0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Gemeenten en waterschappen die de klimaatbestendigheid van hun gebied nog niet in kaart hebben gebracht, kunnen nu gebruikmaken van de Handreiking Stresstest Light. Het gaat om een eenvoudig instrument dat mede door de Unie van Waterschappen is ontwikkeld.

 De Handreiking Gestandaardiseerde Stresstest-Light levert een eerste beeld op van mogelijke wateroverlast, hitte, droogte en overstromingen. Daarmee voldoen overheden aan de afspraak in het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie dat zij voor eind 2019 uitzoeken hoe kwetsbaar hun gebied is voor klimaatverandering.

Veel gemeenten en waterschappen zijn hier al mee bezig of hebben dit al gedaan. Er circuleren inmiddels heel wat verschillende klimaatstresstesten die al dan niet aan de voorwaarden voldoen. De Stresstest Light is speciaal ontwikkeld voor overheden die nog niet of nauwelijks met klimaatadaptatie bezig zijn.

Voor elk van de vier thema’s beantwoorden zij allereerst een aantal vragen met behulp van informatie uit de Klimaatatlas of met de antwoorden van een eerdere stresstest. Bijvoorbeeld: Waar blijft het water na hevige neerslag staan? Waar lopen gebouwen risico als gevolg van wateroverlast?

Maatregelen

Vervolgens bespreken zij de antwoorden met collega’s binnen en buiten de eigen organisatie, zoals de provincie, de veiligheidsregio en de GGD. Daarop volgt de zogeheten risicodialoog, eventueel aan de hand van verdiepende stresstesten. Dat moet leiden tot afspraken over maatregelen.

In de Handreiking, die in opdracht van het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie is opgesteld, worden de stappen uitgebreid beschreven. De Handreiking is via de website van het Kennisportaal Ruimtelijke Adaptatie voor iedereen gratis toegankelijk.

Met het doorlopen van deze stappen voldoen overheden aan de eerste van zeven ambities van het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie, namelijk het in beeld brengen van hun kwetsbaarheden. Doel is uiteindelijk dat Nederland in 2050 klimaatbestendig en ‘waterrobuust’ is ingericht.

Standaardbuien

Door bij de aanleg van nieuwe woonwijken en bedrijventerreinen, het opknappen van bestaande bebouwing, vervanging van rioleringen en wegonderhoud rekening te houden met het veranderende klimaat, moet schade door hittestress, wateroverlast, droogte en overstromingen moet zo veel mogelijk beperkt worden.

De Stresstest Light maakt gebruik van standaardbuien en standaardperioden van hitte of droogte. Dat heeft als voordeel dat niet iedereen het wiel opnieuw hoeft uit te vinden, aldus de UVW. Ook zijn resultaten van de test onderling beter vergelijkbaar.

De Handreiking is tot stand gekomen dankzij de inbreng van een groot aantal overheden, kennisinstellingen en marktpartijen. Op de website van het Kennisportaal worden ook voorbeelden getoond van overheden die al aan de gang zijn geweest met een stresstest.
Meer informatie

Bekijk de Handreiking Stresstest Light

Stresstest wordt krachttoer voor gemeenten

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het