secundair logo knw 1

De gemeente Rotterdam, Evides Waterbedrijf en drie waterschappen (Schieland en de Krimpenerwaard, Hollandse Delta en Delfland) ondertekenden een intentieovereenkomst om de stad Rotterdam beter voor te bereiden op klimaatverandering.

De intentieverklaring is opgesteld op basis van het gemeentelijk urgentiedocument Rotterdams Weerwoord. Dit document volgt op eerdere Rotterdamse plannen als het waterplan en de Rotterdamse Adaptatiestrategie om de stad weerbaarder te maken voor fenomenen als extreme buien en droogte.

Het Rotterdams Weerwoord richt zich vooral op maatregelen op wijkniveau. Regenwater kan daar juist ook waardevol zijn, door het ter plekke op te vangen en te benutten bij het aantrekkelijker maken van wijken: groenere straten, tuinen en daken.

Raakvlakken
“Deze ambitie is niet alleen van de gemeente, maar ook van ons,” zegt Jurjen Jongepier van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimperwaard, een van de drie waterschappen die het document ondertekenden. “De gemeente zoekt raakvlakken met partners en het is natuurlijk simpel: de klimaatopgave is dusdanig groot, dit kun je niet meer alleen. Het is dus een plan van de gemeente en wij ondersteunen het van harte. Samenwerking is logisch, de sleutel zit in combineren van opgaven en oplossingen”

Het is de bedoeling dat de vijf partijen dit jaar verdere afspraken maken over de uitvoering om Rotterdams Weerwoord te verwezenlijken. “De vijf ondertekenaars hebben allemaal verschillende taken en verantwoordelijkheden. Maar ik denk dat het heel belangrijk is dat we niet langs elkaar heen werken bij onze inspanningen om Rotterdam klimaatadaptiever te maken. Deze samenwerkingen zijn niet nieuw, maar met dit Weerwoord willen we de klimaatadaptatie in de stad een extra boost geven. Door onze activiteiten in elkaar te schuiven kunnen we, samen met ondernemers, particulieren en woningbouwcorporaties, ervoor zorgen dat de stad beter bestand is tegen weersextremen."

MEER INFORMATIE
Het urgentiedocument Rotterdams Weerwoord

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.