secundair logo knw 1

Foto: Waternet

Watercyclusbedrijf Waternet heeft bezorgers van PostNL ingeschakeld om meterstanden op te nemen bij woningen waar dat al enige jaren niet was gebeurd. De eerste proef is succesvol, een grotere pilot volgt.

De gedachte is eigenlijk voor de hand liggend: een postbezorger die iedere dag door een bepaalde wijk komt, kan méér doen dan alleen post in brievenbussen stoppen. Na drinkwaterbedrijf Vitens heeft nu ook het Amsterdamse watercyclusbedrijf Waternet een pilot voor samenwerking met PostNL uitgevoerd.

“We hebben maar een bepaalde hoeveelheid mensen in onze buitendienst. De samenwerking met PostNL maakt het voor ons mogelijk in dezelfde tijd wat meer adressen langs te gaan”, vertelt Bart van Dijk, teamleider aansluitingen en meterbeheer. “Er zijn mensen die al twee of drie jaar de standen van hun watermeter niet hebben doorgegeven. Wij sturen hen een rekening op basis van een schatting, maar willen natuurlijk graag de waterstanden opnemen zodat we ze een definitieve rekening kunnen sturen.”

Binnen een bepaald postcodegebied selecteerde Waternet 1000 adressen waar de meterstand moest worden opgenomen. De postbezorgers kregen een korte instructie. “Ze vonden het in het begin wel spannend, omdat ze dachten dat ze bij wanbetalers terecht zouden komen, maar die adressen hebben we heel bewust níet geselecteerd. Daar gaan onze eigen mensen langs, die daarvoor specifiek getraind zijn.”

Na een aantal weken hadden de postbezorgers 600 meterstanden verzameld. “Onze eigen mensen scoren tussen de 60 en 70 procent in vergelijkbare situaties, dus de proef was zeker een succes”, zegt Van Dijk. Ook de postbezorgers waren enthousiast over de pilot.

Er komt dan ook een tweede, grotere pilot. Daarvoor moet wel de technische kant wat beter worden geregeld, want door een ‘mismatch’ tussen de techniek van de postbezorgers en die van Waternet moesten nu alle 600 standen handmatig in het systeem van Waternet worden ingevoerd.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.