secundair logo knw 1

Staatsbosbeheer vangt bot bij de rechtbank in de bezwaren tegen de plaatsing van 1,8 kilometer stalen damwanden in het Zwarte Water voor natuurherstel. Dat blijkt uit de uitspraak van de bestuursrechter in Overijssel.

Rijkswaterstaat wil langs de Zwarte Water tussen Hasselt en Genemuiden op vijf plekken damwanden slaan om paaiplaatsen te maken voor vissen. Het gaat om maatregelen voor herstel van de ecologische waterkwaliteit voor de Europese Kaderrichtijn Water.

Staatsbosbeheer vindt stalen damwanden haaks staan op natuurlijke riviersystemen die de overheid voor ogen heeft. De kunstmatige oeverbescherming zou nadelig zijn voor de groei van rietkragen en grondwaterstromen in de uiterwaarden. Langs het Zwarte Water beheert Staatbosbeheer reservaten met zeldzame kievietsbloemen en die hebben baat bij een afgemeten waterhuishouding.

De rechtbank wijst alle bezwaren van de hand. De voor- en nadelen van de damwanden zijn volgens de rechtbank zorgvuldig afgewogen door Rijkswaterstaat.

De gang naar de rechter door Staatsbosbeheer was zeer opmerkelijk, want de natuurorganisatie is officieel samenwerkingspartner van Rijkswaterstaat in natuurherstelplannen voor rivieroevers. In gemeente Zwartewaterland leeft veel weerstand tegen de komst van de damwanden in de vooroevers tussen Hasselt en Genemuiden.

Een woordvoerder van Staatsbosbeheer laat weten dat de rechtsgang en de uitspraak de samenwerking tussen de natuurorganisatie en Rijkswaterstaat niet in de weg staat bij de plannen voor nieuwe riviernatuur. ‘Onze constructieve samenwerking zullen we ook in de toekomst voortzetten.’

Behalve Staatsbosbeheer hadden ook een plaatselijke ecoloog, watersportorganisaties en Gebiedscoöperatie IJsseldelta bezwaar aangetekend bij de rechtbank. Ook die bezwaren zijn ongegrond verklaard.

 

LEES OOK
H2O Actueel: Staatsbosbeheer met Rijkswaterstaat in de clinch over natuurherstelplan

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.