Met het plaatsen van de eerste damwand bij de Scania Haven is de versterking van de stadsdijken in Zwolle vandaag van start gegaan. Erik Wagener (directeur HWBP), Hans Wijnen (bestuurder WDODelta), Rick Lormans (projectmanager Dijkzone Alliantie Zwolle) en Peter Staats (projectmanager WDODelta) gaven officieel het startsein.

De dijkversterking is complex, uitdagend maar ook noodzakelijk voor de veiligheid van de stad, aldus dagelijks bestuurder Hans Wijnen van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDOD). De versterking vergt maatwerk. De stadsdijken liggen aan de oostelijke oevers van het Zwartewater en het Zwolle-IJsselkanaal, en lopen als een lint door de stad, grotendeels door stedelijk en industrieel gebied waardoor de werkruimte beperkt is. Daardoor is versterken van de dijk met damwanden de enige optie.

Naast ingewikkeld is de versterking van de 7,5 kilometer lange dijk ook erg duur. In maart van dit jaar ging het algemeen bestuur akkoord met een krediet van 301 miljoen euro, maar uitte daarbij wel zorg over de financiële risico’s die het waterschap loopt als de geraamde projectkosten worden overschreden door inflatie en sterke prijsstijgingen. Ook bij de start van het project werd gememoreerd dat er een hoog risico is op kostenoverschrijding.

Het project onderscheidt zich voorts door de samenwerking tussen het waterschap met Dura Vermeer en Ploegam in de bouwcombinatie Dijkzone Alliantie Zwolle. Met deze zogeheten tweefasen-aanpak was WDOD een van de eersten, memoreerde directeur Wagener van het HWBP. “Het hele land keek ernaar en inmiddels wordt deze samenwerkingsvorm bij twee derde van de HWBP-projecten toegepast. En ik roep jullie op om de ervaringen die jullie opdoen bij de uitvoering ook met ons te delen. Veel projecten kunnen daarvan leren.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!