secundair logo knw 1

Hennie Roorda (Waterschap Rivierenland), Walter van der Meer (Oasen), Harm Kien (Oasen) en Adriaan op den Brouw (Sweco) bij de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst. Foto Oasen

Drinkwaterbedrijf Oasen heeft opnieuw de samenwerking gezocht met een waterschap voor het benutten van de reststroom op een zuiveringsstation.

Oasen is bezig met de vernieuwing van zuiveringsstation De Put in Nieuw-Lekkerland. Onderdeel daarvan is het zuiveren van water met behulp van membraanfiltratie door middel van reverse osmosis (RO).

Bij deze innovatieve techniek zijn minder zuiveringsstappen nodig dan bij de huidige zandfiltratie, maar blijft een deel van het water over. Deze reststroom gaat straks via het riool naar rioolwaterzuiveringsinstallatie Alblasserdam van Waterschap Rivierenland, om daar gezuiverd te worden tot schoon oppervlaktewater.

Doelmatiger waterbeheer
De beide partijen, die hiertoe onlangs de samenwerkingsovereenkomst ‘Verwerking RO-concentraat zuiveringsstation De Put’ ondertekenden, willen hiermee hun bijdrage leveren aan doelmatiger waterbeheer.

''Het doel van de samenwerking tussen partijen in de waterketen is het verzorgen van de productie en levering van kwalitatief goed en onthard drinkwater. Ook willen we het daarbij water duurzaam inzamelen, transporteren en zuiveren tegen de laagste maatschappelijke kosten’’, meldt Oasen op de website.

Schuwacht

Het drinkwaterbedrijf werkt al op een vergelijkbare manier samen met het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard op zuiveringsstation Schuwacht in Krimpen aan de Lek. De reststroom gaat via de rioolpersleiding naar de iets verderop gelegen afvalwaterzuivering De Groote Zaag, waar het hoogheemraadschap er schoon oppervlaktewater van maakt.

In november 2016 gaf oud-minister Karla Peijs het startsignaal voor de destijds unieke samenwerking in de waterketen. Oasen zei toen te verwachten dat dit voorbeeld elders in het land navolging zou krijgen.

Volgens Jos Dusseldorp van Oasen wordt er wel vaker samengewerkt tussen drinkwaterbedrijven en waterschappen, maar nog niet op deze schaal. ''Bij De Put gaat het om 100.000 liter water per uur, dat is echt heel veel. Doordat we gebruikmaken van de bestaande infrastructuur, houden we de kosten laag.''

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Oasen

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.