secundair logo knw 1

Hennie Roorda (Waterschap Rivierenland), Walter van der Meer (Oasen), Harm Kien (Oasen) en Adriaan op den Brouw (Sweco) bij de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst. Foto Oasen

Drinkwaterbedrijf Oasen heeft opnieuw de samenwerking gezocht met een waterschap voor het benutten van de reststroom op een zuiveringsstation.

Oasen is bezig met de vernieuwing van zuiveringsstation De Put in Nieuw-Lekkerland. Onderdeel daarvan is het zuiveren van water met behulp van membraanfiltratie door middel van reverse osmosis (RO).

Bij deze innovatieve techniek zijn minder zuiveringsstappen nodig dan bij de huidige zandfiltratie, maar blijft een deel van het water over. Deze reststroom gaat straks via het riool naar rioolwaterzuiveringsinstallatie Alblasserdam van Waterschap Rivierenland, om daar gezuiverd te worden tot schoon oppervlaktewater.

Doelmatiger waterbeheer
De beide partijen, die hiertoe onlangs de samenwerkingsovereenkomst ‘Verwerking RO-concentraat zuiveringsstation De Put’ ondertekenden, willen hiermee hun bijdrage leveren aan doelmatiger waterbeheer.

''Het doel van de samenwerking tussen partijen in de waterketen is het verzorgen van de productie en levering van kwalitatief goed en onthard drinkwater. Ook willen we het daarbij water duurzaam inzamelen, transporteren en zuiveren tegen de laagste maatschappelijke kosten’’, meldt Oasen op de website.

Schuwacht

Het drinkwaterbedrijf werkt al op een vergelijkbare manier samen met het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard op zuiveringsstation Schuwacht in Krimpen aan de Lek. De reststroom gaat via de rioolpersleiding naar de iets verderop gelegen afvalwaterzuivering De Groote Zaag, waar het hoogheemraadschap er schoon oppervlaktewater van maakt.

In november 2016 gaf oud-minister Karla Peijs het startsignaal voor de destijds unieke samenwerking in de waterketen. Oasen zei toen te verwachten dat dit voorbeeld elders in het land navolging zou krijgen.

Volgens Jos Dusseldorp van Oasen wordt er wel vaker samengewerkt tussen drinkwaterbedrijven en waterschappen, maar nog niet op deze schaal. ''Bij De Put gaat het om 100.000 liter water per uur, dat is echt heel veel. Doordat we gebruikmaken van de bestaande infrastructuur, houden we de kosten laag.''

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Oasen

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦
Wat ik mis is de preventieve kant. Een paar maatregelen. Laag hangend fruit als verkoop van niet-zuinige toiletten verbieden. Alleen nog max. 3 liter/6 liter spoeling. Ook stimuleren dan wel verplichten van opvang hemelwater voor toiletspoeling bij nieuwbouw, zowel huishoudens als industrie. Bij deze maatregelen verbeter je ook efficiëntie rioolwaterzuivering en kunnen meer aansluitingen plaatsvinden zonder uitbreiding. Hemelwater opvang stimuleren voor koeling.
Marjolijn Haasnoot is Hoogleraar klimaatadaptatie, daarmee ook zeker onderzoeker, maar meer dan dat.
Duidelijk verhaal Marjolijn