secundair logo knw 1

De consumptie van cocaïne is redelijk stabiel.

Het gebruik van de partydrug XTC is in Nederland het afgelopen jaar opnieuw toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek in het rioolwater van Amsterdam, Utrecht en Eindhoven.

In Utrecht was de gevonden hoeveelheid MDMA, de werkzame stof in XTC, de afgelopen jaren min of meer gelijk, in Eindhoven was er enkele malen sprake van een lozing, maar in Amsterdam zit de stijgende lijn er al jaren in. Daarmee blijft de hoofdstad koploper in Europa.

Dat blijkt uit de cijfers die het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) deze week prijsgaf. Die betreffen 56 steden in een kleine 25 landen in Europa, Australië en de Verenigde Staten. Hoogleraar Pim de Voogt van onderzoeksinstituut KWR onderzocht voor het zevende jaar op rij in samenwerking met de waterschappen drie grote Nederlandse steden.

Lozingen
Voor het EMCDDA-onderzoek verzamelden de onderzoekers gedurende een week in maart chemische analyses van afvalwatermonsters. Behalve naar xtc (ecstasy) keken ze ook naar cocaïne (benzoylecgonine), amfetamine en methamfetamine.

De consumptie van cocaïne blijkt in de periode van 2011 tot 2017 redelijk stabiel. Methamfetamine wordt in Nederland slechts zeer beperkt gebruikt, maar neemt in Amsterdam wel toe. Amfetamine piekte net als in sommige voorgaande jaren in Eindhoven, waarschijnlijk als gevolg van lozingen in het riool na illegale productie.

De Voogt keek de afgelopen jaren ook, op hun verzoek, naar een negentien kleine gemeenten in Nederland, waardoor een vergelijking mogelijk is. De gemiddelde cocaïneconsumptie daar was ongeveer even groot als die in Utrecht, voor wat betreft xtc lag die duidelijk lager. Amfetamine werd juist weer meer aangetroffen, en in enkele gemeenten werd tot verrassing van de onderzoeker zelfs methamfetamine aangetroffen.

Grootschaliger onderzoek
Net als vorig jaar pleit De Voogt ook nu weer voor grootschaliger onderzoek naar drugsgebruik via het rioolwater. ‘’Het zijn confronterende cijfers die stevige discussies teweegbrengen. Maar twee dagen na publicatie is de rust in Nederland weergekeerd. Tot nu toe hebben amper 20 van de 390 Nederlandse gemeenten een rioolonderzoek laten uitvoeren.’’

Dat maakt het volgens de hoogleraar lastig om een vergelijking te maken tussen bijvoorbeeld landelijke en stedelijke gebieden of om ontwikkelingen over een langere periode te ontdekken.

Voor gemeenten kan zo’n onderzoek interessant zijn omdat het veel zegt over bijvoorbeeld de volksgezondheid. ‘’In rioolwater zit heel veel informatie opgesloten. Bijvoorbeeld of er in een stad meer kanker voorkomt dan elders. Of dat er tijdens een evenement doping is gebruikt.’’

 

MEER INFORMATIE
Resultaten KWR-onderzoek met grafieken
Resultaten Europees EMCDDA-onderzoek

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…
Als de twee probleemkelders zijn afgesloten dan lopen we toch geen risico meer? Of zijn de verkeerde kelders per ongeluk afgesloten?
De waterschappen blijven achter bij de hoeveelheden neerslag die de komende jaren op ons afkomen. Dijkverhoging zal geen uitweg bieden in de ontstane situatie en zelfs gevaarlijk. Geef water zelf de ruimte in de huidige tijd en ga het gesprek aan met de landbouw of laat de landbouw zelf beslissen in kritieke regio's. Neerslaghoeveelheden van boven de 100 mm in een etmaal is geen uitzondering in deze tijd fase.
De SER redeneert blijkbaar met als uitgangspunt dat de intensieve landbouw in Nederland moet blijven bestaan. Jammer dat niet uitgegaan is van een algemener principe, want grote kans dat dit conservatieve uitgangspunt er nu juist voor zorgt dat de ontwikkeling van Nederland zich minder ontwikkeld.