De Prins Hendrikzanddijk is 'deltaproof'. Met deze verklaring van deltacommissaris Peter Glas is vandaag formeel het dijkversterkingproject op Texel afgerond. Een traditionele groene dijk verandert in een natuurgebied van 200 hectare met duinen en kwelders. 

Het aannemersbedrijf Jan De Nul bracht in een jaar tijd 5 miljoen kuub zand aan langs de drie kilometer lange Waddenzeedijk waardoor er een nieuw duinlandschap is gecreëerd. Door de duinen en kwelders ontstaat er nieuwe natuur voor wadvogels.

Unicum
Afgelopen broedseizoen werd het gebied ontdekt door de dwergsterns, scholeksters en bontbekplevieren, meldt Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), opdrachtgever van het dijkversterkingsproject. Deze zomer streken meer dan 700 zwarte sterns neer, een unicum op Texel.”

Hoogheemraad Rob Veenman: "Waar je eerst niets zag, ligt nu een duinlandschap ter grootte van 400 voetbalvelden. Hiermee slaan we twee vliegen in één klap: een toekomstbestendige waterkering voor Texel én een verbetering van de natuurwaarden in de Waddenzee. Zodat de 14.000 bewoners en 1.600.000 jaarlijkse bezoekers van Texel ook in de toekomst veilig zijn."

Prins Hendrikzanddijk 2

Uitkijkpunt
De ontwikkeling van de natuur is te volgen vanaf het aangelegde fietspad, wandelpad en het uitkijkpunt. Daar keek de deltacommissaris Glas uit over dijk, onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP), en natuur en zag dat het goed was. 

Glas: "De verrekijker is een prachtig symbool voor hoe wij werken in het Deltaprogramma; focus en kijkend naar de toekomst. De Prins Hendrikzanddijk is een voorbeeldproject. We leren hier hoe waterveiligheid en natuurontwikkeling hand in hand gaan. Daarnaast is het adaptief, zodat meebewogen kan worden met toekomstige veranderingen. Dat is een unieke en geweldige prestatie. Ik heb het project beleefd en geschouwd en verklaar het gereed. De Prins Hendrikzanddijk is Deltaproof."

Staatsbosbeheer gaat de natuur in het gebied beheren. HHNK blijft verantwoordelijk voor de waterveiligheid.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Piet van Noort · 3 years ago
    Van natuurverbetering kan hier geen sprake zijn. De aangekondigde nieuwe natuur zal de rijkdom aan leven die onder het zand is gewerkt nimmer evenaren. Ook is het verwonderlijk dat Staatsbodbeheer nu een stuk beschermd Europees cultureel erfgoed gaat onderhouden dat voorheen onder de Waddenvereniging viel en als ondehoudsopdracht van Hoogheemraad Hollandsnoorderkwartier was.
    Kortom, hier worden we met open ogen belazerd! Nog erger is dat Ecoshape Bulding with Nature dit geknoei met de natuur wil voordragen voor een prijs beschikbaar gesteld door de Zandlobby.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ambitie 100 MW. Als ik het goed begrijp: per MW wordt 1 m3/s zoet IJsselmeerwater gevraagd (en daarna geloosd op Waddenzee). Ergo: 100 m3/s bij 100 MW. Dat is minder dan de aanvoer via IJssel minus de verdamping op het IJsselmeer tijdens droogte...
op de site staat:
De nieuwe Blue Energie-installatie moet 16,5 kW produceren, genoeg voor ‘een klein dorp’
ik denk dat 16.5KW niet juist is
gr Klaas Knot
“De waterkwaliteit is op orde”, dat is een hele geruststelling. Al ben ik bang dat hier een verkeerd zinnetje in het artikel geslopen is.
deed de PvdA ook nog ergens mee of wordt deze partij door de schrijver van dit artikel geboycot???
H. Laros H2O/Waternetwerk
Leuk om aan te haken. Waar wordt de win-win gerealiseerd??

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!