere helft van de categorie Ongebouwd) gewoon flink minder gaat betalen. Nogal wiedes, als je de 400% wegenopslag afschaft. Ruwweg een korting van 1 miljoen, die de andere categorieën mogen betalen. De wegbeheerders hadden er niet om gevraagd, en ook de boeren in nDelfland worden er gen cent wijzer van.
In de praktijk betalen de inwoners van Delfland al 90% van de watersysteemheffing, dus die draaien ook op voor deze lastenverlichting voor wegen. En even voor de orde van grootte: de subcategorie boeren binnen Ongebouwd betalen samen ook ongeveer 1 miljoen. Tja.
@D.D.de Gunst De naam Levvel is gebaseerd op 'Lely’s Erfgoed Veiliggesteld' in palindroom.
Geachte dames en heren,
Kunt u mij vertellen wat de naam levvel betekent?
Nederland is altijd al het braafste jongetje geweest, dus dan vraag ik me af: hoe doet de rest het?
De kop van dit artikel is nogal misleidend. "Nieuwe indicator gaat uitspoeling fosfaat tegen". Grappig, maar deed de oude indicator dat dan niet? Trouwens, indicatoren gaan natuurlijk nooit "iets tegen". Bovendien, fosfaat bindt toch in de bodem?
Volgens minister Schouten gaat de nieuwe #fosfaat indicator de uitspoeling van #nitraat tegen: H2O citeert: "...kunnen boeren met de gecombineerde fosfaatindicator beter bepalen hoeveel meststoffen de bodem nodig heeft... dit voorkomt uitspoeling van nitraat naar oppervlakte- en grondwater." Het gaat dus om nitraat, niet om fosfaat (want fosfaat bindt in de bodem).
En even verderop lezen we: "De meeste agrariërs kunnen op basis van de indicator evenveel tot zelfs iets meer bemesten op hun percelen dan ze nu doen." Uitspoeling tegengaan door iets meer te bemesten? Het klinkt als fake news.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.