secundair logo knw 1

De Aqua Vakbeurs Nederland krijgt een bredere opzet. Er komt meer aandacht voor thema’s als circulariteit, automatisering & sensoring, de bronaanpak van verontreinigingen en het deltaplan zoet water. Ook gaat de vakbeurs meer aandacht besteden aan dienstverleners in de keten.

Dat laten de organisatoren van de beurs, brancheorganisatie ENVAQUA en EasyFairs, weten. De verbreding is het gevolg van een marktonderzoek. Op basis van het onderzoek zijn trends en beursthema’s vastgesteld die bepalend zijn voor de verdere ontwikkeling van het beursconcept, aldus de organisatoren. Ook gaat het aanbod voor specifieke doelgroepen op de schop, met name voor de land- en tuinbouwsector.

Onderzoek
Het onderzoek bestond uit een online enquête onder potentiële en huidige exposanten en bezoekers van de beurs. Aanvullend werden interviews gehouden met tientallen deskundigen in de waterketen.

Van de respondenten gaf 66 procent aan de thematische verbreding van de beurs (erg) interessant te vinden. Thema’s die, aldus de ondervraagden, goed aansluiten bij de huidige beursopzet zijn: verwerking afvalwaterstromen (46 procent), energieopwekking (38 procent), circulaire economie (27 procent), lucht (23 procent) en bodem (8 procent).

Tien trends
ENVAQUA en Easyfairs gaan bij de verbreding van de beurs uit van tien trends:

- watertechnologie: klimaatadaptatie, waterkwaliteit, zelfvoorziening in water & energie

- milieu- en watertechnologie: circulaire modellen, decentralisatie, economisering van de bodem, herwinning grondstoffen, van sensoriek naar big data.

- milieutechnologie: luchtkwaliteit, push naar pull in afval.

Nederland werkt hard aan een schoner milieu en een circulaire economie, licht ENVAQUA-directeur Frank Buijs toe. “Omdat milieu- en water gerelateerde technologieën daarbij steeds vaker samenvallen, speelt de vakbeurs in op deze ontwikkelingen.” De thematische verbreding van de beurs past bij het aandachtsgebied van ENVAQUA; ze is de branchevereniging voor producenten en leveranciers van milieu- en watertechnologie.

Verbreding
De aanpassing van de beursopzet komt niet uit de lucht vallen. Eind 2016 ondertekenden ENVAQUA en EasyFairs een meerjarige samenwerkingsovereenkomst. Hierin is onder meer afgesproken dat er ingezet wordt op verbreding naar een milieutechnologie beurs die, naast water, ook podium biedt aan (technologische) oplossingen op het gebied van lucht, afval, bodem en een circulaire economie. 

De editie 2018 van de vakbeurs wordt volgende week (13, 14 en 15 maart) gehouden.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.