secundair logo knw 1

Een vispassage in de Linge

Vispassages zijn niet alleen belangrijk voor klassieke trekvissen maar ook voor een groot deel van de andere inheemse vissoorten. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research.

Waterschappen en Rijkswaterstaat hebben de afgelopen twee decennia honderden vispassages in onder meer stuwen en dammen aangelegd, om de ecologische waterkwaliteit te verbeteren. In het Wageningse onderzoek is voor het eerst op landelijke schaal bekeken in hoeverre deze voldoen.

Ook geschikt voor minder treklustige soorten
Voor 35 van de 38 onderzochte inheemse vissoorten zijn vispassages belangrijk om te bewegen tussen bijvoorbeeld schuil-, voedsel- en paaigebieden (zie infographic). De passages komen duidelijk de hele inheemse visgemeenschap ten goede, aldus PhD-onderzoeker Panos Panagiotopoulos van Wageningen University & Research: “Het bijzondere is dat niet alleen klassieke trekvissen zoals zalm en paling gebruikmaken van dit soort waterbouwkundige kunstwerken, maar ook soorten die als minder treklustig te boek stonden.”

Panagiotopoulos combineerde gegevens van 82 vispassages met de landelijke verspreidingsgegevens van vissen. Deze drie soorten maakten het vaakst gebruik van de passages (88 procent of meer van de passages): baars (Perca fluviatilis), blankvoorn (Rutilus rutilus) en riviergrondel (Gobio gobio).

Belangrijk voor diversiteit aan vissoorten
De resultaten wijzen volgens Panagiotopulos erop dat goed functionerende vispassages mogelijk van groter belang zijn voor het in stand houden van de diversiteit aan vissoorten dan eerder werd gedacht. De focus van het onderzoek lag op of de vispassages worden gebruikt en niet hoe efficiënt dit gebeurt. “Als er honderd vissen willen passeren, weten we niet of ze dat allemaal lukt of slechts een klein aantal. Dat is uiteindelijk wel belangrijk voor een gezonde stand van zoetwatervissen, en dit moeten we verder uitzoeken.”

Kenniscentrum STOWA, Rijkswaterstaat en Sportvisserij Nederland hebben met een financiële bijdrage het onderzoek mogelijk gemaakt. Hierover is een publicatie in Ecological Engineering verschenen.

Infographic WUR onderzoek vispassages loep Bron: onderzoekspublicatie in Ecological Engineering

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi initiatief om dit deze dringende oproep rechtstreeks aan onze oosterburen te doen. Absurd eigenlijk dat handhaver(s) met lege handen staan. Naast hogere kosten voor de DWB'en om PFAS te verwijderen, wordt de reststroom van de zuivering hierdoor ook lastiger en duurder verwerk-/loosbaar. Uiteindelijk is het helaas de gebonden drinkwaterklant die de rekening betaalt. RIWA-RIjn: succes met dit zo belangrijke lobbyprogramma!
Te gek voor woorden dat het drinkwater WMD niet goed is. Ik heb een zeldzame auto-immuunziekte en ben heel erg afhankelijk van goed en zeer schoon drinkwater. Als dit niet goed is kan ik nog sneller erg ziek worden en dat is lijkt mij niet de bedoeling. Mijn lichaam kan zelf niet zuiveren door mijn ziekte, ben dus echt afhankelijk van zuiveringsinstallatie van WMD. Dat moet gewoon goed zijn !
Daar betalen wij ook voor.
Interessant. Als ik naar het dashboard reageert het alleen niet als ik een gemeente selecteer.
En daarom heb ik dus een waterfilter voor thuis.
@HenkEr stopt ongeveer een kwart van de melkveehouderij, 25% van de melkproductie verdwijnt.  Dan is zo'n fabriek ook helemaal niet nodig.