0
0
0
s2sdefault

Het plan ‘De Eeuwige Bron’ heeft de EO Wijersprijs gewonnen. Het project met de Sallandse Heuvelrug als casusgebied, is de uitwerking van een ‘waterlandschap’ waarmee drinkwaterbedrijf Vitens mogelijkheden verkent om met een nieuw concept water te winnen. De casus is een samenwerking van Vitens met H+N+S, bureau voor landschapsarchitectuur, RUIMTEVOLK, bureau voor stedelijke en regionale ontwikkeling en adviesbureau Roosemalen & Savelkoul.

De EO Weijersprijs is voor de 11e keer uitgereikt. De prijs, die is vernoemd naar de bouwkundige Leonard Wijers, had deze keer als thema: ‘Verrukkelijk landschap; naar een aantrekkelijk en vitaal platteland’. De vraag daarbij was hoe het toekomstige platteland er uit moet zien met een transformatie van eenzijdige voedsellandschappen naar multifunctionele leefomgevingen. Daarbij moest rekening worden gehouden met duurzame en economische perspectieven voor onder meer de boeren, belangrijke vormgevers van het platteland.

Na regionale voorrondes bleven er vier projecten over voor de finale die gisteren plaatshad. Naast De Eeuwige Bron waren dat landschapsplannen voor Kempen en Groote Heide in Noord-Brabant, Zuid-Limburg en Alblasserwaard. Het plan voor de Sallandse Heuvelrug werd door de jury als beste beoordeeld.

DEF Het casusgebied Het casusgebied Sallandse Heuvelrug

Het winnende concept is gebaseerd op Panorama Waterland, een ‘integraal concept’ dat drinkwaterbedrijf Vitens heeft uitgewerkt om op een duurzame manier water te winnen. Het concept is uitgewerkt in De Eeuwige Bron met de Sallandse Heuvelrug als casusgebied. Kern van de casus: vasthouden van het neerslagoverschot met landschapwadi’s in een hydrologisch geïsoleerd gebied.

Het nieuwe integraal gebiedsconcept biedt brede maatschappelijke meerwaarde, claimen de initiatiefnemers. Naast het vasthouden van water (voldoende voor drinkwaterproductie, natuur en landbouw) en nieuwe perspectieven voor agrarische bedrijven is er ook winst voor de natuur. “Er ontstaat nieuwe natte en droge natuur die met elkaar verbonden worden, een toename van de habitatkwaliteit, een hogere biodiversiteit en ecologische waarde, en een robuustere bodem.”

Lodewijkck van Nieuwenhuize Lodewijk van Nieuwenhuijze Een van de ontwikkelaars van het winnende concept De Eeuwige Bron, Lodewijk van Nieuwenhuijze van H+N+S, heeft de EO Wijersprijs nu voor de tweede keer gewonnen. Hij won in 1986 de prijs met Plan Ooievaar, het ontwerp van nieuwe structuren voor het rivierengebied van de Rijntakken en de IJssel en de basis voor het latere programma Ruimte voor de Rivier.

 

LEES OOK
H2O-artikel over De Eeuwige Bron

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Super interessant en heel mooi als waterbedrijven green-based GAC (duurzaam kool) kunnen inzetten bij de zuiverring. Het spoelen van koolfilters moet ook wel mee worden genomen. Een heel lastig onderdeel dat vaak wordt vergeten.
► O.J.I. Kramer, C. van Schaik, P.D.R. Dacomba-Torres, P.J. de Moel, E.S. Boek, E.T. Baars, J.T. Padding, J.P. van der Hoek, 2021, Fluidisation characteristics of granular activated carbon in drinking water treatment applications, Advanced Powder Technology Journal. 32, Issue 9, (2021) pp. Pages 3174-3188. doi: 10.1016/j.apt.2021.06.017.
Toine, van harte proficiat en met hartelijke groet van André Jansen.
Gefeliciteerd Hein! Heel mooi dat jij dit gaat doen! Uitwisseling van kennis is inderdaad cruciaal! Veel succes, dorette
Veel succes in deze nieuwe rol. Een stap die bij je passie past om een duurzame samenleving te vormen die met respect omgaat met ons milieu en leefomgeving.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.