0
0
0
s2smodern

Het plan ‘De Eeuwige Bron’ heeft de EO Wijersprijs gewonnen. Het project met de Sallandse Heuvelrug als casusgebied, is de uitwerking van een ‘waterlandschap’ waarmee drinkwaterbedrijf Vitens mogelijkheden verkent om met een nieuw concept water te winnen. De casus is een samenwerking van Vitens met H+N+S, bureau voor landschapsarchitectuur, RUIMTEVOLK, bureau voor stedelijke en regionale ontwikkeling en adviesbureau Roosemalen & Savelkoul.

De EO Weijersprijs is voor de 11e keer uitgereikt. De prijs, die is vernoemd naar de bouwkundige Leonard Wijers, had deze keer als thema: ‘Verrukkelijk landschap; naar een aantrekkelijk en vitaal platteland’. De vraag daarbij was hoe het toekomstige platteland er uit moet zien met een transformatie van eenzijdige voedsellandschappen naar multifunctionele leefomgevingen. Daarbij moest rekening worden gehouden met duurzame en economische perspectieven voor onder meer de boeren, belangrijke vormgevers van het platteland.

Na regionale voorrondes bleven er vier projecten over voor de finale die gisteren plaatshad. Naast De Eeuwige Bron waren dat landschapsplannen voor Kempen en Groote Heide in Noord-Brabant, Zuid-Limburg en Alblasserwaard. Het plan voor de Sallandse Heuvelrug werd door de jury als beste beoordeeld.

DEF Het casusgebied Het casusgebied Sallandse Heuvelrug

Het winnende concept is gebaseerd op Panorama Waterland, een ‘integraal concept’ dat drinkwaterbedrijf Vitens heeft uitgewerkt om op een duurzame manier water te winnen. Het concept is uitgewerkt in De Eeuwige Bron met de Sallandse Heuvelrug als casusgebied. Kern van de casus: vasthouden van het neerslagoverschot met landschapwadi’s in een hydrologisch geïsoleerd gebied.

Het nieuwe integraal gebiedsconcept biedt brede maatschappelijke meerwaarde, claimen de initiatiefnemers. Naast het vasthouden van water (voldoende voor drinkwaterproductie, natuur en landbouw) en nieuwe perspectieven voor agrarische bedrijven is er ook winst voor de natuur. “Er ontstaat nieuwe natte en droge natuur die met elkaar verbonden worden, een toename van de habitatkwaliteit, een hogere biodiversiteit en ecologische waarde, en een robuustere bodem.”

Lodewijkck van Nieuwenhuize Lodewijk van Nieuwenhuijze Een van de ontwikkelaars van het winnende concept De Eeuwige Bron, Lodewijk van Nieuwenhuijze van H+N+S, heeft de EO Wijersprijs nu voor de tweede keer gewonnen. Hij won in 1986 de prijs met Plan Ooievaar, het ontwerp van nieuwe structuren voor het rivierengebied van de Rijntakken en de IJssel en de basis voor het latere programma Ruimte voor de Rivier.

 

LEES OOK
H2O-artikel over De Eeuwige Bron

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ach ach....wat een idioterie 'op het IJsselmeer kan t behoorlijk spoken', dus dempen we de boel????
Duizenden en duizenden watersporters weten alles van het IJsselmeer, vissers die er dagelijks hun brood verdienen, weten alles van het IJsselmeer.
Deze flauwekul is gewoon bedoeld om de boel tzt dicht te gooien!!!!
Over het merken van een van deze vissoorten, nl de zeeforel. Op deze vis vist een kleine groep liefhebbers in de voordelta nabij het Haringvliet en Waterweg.
Elk jaar vangen we diverse mooie vissen die natuurlijk worden teruggezet. Misschien kan dit kleine groepje sportvissers op deze manier een grote bijdrage leveren.
Ook in dit waterschap laat het bestuur dus zijn oren hangen naar de boeren. Want waarom wordt er, voordat er een beslissing wordt genomen over het zoutgehalte, wél met hen gesproken en niet met bijvoorbeeld natuurorganisaties?
Hoe moeilijk kan het zijn. Stel de stuwen wat hoger in en het lagere veen komt weer onder water te staan. Kost niks. Scheelt al wel gelijk veel aan het inklinken van het veen en de uitstoot van CO2. Misschien moet de tractor dan wat lichter worden of moeten we gewoon het groene hart weer het oerbos van Nederland laten worden. Al die vlakke weilanden met nauwelijks een koe er op is toch ook niks. CO2 uitstoot omlaag door waterpeil omhoog!
@Pieter den Besten Interessante conclusies naar aanleiding van onderzoek naar governance Marker Wadden. Cultuurverschillen van organisaties kunnen bijdragen aan beter resultaat van samenwerking. Samenstelling van het projectteam is doorslaggevend, dat is ook mijn ervaring bij complexe inrichtingsvraagstukken, waarbij niet het van belang is een koppeling tussen theorie en praktijkkennis te maken. Ik hoop dat de conclusies voor betere governance bij andere inrichtingsprojecten opgevolgd worden, zodat er nog betere resultaten gerealiseerd kunnen worden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.