secundair logo knw 1

Hennie Roorda (Waterschap Rivierenland), Walter van der Meer (Oasen), Harm Kien (Oasen) en Adriaan op den Brouw (Sweco) bij de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst. Foto Oasen

Drinkwaterbedrijf Oasen heeft opnieuw de samenwerking gezocht met een waterschap voor het benutten van de reststroom op een zuiveringsstation.

Oasen is bezig met de vernieuwing van zuiveringsstation De Put in Nieuw-Lekkerland. Onderdeel daarvan is het zuiveren van water met behulp van membraanfiltratie door middel van reverse osmosis (RO).

Bij deze innovatieve techniek zijn minder zuiveringsstappen nodig dan bij de huidige zandfiltratie, maar blijft een deel van het water over. Deze reststroom gaat straks via het riool naar rioolwaterzuiveringsinstallatie Alblasserdam van Waterschap Rivierenland, om daar gezuiverd te worden tot schoon oppervlaktewater.

Doelmatiger waterbeheer
De beide partijen, die hiertoe onlangs de samenwerkingsovereenkomst ‘Verwerking RO-concentraat zuiveringsstation De Put’ ondertekenden, willen hiermee hun bijdrage leveren aan doelmatiger waterbeheer.

''Het doel van de samenwerking tussen partijen in de waterketen is het verzorgen van de productie en levering van kwalitatief goed en onthard drinkwater. Ook willen we het daarbij water duurzaam inzamelen, transporteren en zuiveren tegen de laagste maatschappelijke kosten’’, meldt Oasen op de website.

Schuwacht

Het drinkwaterbedrijf werkt al op een vergelijkbare manier samen met het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard op zuiveringsstation Schuwacht in Krimpen aan de Lek. De reststroom gaat via de rioolpersleiding naar de iets verderop gelegen afvalwaterzuivering De Groote Zaag, waar het hoogheemraadschap er schoon oppervlaktewater van maakt.

In november 2016 gaf oud-minister Karla Peijs het startsignaal voor de destijds unieke samenwerking in de waterketen. Oasen zei toen te verwachten dat dit voorbeeld elders in het land navolging zou krijgen.

Volgens Jos Dusseldorp van Oasen wordt er wel vaker samengewerkt tussen drinkwaterbedrijven en waterschappen, maar nog niet op deze schaal. ''Bij De Put gaat het om 100.000 liter water per uur, dat is echt heel veel. Doordat we gebruikmaken van de bestaande infrastructuur, houden we de kosten laag.''

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Oasen

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):