secundair logo knw 1

De rioolwaterzuivering in het Drentse dorp Echten I foto: Zonnegilde

De biologische rioolwaterzuivering in Echten van Waterschap Drents Overijsselse Delta functioneert weer naar behoren. De zuiverende bacteriën die door een forse lozing van een chemische stof waren doodgedaan, zijn vervangen door bacteriën uit andere rioolwaterzuiveringen. Naar de veroorzaker wordt onderzoek gedaan.

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) liet op 10 februari weten dat de rioolwaterzuivering in het Drentse dorp Echten niet goed meer werkte. Na een giftige lozing werd het rioolwater onvoldoende gezuiverd. Het oplossen van het probleem heeft een dikke week geduurd. In de loop van vorige week maakte het waterschap het volledige herstel van de zuivering bekend.

Een deel van de bacteriën die het rioolwater schoonmaken, was gedood door de chemische stof die in het water was beland. Het waterschap heeft deze bacteriën verwijderd. Zij zijn vervangen door levende gezonde exemplaren die van de rioolwaterzuiveringen Smilde en Dieverbrug komen.

Volgens WDODelta wordt het afvalwater van huishoudens, bedrijven en industrie uit de gemeente Hoogeveen, de kernen IJhorst en Elim en het grootste deel van de gemeente De Wolden nu weer prima gezuiverd in Echten. De storing heeft geen gevolgen gehad voor bewoners. Zij konden nog steeds hun toilet, badkamer, gootsteen en wasmachine gebruiken.

WDODelta weet nog niet welke chemische stof het zuiveringsproces heeft verstoord. Het onderzoek naar de al dan niet bewuste veroorzaker van het incident wordt voortgezet. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...