secundair logo knw 1

Een demonstratie bemonstering als onderdeel van de pilot | Foto HHNK

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en drie omgevingsdiensten onderzochten in de pilot ‘indirecte lozingen’ het bedrijfsafvalwater dat op de riolering geloosd wordt. Van de 77 onderzochte bedrijven werd in 62 gevallen minimaal 1 illegale stof aangetroffen.

De pilot werd tussen mei 2023 en februari 2024 uitgevoerd en vond plaats in het deel van de provincie Noord Holland ten noorden van het Noordzeekanaal. Het onderzoek was gericht op bedrijven, die afvalwater lozen op de riolering. Er werd gekeken naar stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het oppervlaktewater en problemen opleveren voor de werking van riolering en rwzi’s, waaronder de zogeheten ‘zeer zorgwekkende stoffen’ (ZZS) en de prioritaire stoffen uit de Kaderrichtlijn Water (KRW).

Binnen de pilot zijn 103 bedrijven in diverse bedrijfssectoren bezocht, zo blijkt uit het eindrapport. 77 van hen loosden afvalwater op het riool. Bij de monsters van het bedrijfsafvalwater werd in circa 80 procent van de gevallen tenminste één ZZS gevonden, waaronder zware metalen als arseen, cadmium, kobalt, kwik, lood en nikkel. Ook andere zeer zorgwekkende stoffen werden in het water vastgesteld, onder andere formaldehyde, PFAS en PAK’s.

De onderzoekers stelden hoge concentraties ZZS vast bij een aantal branches: afvalverwerking (zware metalen, ftalaten, formaldehyde, PAK’s, PCB’s, PFAS), metaalbewerking (zware metalen) en olie-/vetverwerking (nikkel, benzeen en naftaleen).

In het rapport concluderen het hoogheemraadschap en de omgevingsdiensten dat ‘toezicht noodzakelijk lijkt om meer zicht en meer grip te krijgen op de indirecte lozingen’. De onderzoekers adviseren dan ook om ‘het wettelijk verplichte toezicht op indirecte lozingen beter te verankeren in uitvoeringsovereenkomsten.’

Het is daarnaast de bedoeling dat de onderzoeksfocus de komende jaren wordt gericht op geselecteerde branches en sectoren, onder andere de chemische industrie, de afvalverwerking, de olie/vetverwerking en de medische sector.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Gert Timmerman · 6 months ago
    Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Rien Verstallen · 6 months ago
    Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…
Als de twee probleemkelders zijn afgesloten dan lopen we toch geen risico meer? Of zijn de verkeerde kelders per ongeluk afgesloten?
De waterschappen blijven achter bij de hoeveelheden neerslag die de komende jaren op ons afkomen. Dijkverhoging zal geen uitweg bieden in de ontstane situatie en zelfs gevaarlijk. Geef water zelf de ruimte in de huidige tijd en ga het gesprek aan met de landbouw of laat de landbouw zelf beslissen in kritieke regio's. Neerslaghoeveelheden van boven de 100 mm in een etmaal is geen uitzondering in deze tijd fase.
De SER redeneert blijkbaar met als uitgangspunt dat de intensieve landbouw in Nederland moet blijven bestaan. Jammer dat niet uitgegaan is van een algemener principe, want grote kans dat dit conservatieve uitgangspunt er nu juist voor zorgt dat de ontwikkeling van Nederland zich minder ontwikkeld.