secundair logo knw 1

De rioolwaterzuivering in het Drentse dorp Echten I foto: Zonnegilde

De biologische rioolwaterzuivering in Echten van Waterschap Drents Overijsselse Delta functioneert weer naar behoren. De zuiverende bacteriën die door een forse lozing van een chemische stof waren doodgedaan, zijn vervangen door bacteriën uit andere rioolwaterzuiveringen. Naar de veroorzaker wordt onderzoek gedaan.

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) liet op 10 februari weten dat de rioolwaterzuivering in het Drentse dorp Echten niet goed meer werkte. Na een giftige lozing werd het rioolwater onvoldoende gezuiverd. Het oplossen van het probleem heeft een dikke week geduurd. In de loop van vorige week maakte het waterschap het volledige herstel van de zuivering bekend.

Een deel van de bacteriën die het rioolwater schoonmaken, was gedood door de chemische stof die in het water was beland. Het waterschap heeft deze bacteriën verwijderd. Zij zijn vervangen door levende gezonde exemplaren die van de rioolwaterzuiveringen Smilde en Dieverbrug komen.

Volgens WDODelta wordt het afvalwater van huishoudens, bedrijven en industrie uit de gemeente Hoogeveen, de kernen IJhorst en Elim en het grootste deel van de gemeente De Wolden nu weer prima gezuiverd in Echten. De storing heeft geen gevolgen gehad voor bewoners. Zij konden nog steeds hun toilet, badkamer, gootsteen en wasmachine gebruiken.

WDODelta weet nog niet welke chemische stof het zuiveringsproces heeft verstoord. Het onderzoek naar de al dan niet bewuste veroorzaker van het incident wordt voortgezet. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.