secundair logo knw 1

De Aqua Vakbeurs Nederland krijgt een bredere opzet. Er komt meer aandacht voor thema’s als circulariteit, automatisering & sensoring, de bronaanpak van verontreinigingen en het deltaplan zoet water. Ook gaat de vakbeurs meer aandacht besteden aan dienstverleners in de keten.

Dat laten de organisatoren van de beurs, brancheorganisatie ENVAQUA en EasyFairs, weten. De verbreding is het gevolg van een marktonderzoek. Op basis van het onderzoek zijn trends en beursthema’s vastgesteld die bepalend zijn voor de verdere ontwikkeling van het beursconcept, aldus de organisatoren. Ook gaat het aanbod voor specifieke doelgroepen op de schop, met name voor de land- en tuinbouwsector.

Onderzoek
Het onderzoek bestond uit een online enquête onder potentiële en huidige exposanten en bezoekers van de beurs. Aanvullend werden interviews gehouden met tientallen deskundigen in de waterketen.

Van de respondenten gaf 66 procent aan de thematische verbreding van de beurs (erg) interessant te vinden. Thema’s die, aldus de ondervraagden, goed aansluiten bij de huidige beursopzet zijn: verwerking afvalwaterstromen (46 procent), energieopwekking (38 procent), circulaire economie (27 procent), lucht (23 procent) en bodem (8 procent).

Tien trends
ENVAQUA en Easyfairs gaan bij de verbreding van de beurs uit van tien trends:

- watertechnologie: klimaatadaptatie, waterkwaliteit, zelfvoorziening in water & energie

- milieu- en watertechnologie: circulaire modellen, decentralisatie, economisering van de bodem, herwinning grondstoffen, van sensoriek naar big data.

- milieutechnologie: luchtkwaliteit, push naar pull in afval.

Nederland werkt hard aan een schoner milieu en een circulaire economie, licht ENVAQUA-directeur Frank Buijs toe. “Omdat milieu- en water gerelateerde technologieën daarbij steeds vaker samenvallen, speelt de vakbeurs in op deze ontwikkelingen.” De thematische verbreding van de beurs past bij het aandachtsgebied van ENVAQUA; ze is de branchevereniging voor producenten en leveranciers van milieu- en watertechnologie.

Verbreding
De aanpassing van de beursopzet komt niet uit de lucht vallen. Eind 2016 ondertekenden ENVAQUA en EasyFairs een meerjarige samenwerkingsovereenkomst. Hierin is onder meer afgesproken dat er ingezet wordt op verbreding naar een milieutechnologie beurs die, naast water, ook podium biedt aan (technologische) oplossingen op het gebied van lucht, afval, bodem en een circulaire economie. 

De editie 2018 van de vakbeurs wordt volgende week (13, 14 en 15 maart) gehouden.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John