Thermische energie uit afval- en oppervlaktewater kan in de toekomst voor een aanzienlijk deel in de Nederlandse warmtevraag voorzien. De nieuwe Aquathermie Viewer toont tot in detail de potentie op regionaal en lokaal niveau.
De interactieve kaart is een coproductie van onderzoeksinstituut Deltares, kenniscentrum STOWA en adviesbureau Syntraal. De viewer biedt op een toegankelijke manier inzicht in welke bijdrage aquathermie kan leveren aan de warmtetransitie. De basis hiervoor vormt een studie naar het nationaal potentieel van aquathermie door Deltares en CE Delft uit 2018. Er zijn ook resultaten voor kleine wateren opgenomen in de viewer.
Groot economisch potentieel
Volgens het onderzoek heeft thermische energie uit oppervlaktewater (TEO) in 2050 een economisch potentieel van ongeveer 150 petajoule per jaar, ruim 40 procent van de totale toekomstige warmtevraag in de gebouwde omgeving van 350 petajoule per jaar. Bij thermische energie uit afvalwater (TEA) gaat het om circa 56 petajoule. Beide vormen van aquathermie zijn nu opgenomen in de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie. Deze regeling is flink vernieuwd onder de afkorting SDE++. De eerste subsidieronde is in het najaar.
Gemeenten, waterbeheerders en andere partijen kunnen in de Aquathermie Viewer zeer gedetailleerd zien welke potentie TEO en TEA hebben. Dit wordt getoond op drie niveaus: regio, gemeente en wijk. Dat is handig voor gemeenten bij het maken van de startanalyse in het kader van hun transitievisie op warmte, die zij uiterlijk aan het eind van 2021 moeten opleveren.
WarmingUP
De viewer is een resultaat van het warmtecollectief WarmingUP onder leiding van TNO. Hieraan doen vanuit de watersector Rijkswaterstaat, STOWA, de Unie van Waterschappen en een aantal kennisinstellingen mee. Het doel is om collectieve warmtesystemen te ontwikkelen, die betaalbaar, duurzaam, betrouwbaar, praktisch uitvoerbaar en maatschappelijk aanvaardbaar zijn.
MEER INFORMATIE
Aquathermie Viewer
STOWA over de viewer
Bericht van Deltares
Onderzoek potentie aquathermie
TEO en TEA in SDE++
-advertentie-
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...