secundair logo knw 1

De testdijk bij het Reevediep is gaan schuiven | Foto: Still uit video Waterschap Drents Overijsselse Delta

De dijk bij het Reevediep in Kamperveen is in de loop van de middag gaan schuiven. Dat is zeven dagen na het begin van de opbarstproef. Hoewel op voorhand niet was aan te geven wanneer het moment zich zou voordoen dat de verhoogde en verzwaarde dijk zou bezwijken, heeft het hele proces wel langer geduurd dan gedacht. Maar het is nog te vroeg voor conclusies, zegt projectleider Ulrich Förster van Deltares.

Met de opbarstproef willen het Waterschap Drents Overijsselse Delta, kennisinstituut Deltares en het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) onderzoeken in hoeverre de stabiliteit van de dijk in een hoogwatersimulatie wordt beïnvloed als de ondergrond aan de teen van de kering wordt opgedreven.

Daartoe werd de grondwaterdruk in de 4 meter dikke kleiige ondergrond langzaam verhoogd. In het dijkdeel en het proefvak waren vele sensoren en meetinstrumenten geplaatst om het opbarstproces nauwkeurig te volgen.

Meetkeet
In de ‘meetkeet’ naast het proefvak werd het proces 24 uur per dag gemonitord. Op lap- en desktops werden de vrijkomende data geregistreerd en gevisualiseerd. Daarnaast werd er op de locatie gekeken en zo nodig aanpassingen gedaan.

En om niets te hoeven missen werkten de deskundigen de klok rond in ploegendiensten. Hoe langer de proef duurder, hoe zwaarder het werd voor de onderzoekers om invulling te geven aan de 24-uursmonitoring. Daarom waren ze opgelucht dat de dijk vanmiddag dan toch ging schuiven.

Niet waterdicht
Tijdens de test deden zich problemen voor met de blauwe containers op de dijk. Ze waren niet waterdicht en konden niet helemaal worden gevuld met water, zoals de bedoeling was. “Dus de belasting was niet helemaal goed”, vertelt Förster.

Al improviserend werd geprobeerd om de belasting door de containers enigszins op peil te houden. Er kwamen zandzakken aan te pas en er werd overwogen om containers te vervangen, maar zover kwam het niet, vertelt Förster. “Het was een beetje puzzelwerk.”

Begin deze middag kon aan de metingen worden afgelezen dat de dijk ging afschuiven, vertelt de projectleider. “We zagen versnellingen in de horizontale verplaatsingen.” Het duurde nog een tijd voordat het zover was.

De komende dagen gaan de onderzoekers in het proefvak aan de slag om de scheuren en glijvlaktes minutieus in kaart te brengen.

 

LEES OOK:
H2O Actueel: Tweede opbarstproef: wanneer de dijk gaat schuiven weet niemand

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost