0
0
0
s2smodern

Op een dijk bij het Zeeuwse dorp Ritthem wordt de komende jaren een aantal systemen voor zonne-energie getest. Het onderzoek richt zich vooral op de vraag of de waterveiligheid niet in het geding komt. Opvallend detail: op een van de systemen is Michiel de Ruyter afgebeeld.

De testlocatie is beschikbaar gesteld door waterschap Scheldestromen. Het gaat om een proef in het kader van het onderzoeksproject Zon op dijken. Hierbij werken Rijkswaterstaat, diverse waterschappen, andere overheden, kennisinstellingen en systeembouwers samen. Het project staat onder leiding van kenniscentrum STOWA en TNO.

Het idee erachter is simpel: plaatsing van zonnepanelen doet een flink beroep op de beperkte ruimte in Nederland. Dus waarom niet dijken hiervoor benutten? Het onderzoeksconsortium heeft becijferd dat de drie meest kansrijke dijktypen (wakerzeedijken van Noord-Nederland en het Zuidwestelijke zeekleigebied, meerdijken en gesloten dammen) ongeveer zevenhonderdduizend huishoudens van elektriciteit kunnen voorzien. Dit zou waterschappen helpen om in 2025 klimaatneutraal te opereren en is een interessante optie voor regionale energiestrategieën.

Innovatieve systemen getest
Voordat het zover is, moet er wel zekerheid zijn dat zonnepanelen geen nadelige gevolgen voor dijken hebben. Klassieke zonneparksystemen voldoen niet, omdat zij erosievorming in de hand werken. Daarom worden nu innovatieve systemen uitgetest op twee locaties: de binnendijk van de Spuikom bij Ritthem (een dorp in de gemeente Vlissingen) en de Knardijk in Flevoland.

De proef in Zeeland richt zich vooral op eisen van waterveiligheid. Ook wordt bekeken welke panelen het beste in het landschap passen en hoe het draagvlak in de omgeving is. Op de zeedijk zijn de afgelopen maanden verschillende systemen voor zonne-energie geplaatst. Zo probeert systeembouwer Delmeco een innovatief dijk-geïntegreerd systeem uit. Eurorail heeft een systeem dat boven de dijk uitsteekt. Naar verwachting gaat hiervan een gunstige invloed uit op de dijkbekleding.

Primeur voor primaire waterkering
Volgens Philipp Keller, dagelijks bestuurder bij Scheldestromen, is het de eerste opstelling van zonnepanelen op een primaire waterkering in Nederland. “Wij willen weten wat met het gras eronder gebeurt”, zegt Keller in een interview met dagblad BN DeStem. “De grasmat moet in goede staat blijven, anders hebben we een probleem met de waterkering. Een ander punt is de waterveiligheid. Tijdens het stormseizoen moeten de zonnepanelen kunnen afbreken, zodat de dijk niet verder wordt beschadigd.”

Op enkele systemen is folie met een afbeelding aangebracht, zodat zij beter passen in het landschap. De print van de Vlissingse admiraal Michiel de Ruyter (1607-1676) springt eruit. “Niemand wil felblauwe zonnepanelen op de dijk”, legt Keller uit. “Het gaat niet zozeer om Michiel de Ruyter. We hebben zijn afbeelding gebruikt om aan te tonen dat je er alles op kunt zetten.”

Netwerk van sensoren
De dijk zal de komende jaren met een netwerk van sensoren continu in de gaten worden gehouden. Ook zijn er regelmatig inspecties. TNO meet de energieprestaties van de verschillende systemen, terwijl Deltares en Wageningen University & Research de effecten van de zonnepanelen op de grasmat onderzoeken.

De proef duurt tot midden 2024. Daarna wordt de dijk bij Ritthem in oude staat teruggebracht. Worden tussentijds nadelige effecten voor de dijk geconstateerd, dan kan Scheldestromen ingrijpen en het experiment eerder stopzetten. Als de onderzoeksresultaten positief zijn, is het de bedoeling deze mee te nemen in de regionale energiestrategie. Al verwacht Keller geen grootschalige toepassing van zonnepanelen op Zeeuwse dijken. “Heel veel factoren bepalen of een locatie geschikt is of niet.”

 

MEER INFORMATIE
Waterschap Scheldestromen over de proef
STOWA-presentatie project Zon op dijken
STOWA-publicatie Zonnewijzer
Verkennend en ontwerpend vooronderzoek
 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.
De sector is redelijk veerkrachtig. Maar de vissen dan?
Op welke manier wordt dan fosfaat teruggewonnen?
Hoe bepaal je virusdeeltjes in een millimeter rioolwater?
Zou een milliliter niet handiger zijn?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.