Om de drinkwatervoorziening in Overijssel op peil te houden, wil Vitens de grondwaterwinning op de locatie Hammerflier verdrievoudigen. Uit de eerste onderzoeken naar de mogelijke effecten daarvan op de omgeving blijkt dat de grondwaterstand op sommige plekken tot 25 centimeter kan zakken.

Onder omwonenden van het waterwingebied tussen Ommen en Den Ham heeft het plan van Vitens onrust veroorzaakt. Zij vrezen schade aan hun huizen door inklinking van de bodem.

Het drinkwaterbedrijf heeft de onderzoeksresultaten onlangs samen met de provincie Overijssel, Waterschap Vechtstromen, Aequator en onderzoeksbureau Aveco de Bondt aan zo’n tachtig omwonenden gepresenteerd. Daaruit blijkt dat het lastig te voorspellen is wat er precies gaat gebeuren, omdat de bodem zowel uit klei- en veenlagen als uit zandgrond bestaat.

"Het is een beetje een grillige bodem", zegt woordvoerder Jessica Winkelhorst van Vitens. Daarnaast zijn de afstand tot de waterputten en het type fundering van invloed op het mogelijke effect. Uit het bodem- en grondwateronderzoek blijkt volgens Winkelhorst dat het om "verschillende gradaties" gaat, variërend van zo’n 5 tot 25 centimeter grondwaterdaling. "Daarom is maatwerk nodig."

Vervolgonderzoek
De komende maanden gaat Vitens hierover in gesprek met bewoners en agrariërs. Ook wordt vervolgonderzoek gedaan in de gebieden waar de gemiddelde grondwaterstand het meeste daalt. Op basis daarvan wordt gekeken of in de wijdere omtrek ook vervolgonderzoek nodig is.

In de "eerste cirkel" gaat het om twintig woningen en andere gebouwen. "Het liefst willen wij voorkomen dat er schade ontstaat", aldus Winkelhorst. "We kijken of we maatregelen kunnen nemen om effecten te voorkomen of te beperken, bijvoorbeeld door de fundering aan te passen."

Een aantal bewoners heeft al schade aan de woning gemeld. De onafhankelijke Adviescommissie Schade Grondwater (ASCG) onderzoekt nu of die is veroorzaakt door de drinkwaterwinning in het gebied. In dat geval moet Vitens die compenseren.

De omwonenden van Hammerflier, die zich hebben verenigd in een belangengroep, zeggen op Facebook te twijfelen aan de onafhankelijkheid van de commissie. Ze zijn ook bezorgd over de nieuwe reinwaterkelder die op de drinkwaterlocatie wordt gebouwd.

Vergunning
Rond de jaarwisseling verwacht Vitens te kunnen besluiten of de grondwaterwinning in het Hammerflier uitgebreid kan worden. Het bedrijf beschikt hier al over een vergunning voor het winnen van maximaal 5 miljoen kubieke meter water per jaar. Daarvan wordt op dit moment 1,6 miljoen kubieke meter daadwerkelijk gewonnen.

Net als elders in Nederland staat de drinkwaterlevering in Overijssel onder druk door de stijgende vraag, als gevolg van onder andere de bevolkingsgroei. Twee weken geleden sloeg de drinkwatersector daarom alarm: voor 2030 is in heel Nederland meer productiecapaciteit nodig, voor Vitens, Dunea en Waterbedrijf Groningen is dat per direct al het geval.

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik ben niet helemaal thuis in de bestuursvorm van een Waterschappen, maar wat staat er nu precies in dit bericht?
Dus bij hoogheemraadschap Delfland kies je een partij. Vervolgens hebben een paar partijen meer zetels dan andere. Daarna wordt er een Bestuursakkoord getekend door alle partijen, waar ook de minder grote (verliezende) partijen zeggenschap in hebben? Er staat ook: "De gezamenlijk gekozen hoogheemraden vertegenwoordigen in het dagelijks bestuur alle fracties". Wat betekent het dan om een fractie te vertegenwoordigen in de praktijk?
In het geval van hoogheemraadschap Delfland is stemmen op een partij dus niet super zinvol, omdat daarna toch met alle andere partijen wordt samengewerkt om tot een Bestuursakkoord te komen. Grote partijen hebben dan niet meer te bepalen dan kleine partijen?
Ieder waterschap zou zoiets voor de eigen provincie, verzorgingsgebied moeten hebben.
Kunnen jullie aub even beter op spelling checken; al jullie artikelen staan vol fouten.
@Willem VroomNatuurlijk hoort de landbouwsector niet mee te betalen aan deze denkfout van Rijkswaterstaat. Dit had men met het maken van de plannen kunnen weten. De kostenpost en eventuele gevolgschade dient geheel voor rekening van het scheepvaartverkeer gebracht te worden.
Interessant en leerzaam artikel. Als leek vraag ik me af of al die (waarschijnlijk) dure maatregelen wel gerechtvaardigd zijn. Betaalt de landbouwsector mee aan deze maatregelen? Het lijkt me ondernemersrisico om om te gaan met veranderende omstandigheden. Nederland wordt voor een groot deel omringt door zout water, dus het is niet reeel om van een overheid te verwachten steeds weer maatregelen te nemen die verdere verzilting moeten voorkomen.
En ook met verzilting is landbouw mogelijk, maar die zal anders zijn en mogelijk minder opbrengen.
Voor de natuur geldt dat bij verzilting sprake zal zijn van een andere natuur. Is het beleid nu dat de huidige natuur koste wat kost in stand moet worden gehouden? Dat is geen duurzaam toekomstbeeld.
Het enige legitieme argument is de zoetwater-voorziening te beschermen. Had het geld dat nu in de aanpassingen van de zeesluis wordt gestoken, niet veel effectiever voor de drinkwatervoorziening kunnen worden ingezet?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!