secundair logo knw 1

Een vispassage in de Linge

Vispassages zijn niet alleen belangrijk voor klassieke trekvissen maar ook voor een groot deel van de andere inheemse vissoorten. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research.

Waterschappen en Rijkswaterstaat hebben de afgelopen twee decennia honderden vispassages in onder meer stuwen en dammen aangelegd, om de ecologische waterkwaliteit te verbeteren. In het Wageningse onderzoek is voor het eerst op landelijke schaal bekeken in hoeverre deze voldoen.

Ook geschikt voor minder treklustige soorten
Voor 35 van de 38 onderzochte inheemse vissoorten zijn vispassages belangrijk om te bewegen tussen bijvoorbeeld schuil-, voedsel- en paaigebieden (zie infographic). De passages komen duidelijk de hele inheemse visgemeenschap ten goede, aldus PhD-onderzoeker Panos Panagiotopoulos van Wageningen University & Research: “Het bijzondere is dat niet alleen klassieke trekvissen zoals zalm en paling gebruikmaken van dit soort waterbouwkundige kunstwerken, maar ook soorten die als minder treklustig te boek stonden.”

Panagiotopoulos combineerde gegevens van 82 vispassages met de landelijke verspreidingsgegevens van vissen. Deze drie soorten maakten het vaakst gebruik van de passages (88 procent of meer van de passages): baars (Perca fluviatilis), blankvoorn (Rutilus rutilus) en riviergrondel (Gobio gobio).

Belangrijk voor diversiteit aan vissoorten
De resultaten wijzen volgens Panagiotopulos erop dat goed functionerende vispassages mogelijk van groter belang zijn voor het in stand houden van de diversiteit aan vissoorten dan eerder werd gedacht. De focus van het onderzoek lag op of de vispassages worden gebruikt en niet hoe efficiënt dit gebeurt. “Als er honderd vissen willen passeren, weten we niet of ze dat allemaal lukt of slechts een klein aantal. Dat is uiteindelijk wel belangrijk voor een gezonde stand van zoetwatervissen, en dit moeten we verder uitzoeken.”

Kenniscentrum STOWA, Rijkswaterstaat en Sportvisserij Nederland hebben met een financiële bijdrage het onderzoek mogelijk gemaakt. Hierover is een publicatie in Ecological Engineering verschenen.

Infographic WUR onderzoek vispassages loep Bron: onderzoekspublicatie in Ecological Engineering

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Tja Jos, Nederland weer van “ons”. Het lijkt mij dat er verschillende “ons” zijn. In veel herken ik mij niet. Kennelijk behoor ik tot een ander “ons”. De “plannen”, ik word er nogal verdrietig van. Ik heb veel bewondering voor jou strijd en lees jouw publicaties graag.
Ik zal nader onderzoek doen naar de feitelijke cijfers die hierbij horen Dit weet ik wel dat mn veelal graslanden die grenzen aan Natura-2000 gebieden vrijwel 100% vrij zijn van toepassing chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze ondernemers moeten zoiets via loonwerkers laten uitvoeren en dat zijn relatief hoge kosten EN zij hebben weinig problemen met wat kruiden in get gras. Uitgezonderd wel daar waar distelvelden jaren zijn gekweekt door onzorgvuldig natuurbeheer!
Goed dat er naar de toelatingseisen voor individuele middelen wordt gekeken, maar realiseer je dat de giftigheid in het water veroorzaakt wordt door de cocktail aan middelen. Voor het waterleven zijn het naast de bestrijdingsmiddelen ook de PAK's, zware metalen en ammoniak die schade aanrichten. Gezamenlijk zijn ze er voor verantwoordelijk dat meer dan een derde van de Nederlandse oppervlaktewateren zo giftig is dat de biologische doelen niet gehaald kunnen worden. En dan zijn er nog de 'nieuwe stoffen' die vanwege persistentie en specifieke gevaren voor de mens en het milieu schadelijk zijn.
@Bertha AntonissenDat lijkt me uitgesloten. Die bufferstroken zijn Europees voorgeschreven en dienen ook ter voorkoming van afspoeling meststoffen naar het oppervlaktewater. Overschrijding van de nitraatnorm voor KRW-wateren is voor zo ver ik weet de veruit grootste / meest algemene oorzaak van het niet halen van de KRW-normen voor de KRW-wateren. 
Mooi initiatief! We hebben nog 2,5 jaar.....