secundair logo knw 1

Met het plaatsen van de eerste damwand bij de Scania Haven is de versterking van de stadsdijken in Zwolle vandaag van start gegaan. Erik Wagener (directeur HWBP), Hans Wijnen (bestuurder WDODelta), Rick Lormans (projectmanager Dijkzone Alliantie Zwolle) en Peter Staats (projectmanager WDODelta) gaven officieel het startsein.

De dijkversterking is complex, uitdagend maar ook noodzakelijk voor de veiligheid van de stad, aldus dagelijks bestuurder Hans Wijnen van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDOD). De versterking vergt maatwerk. De stadsdijken liggen aan de oostelijke oevers van het Zwartewater en het Zwolle-IJsselkanaal, en lopen als een lint door de stad, grotendeels door stedelijk en industrieel gebied waardoor de werkruimte beperkt is. Daardoor is versterken van de dijk met damwanden de enige optie.

Naast ingewikkeld is de versterking van de 7,5 kilometer lange dijk ook erg duur. In maart van dit jaar ging het algemeen bestuur akkoord met een krediet van 301 miljoen euro, maar uitte daarbij wel zorg over de financiële risico’s die het waterschap loopt als de geraamde projectkosten worden overschreden door inflatie en sterke prijsstijgingen. Ook bij de start van het project werd gememoreerd dat er een hoog risico is op kostenoverschrijding.

Het project onderscheidt zich voorts door de samenwerking tussen het waterschap met Dura Vermeer en Ploegam in de bouwcombinatie Dijkzone Alliantie Zwolle. Met deze zogeheten tweefasen-aanpak was WDOD een van de eersten, memoreerde directeur Wagener van het HWBP. “Het hele land keek ernaar en inmiddels wordt deze samenwerkingsvorm bij twee derde van de HWBP-projecten toegepast. En ik roep jullie op om de ervaringen die jullie opdoen bij de uitvoering ook met ons te delen. Veel projecten kunnen daarvan leren.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het CEC-programma van STOWA en NWO heeft een aantal technieken onderzocht. Bekijk dit filmpje over een combinatie van bio assay en massaspectrometer om verontreiniging snel te kunnen duiden uit de database: RoutinEDA
https://vimeo.com/712902086
Is er een directe link naar de uitspraak beschikbaar? Ik vind de volgend passage van jullie artikel bijzonder verwoord: "Behalve over het gebruik van chemicaliën in het koelwater ging de rechtszaak ook over de voorwaarden van het waterschap voor lozingen in geval van onderhoud of reparatiewerkzaamheden aan installaties. Maar toestemming vooraf vond de rechter te ver gaan en een zogenoemde immissietoets (welke stoffen zitten erin) niet effectief." Lijkt me namelijk zeker niet in lijn met geldend waterkwaliteitsbeleid en ook niet met het oog op de uitspraak m.b.t. de tijdelijke achteruitgang. Wanneer een activiteit, en daarmee de lozing, invloed heeft op de waterkwaliteit is het uitgangspunt dat de impact van te voren bepaald en onderbouwd moet worden. Indien dit leidt tot een verslechtering van de situatie, moet voor de impactsbeoordeling (van een industriële lozing) het Handboek Immissietoets gebruikt worden om de impact te bepalen. 
Falend management is de reden niet de organisatorische complexiteit. En bij definitief splitsen komt er nog extra bestuurlijke complexiteit bij van publieke organisaties die moeten -maar slecht kunnen- samenwerken.
Aangezien de burger de rekening krijgt is het makkelijk om een beslissing te nemen. Lekker uit elkaar en opnieuw beginnen met een schone lei. Op naar het volgende wanbeleid. Men voelt zich niet aansprakelijk. 
Dag Manfred, 
kijk eens op www.pathema.nl 
Dat bedrijf levert al jaren apparatuur voor chemievrije koelwaterbehandeling. Ook bij grotere bedrijven. Niet zo groot als bij Chemelot waarschijnlijk, maar meer dan voldoende bewezen. Het principe is cavitatie, dus geen chloorelektrolyse. Voor de duidelijkheid, ik heb geen relatie met dit bedrijf.Jan Koning