secundair logo knw 1

Het is nodig dat de watersector een overtuigend verhaal over overstromingen vertelt, waarin toegevoegde waarde voor de betrokken partijen centraal staat. Dit geluid viel te horen bij de lancering van het nieuwe kennisevenement Floodex Europe.

Floodex Europa is vandaag voor het eerst georganiseerd in het kader van de AIWW. Het thema is de samenwerking bij het inperken en voorkomen van overstromingen die verband houden met heftige regenval en klimaatverandering. Drie sprekers onder wie twee Engelsen lieten hierover tijdens een kennissessie hun licht schijnen: Albert Vermuë (secretaris-generaal van de European Union of Water Management Associations en algemeen directeur van de Unie van Waterschappen), Steven Trewhella (directeur Rivelin Bridge Ltd) en Peter Bateson (algemeen directeur van Witham Fourth District Internal Drainage Board in Lincolnshire). Zij vertelden in hun toespraken hoe belangrijk samenwerking is, zowel binnen als buiten de eigen landsgrenzen.

Daarna was er een korte paneldiscussie. Bateson merkte op dat in Groot-Brittannië pas in de laatste tien jaar partnerschappen in de watersector zijn ontstaan, maar dat al veel is bereikt. Op de vraag hoe maximale interactie met stakeholders kan worden gerealiseerd, raadde Trewhella aan om hiermee zo vroeg mogelijk te beginnen. “Want stakeholders hebben andere belangen dan het tegengaan van overstromingen en watermanagement.” Volgens hem is het zaak om een helder verhaal te hebben. “De diversiteit en complexiteit van onze sector vormen een zwakte. Vertel een overtuigend verhaal waarin niet het vermijden van risico’s op overstroming maar toegevoegde waarde voor betrokken partijen centraal staat.”

Tot slot werden de drie panelleden naar de situatie in 2050 gevraagd. Wat is er dan veranderd? De financiële kant, meent Bateson. “Er zal minder publiek geld voor watermaatregelen beschikbaar zijn. Aan bewoners zal worden gevraagd om zelf meer te betalen.” Trewhella denkt dat technische mogelijkheden veel meer worden gebruikt en daarom vaker een systeembenadering wordt toegepast. Vermuë is naar eigen zeggen tamelijk optimistisch over de toekomst. “Ik verwacht een versnelling van preventiemaatregelen, al zijn er eerst waarschijnlijk nog een paar overstromingsrampen. Ook is de financiële sector dan veel meer betrokken. En in 2050 hebben we nog steeds een beetje tijd om het beter te doen.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.