secundair logo knw 1

Het duinmeertje 't Wed, nabij Haarlem l Foto Wikimedia Commons

Smeer je niet in met een anti-muggenmiddel met DEET als je deze zomer buiten gaat zwemmen. Die waarschuwing geeft het Hoogheemraadschap van Rijnland alvast af. Bij metingen in het duinmeertje ’t Wed zijn namelijk hoge concentraties DEET aangetroffen en dat is schadelijk voor de waterkwaliteit.

De metingen hebben betrekking op het zwemseizoen 2022 en 2023, maar het hoogheemraadschap vreest dat er bij warm weer ook in 2024 weer veel DEET in het water terechtkomt en noemt dat 'zorgelijk'. "Dit voorjaar zagen we nog geen hogere concentraties, maar het weer was ook niet goed genoeg om te gaan zwemmen en er is veel regen gevallen", zegt een woordvoerder. 

DEET is een stof die voornamelijk in anti-muggenmiddelen voorkomt. Bij te hoge concentraties is DEET schadelijk voor planten en dieren die in en bij het water leven. Niet alleen steekmuggen, ook andere (water)insecten hebben er last van als het in het water terechtkomt, aldus Rijnland in een bericht op de website. Die insecten dienen vaak weer als voedsel voor vogels en zijn belangrijk voor de biodiversiteit.

De gifstof is ook op andere locaties in het gebied gemeten, maar nergens in zulke grote hoeveelheden als in ’t Wed, een geïsoleerd duinmeertje aan de rand van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Vooral in september en begin oktober, aan het einde van het zwemseizoen, werden daar hoge concentraties gemeten. 

Alternatieven
Volgens het hoogheemraadschap kan DEET op drie manieren in het water terechtkomen: via recreanten of dieren die zwemmen in natuurwater of hiermee in contact komen, via verdamping in de lucht en het regenwater en via huishoudelijk afvalwater doordat mensen hun handen wassen of douchen. Niet op elke afvalwaterzuivering lukt het om DEET volledig uit het water te halen. 

In ’t Wed wordt geen water toegevoerd vanuit andere meren, sloten of vaarten; het wordt enkel gevoed met regenwater. Ook komt er geen gezuiverd afvalwater in terecht. Wel is het zomers een populaire plek om te zwemmen en te recreëren. 

Rijnland vermoedt daarom dat DEET via recreanten in het meertje belandt en roept hen op zich bewust te zijn van wat ze opsmeren voordat ze het water ingaan. "Kijk goed naar wat je koopt", aldus de woordvoerder. "Er zijn vast alternatieven."   

PFAS
Dit voorjaar heeft Rijnland voor het eerst ook op PFAS gemeten. Alle 44 officiële zwemwaterlocaties in het gebied bleken ruim aan de risicogrenswaarde voor buitenzwemwater te voldoen. Dat betekent volgens de woordvoerder niet dat er geen PFAS is aangetroffen. "Die zitten overal. Maar het is veilig om te zwemmen." 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Slecht verhaal!

De vraag was? "Wat is de echte prijs van water?"
Zeg dan meteen de echte prijs van 1 kubieke meter water kost zoveel. Punt.

Moet eerst hele kletsverhalen eromheen gaan lezen. Advies: kom meteen to the point!
Zeer terechte en verstandige actie van het schap. 
Het KRW-doel 'passende wateromstandigheden voor o.a. waterafhankelijke Natura2000-gebieden'  gaan we sowieso niet in 2027 halen en waarschijnlijk voor diverse Natura2000-gebieden ook nog niet in de volgende KRW-planperiode 2028-2033.
Gerrit Krajenbrink Gooi grondwater niet te grabbel
Mede naar aanleiding van de column van Jos Peters: belangrijk is dat de drinkwaterwinning minder 'stil' is in de politieke discussie over water, waterverspilling (drainage) en -vervuiling door de landbouw. En er dus niet alleen maar over schrijft in de vakbladen. Leer van de landbouw qua PR. Dit geldt helaas al zo lang. Roer u ook in het waterschap, drinkwaterbedrijf. Schoon water hoeft niet alleen van Brussel/KRW, maar is regionaal in ons eigen belang!
Met vriendelijke groet, Gerrit Krajenbrink, Hydroloog
De stellingen dat 'water weer een belang' is en 'klimaatbeleid niet door de shredder is gehaald' worden al gauw weer tegengesproken in dit artikel. Klimaatadaptatie is niet alleen hoogwaterbescherming.  Dat RLi het belang van WBS (dat sommige provincies wel degelijk serieus oppakken) en watertoets ondersteund, maar daarmee zijn we er niet.