Staatsbosbeheer vangt bot bij de rechtbank in de bezwaren tegen de plaatsing van 1,8 kilometer stalen damwanden in het Zwarte Water voor natuurherstel. Dat blijkt uit de uitspraak van de bestuursrechter in Overijssel.

Rijkswaterstaat wil langs de Zwarte Water tussen Hasselt en Genemuiden op vijf plekken damwanden slaan om paaiplaatsen te maken voor vissen. Het gaat om maatregelen voor herstel van de ecologische waterkwaliteit voor de Europese Kaderrichtijn Water.

Staatsbosbeheer vindt stalen damwanden haaks staan op natuurlijke riviersystemen die de overheid voor ogen heeft. De kunstmatige oeverbescherming zou nadelig zijn voor de groei van rietkragen en grondwaterstromen in de uiterwaarden. Langs het Zwarte Water beheert Staatbosbeheer reservaten met zeldzame kievietsbloemen en die hebben baat bij een afgemeten waterhuishouding.

De rechtbank wijst alle bezwaren van de hand. De voor- en nadelen van de damwanden zijn volgens de rechtbank zorgvuldig afgewogen door Rijkswaterstaat.

De gang naar de rechter door Staatsbosbeheer was zeer opmerkelijk, want de natuurorganisatie is officieel samenwerkingspartner van Rijkswaterstaat in natuurherstelplannen voor rivieroevers. In gemeente Zwartewaterland leeft veel weerstand tegen de komst van de damwanden in de vooroevers tussen Hasselt en Genemuiden.

Een woordvoerder van Staatsbosbeheer laat weten dat de rechtsgang en de uitspraak de samenwerking tussen de natuurorganisatie en Rijkswaterstaat niet in de weg staat bij de plannen voor nieuwe riviernatuur. ‘Onze constructieve samenwerking zullen we ook in de toekomst voortzetten.’

Behalve Staatsbosbeheer hadden ook een plaatselijke ecoloog, watersportorganisaties en Gebiedscoöperatie IJsseldelta bezwaar aangetekend bij de rechtbank. Ook die bezwaren zijn ongegrond verklaard.

 

LEES OOK
H2O Actueel: Staatsbosbeheer met Rijkswaterstaat in de clinch over natuurherstelplan

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    H.Laros · 2 months ago
    Zo zie je maar wie als expert mag optreden met de dikste beurs. Toevallig kost zo’n damwand ook nog veel geld en wie betaalt dat: de burger van Nederland. Rijkswaterstaat stort het in het water om te paaien, van wie……
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.
In Flevoland, en specifiek in het gebied Almere Oosterwold heeft het Waterschap Zuiderzeeland al een verordening gemaakt waarbij alle putten, ook kleiner dan 1 m3 per uur een meldingsplicht hebben, terwijl er geen waterbeheerplan voor de regio is. Het risico is meer onzekerheid en bureaucratie, zonder dat er waarborgen voor (stads)landbouw worden besproken.
... wie in haar beheersgebied grondwater gebruikt en grondwateronttrekkingen in zijn gebied ?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.