secundair logo knw 1

De rioolwaterzuivering in het Drentse dorp Echten I foto: Zonnegilde

De biologische rioolwaterzuivering in Echten van Waterschap Drents Overijsselse Delta functioneert weer naar behoren. De zuiverende bacteriën die door een forse lozing van een chemische stof waren doodgedaan, zijn vervangen door bacteriën uit andere rioolwaterzuiveringen. Naar de veroorzaker wordt onderzoek gedaan.

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) liet op 10 februari weten dat de rioolwaterzuivering in het Drentse dorp Echten niet goed meer werkte. Na een giftige lozing werd het rioolwater onvoldoende gezuiverd. Het oplossen van het probleem heeft een dikke week geduurd. In de loop van vorige week maakte het waterschap het volledige herstel van de zuivering bekend.

Een deel van de bacteriën die het rioolwater schoonmaken, was gedood door de chemische stof die in het water was beland. Het waterschap heeft deze bacteriën verwijderd. Zij zijn vervangen door levende gezonde exemplaren die van de rioolwaterzuiveringen Smilde en Dieverbrug komen.

Volgens WDODelta wordt het afvalwater van huishoudens, bedrijven en industrie uit de gemeente Hoogeveen, de kernen IJhorst en Elim en het grootste deel van de gemeente De Wolden nu weer prima gezuiverd in Echten. De storing heeft geen gevolgen gehad voor bewoners. Zij konden nog steeds hun toilet, badkamer, gootsteen en wasmachine gebruiken.

WDODelta weet nog niet welke chemische stof het zuiveringsproces heeft verstoord. Het onderzoek naar de al dan niet bewuste veroorzaker van het incident wordt voortgezet. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Falend management is de reden niet de organisatorische complexiteit. En bij definitief splitsen komt er nog extra bestuurlijke complexiteit bij van publieke organisaties die moeten -maar slecht kunnen- samenwerken.
Aangezien de burger de rekening krijgt is het makkelijk om een beslissing te nemen. Lekker uit elkaar en opnieuw beginnen met een schone lei. Op naar het volgende wanbeleid. Men voelt zich niet aansprakelijk. 
Dag Manfred, 
kijk eens op www.pathema.nl 
Dat bedrijf levert al jaren apparatuur voor chemievrije koelwaterbehandeling. Ook bij grotere bedrijven. Niet zo groot als bij Chemelot waarschijnlijk, maar meer dan voldoende bewezen. Het principe is cavitatie, dus geen chloorelektrolyse. Voor de duidelijkheid, ik heb geen relatie met dit bedrijf.Jan Koning
Kijk dat is onderzoek met resultaat. Is het mogelijk dit naar de EU cie-leden te sturen die besluiten over toepassing drijfmest en Renure ipv Kunstmest -N. Toch flikken ze het om de norm voor Kunstmest- N hoog te houden. In Nederland is in vele onderzoeken en metingen aangetoond dat in de derogatiegebieden de NO3 gehalten veel lager zijn dan de de norm EN lager dan in niet derogatie gebieden!
Ik ben dan toch benieuwd hoe je daadwerkelijk chemievrij gaat koelen. Er worden systemen aangeboden die chemievrije koelwaterbehandeling bieden maar in de praktijk zijn het gewoon elektrolyzers die chloor maken en tot zeer schadelijke gehalogeneerde reactieproducten leiden. Door de naïviteit van overheid en waterschap gaan die chemievrije verhalen er in als zoete koek. Maar ook watervoorbehandeling voor het krijgen van betere condities in een koelsysteem is het verplaatsen van het probleem omdat je voor bijvoorbeeld een omgekeerde RO weer antiscalants nodig hebt. Je hebt hoe dan ook voor effectieve koeling iets in de vorm van antiscalants, corrosie-inhibitoren en biocides nodig. Chemievrij ga je daarom nooit bereiken maar je kunt er wel over nadenken en tot een chemiearme oplossing komen. Sterker nog: er is al een naam voor: CAK. Chemie Arm Koelen.