secundair logo knw 1

Drinkwaterbedrijf Oasen stelt dat zijn drinkwater veilig is. Het bedrijf reageert daarmee op de berichten dat de stof GenX op diverse plaatsen in Zuid-Holland is aangetroffen in het leidingwater.

Uit zorg over de kwaliteit van het drinkwater wil de provincie de lozing van de stof aan banden leggen. Dat stelt het Algemeen Dagblad op basis van vertrouwelijke stukken. Het chemiebedijf Chemours in Dordrecht loost de stof GenX, die vrijkomt bij de productie van Teflon, in de Merwede. Daarvoor heeft het bedrijf een vergunning, het mag jaarlijks 6.400 kilo afvalwater met de stof lozen.

GenX is omstreden. De stof wordt in de media als kankerverwekkend omschreven op basis van onderzoek en uitspraken van toxicologen. Chemours bestrijdt dit en stelt dat GenX, dat het bedrijf bij de Teflonproductie is gaan gebruiken ter vervanging van het kankerverwekkende PFOA (prefluoroctaanzuur), niet als kankerverwekkend is geclassificeerd.

Los van deze bespiegelingen wil de provincie de vergunning aanpassen. Oasen en ook Rijkswaterstaat steunen de provincie daarin. Beide partijen willen dat Chemours op korte termijn de lozing terugbrengt tot 2.000 kilo en daarna zo snel mogelijk stopt met het lozen van de stof, schrijft het AD.

In een verklaring stelt Oasen dat de lozing van GenX op dit moment geen invloed heeft op de kwaliteit van het drinkwater. “We vinden nergens de stof GenX boven de veilig geachte en zeer strenge norm, dus vanuit het perspectief van Volksgezondheid zit de stof niet in het kraanwater. We moeten zorgen dat dit ook zo blijft.”

Het drinkwaterbedrijf zegt dat het maatregelen moet treffen als de lozing niet stopt. “Als de lozing van Chemours doorgaat dan zijn we genoodzaakt om in de toekomst extra zuiveringsstappen bij te bouwen. Dat kost miljoenen en we vinden dat die rekening niet op het bordje van onze klanten terecht moet komen. Daarom ondersteunen we de beweging van de overheid om de vergunning van Chemours af te bouwen.”

In een reactie op de berichten stelde woordvoerder Jeroen Bruning van Chemours in een vraaggesprek met BNR Nieuwsradio dat het bedrijf best wil stoppen met lozing van GenX, maar pas nadat er een alternatief is gevonden. Volgens Bruning wacht Chemours op een plan vanuit de provincie. Daar wordt, aldus BNR, gereageerd met de mededeling dat ze alleen over de vergunning gaan en niet over mogelijke alternatieven.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.