secundair logo knw 1

Waterschap Vechtstromen heeft plannen om op 10 zuiveringslocaties zonneparken te realiseren. Het waterschap kan in totaal op 10,2 hectare zonnepanelen aanleggen, volgens een recent uitgevoerde haalbaarheidsstudie.

Met het plaatsen is een investering gemoeid van zo’n 10 miljoen euro. Daar was in de investeringsplannen geen rekening mee gehouden, maar het dagelijks bestuur van het waterschap stelt het algemeen bestuur voor om die extra middelen vrij te maken. Daardoor stijgt de schuldpositie van het waterschap met circa 10 miljoen euro.

Het DB vindt de extra uitgave voor de zonneparken gerechtvaardigd omdat het waterschap niet alleen invulling geeft aan de eigen duurzaamheidsdoelstelling, maar met de zonneparken ook bijdraagt aan de versnelling van de energietransitie. Zonder zonne-energie zal het waterschap overigens de doelstelling om in 2020 40 procent van het eigen energieverbruik duurzaam op te wekken, niet halen.

10 hectare
Het waterschap kan in totaal 10,2 hectare zonnepark neerzetten, bepaalde onlangs het energiebureau Ekwadraat in een haalbaarheidsstudie. “Met deze hectares wekken zij ruim 7,4 megawatt aan stroom op. Van deze elektriciteit kan het waterschap 66 procent op deze tien locaties direct gebruiken. Het overige deel kan door andere partijen worden gebruikt”, stelt het bureau.

Het algemeen bestuur bepaalt deze maand of Vechtstromen de zonneparken gaat aanleggen. Daarbij moet het ook een besluit nemen over het voorstel van het DB om de zonneparken niet in 10 maar in 15 jaar af te schrijven.

Energiefabriek
Het opwekken van duurzame zonne-energie is een aanvulling op de energieproductie van de energiefabriek van het waterschap in Hengelo. Om de werking van de energiefabriek te optimaliseren is een tweede fase in het project nodig. Deze update wordt duurder dan begroot, te weten 1,5 miljoen euro. Daarmee komt het totale budget voor het project op 31,5 miljoen euro.

Het dagelijks bestuur heeft besloten een aanvullend krediet van 1,5 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de tweede fase. Het DB vindt de extra uitgave verantwoord omdat de hogere uitgave niet leidt tot een langere terugverdientijd. Bovendien zullen de duurzaamheidsdoelen sneller worden bereikt, aldus het DB.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.