secundair logo knw 1

De Aqua Vakbeurs Nederland krijgt een bredere opzet. Er komt meer aandacht voor thema’s als circulariteit, automatisering & sensoring, de bronaanpak van verontreinigingen en het deltaplan zoet water. Ook gaat de vakbeurs meer aandacht besteden aan dienstverleners in de keten.

Dat laten de organisatoren van de beurs, brancheorganisatie ENVAQUA en EasyFairs, weten. De verbreding is het gevolg van een marktonderzoek. Op basis van het onderzoek zijn trends en beursthema’s vastgesteld die bepalend zijn voor de verdere ontwikkeling van het beursconcept, aldus de organisatoren. Ook gaat het aanbod voor specifieke doelgroepen op de schop, met name voor de land- en tuinbouwsector.

Onderzoek
Het onderzoek bestond uit een online enquête onder potentiële en huidige exposanten en bezoekers van de beurs. Aanvullend werden interviews gehouden met tientallen deskundigen in de waterketen.

Van de respondenten gaf 66 procent aan de thematische verbreding van de beurs (erg) interessant te vinden. Thema’s die, aldus de ondervraagden, goed aansluiten bij de huidige beursopzet zijn: verwerking afvalwaterstromen (46 procent), energieopwekking (38 procent), circulaire economie (27 procent), lucht (23 procent) en bodem (8 procent).

Tien trends
ENVAQUA en Easyfairs gaan bij de verbreding van de beurs uit van tien trends:

- watertechnologie: klimaatadaptatie, waterkwaliteit, zelfvoorziening in water & energie

- milieu- en watertechnologie: circulaire modellen, decentralisatie, economisering van de bodem, herwinning grondstoffen, van sensoriek naar big data.

- milieutechnologie: luchtkwaliteit, push naar pull in afval.

Nederland werkt hard aan een schoner milieu en een circulaire economie, licht ENVAQUA-directeur Frank Buijs toe. “Omdat milieu- en water gerelateerde technologieën daarbij steeds vaker samenvallen, speelt de vakbeurs in op deze ontwikkelingen.” De thematische verbreding van de beurs past bij het aandachtsgebied van ENVAQUA; ze is de branchevereniging voor producenten en leveranciers van milieu- en watertechnologie.

Verbreding
De aanpassing van de beursopzet komt niet uit de lucht vallen. Eind 2016 ondertekenden ENVAQUA en EasyFairs een meerjarige samenwerkingsovereenkomst. Hierin is onder meer afgesproken dat er ingezet wordt op verbreding naar een milieutechnologie beurs die, naast water, ook podium biedt aan (technologische) oplossingen op het gebied van lucht, afval, bodem en een circulaire economie. 

De editie 2018 van de vakbeurs wordt volgende week (13, 14 en 15 maart) gehouden.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Slecht verhaal!

De vraag was? "Wat is de echte prijs van water?"
Zeg dan meteen de echte prijs van 1 kubieke meter water kost zoveel. Punt.

Moet eerst hele kletsverhalen eromheen gaan lezen. Advies: kom meteen to the point!
Zeer terechte en verstandige actie van het schap. 
Het KRW-doel 'passende wateromstandigheden voor o.a. waterafhankelijke Natura2000-gebieden'  gaan we sowieso niet in 2027 halen en waarschijnlijk voor diverse Natura2000-gebieden ook nog niet in de volgende KRW-planperiode 2028-2033.
Gerrit Krajenbrink Gooi grondwater niet te grabbel
Mede naar aanleiding van de column van Jos Peters: belangrijk is dat de drinkwaterwinning minder 'stil' is in de politieke discussie over water, waterverspilling (drainage) en -vervuiling door de landbouw. En er dus niet alleen maar over schrijft in de vakbladen. Leer van de landbouw qua PR. Dit geldt helaas al zo lang. Roer u ook in het waterschap, drinkwaterbedrijf. Schoon water hoeft niet alleen van Brussel/KRW, maar is regionaal in ons eigen belang!
Met vriendelijke groet, Gerrit Krajenbrink, Hydroloog
De stellingen dat 'water weer een belang' is en 'klimaatbeleid niet door de shredder is gehaald' worden al gauw weer tegengesproken in dit artikel. Klimaatadaptatie is niet alleen hoogwaterbescherming.  Dat RLi het belang van WBS (dat sommige provincies wel degelijk serieus oppakken) en watertoets ondersteund, maar daarmee zijn we er niet.