secundair logo knw 1

De consumptie van cocaïne is redelijk stabiel.

Het gebruik van de partydrug XTC is in Nederland het afgelopen jaar opnieuw toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek in het rioolwater van Amsterdam, Utrecht en Eindhoven.

In Utrecht was de gevonden hoeveelheid MDMA, de werkzame stof in XTC, de afgelopen jaren min of meer gelijk, in Eindhoven was er enkele malen sprake van een lozing, maar in Amsterdam zit de stijgende lijn er al jaren in. Daarmee blijft de hoofdstad koploper in Europa.

Dat blijkt uit de cijfers die het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) deze week prijsgaf. Die betreffen 56 steden in een kleine 25 landen in Europa, Australië en de Verenigde Staten. Hoogleraar Pim de Voogt van onderzoeksinstituut KWR onderzocht voor het zevende jaar op rij in samenwerking met de waterschappen drie grote Nederlandse steden.

Lozingen
Voor het EMCDDA-onderzoek verzamelden de onderzoekers gedurende een week in maart chemische analyses van afvalwatermonsters. Behalve naar xtc (ecstasy) keken ze ook naar cocaïne (benzoylecgonine), amfetamine en methamfetamine.

De consumptie van cocaïne blijkt in de periode van 2011 tot 2017 redelijk stabiel. Methamfetamine wordt in Nederland slechts zeer beperkt gebruikt, maar neemt in Amsterdam wel toe. Amfetamine piekte net als in sommige voorgaande jaren in Eindhoven, waarschijnlijk als gevolg van lozingen in het riool na illegale productie.

De Voogt keek de afgelopen jaren ook, op hun verzoek, naar een negentien kleine gemeenten in Nederland, waardoor een vergelijking mogelijk is. De gemiddelde cocaïneconsumptie daar was ongeveer even groot als die in Utrecht, voor wat betreft xtc lag die duidelijk lager. Amfetamine werd juist weer meer aangetroffen, en in enkele gemeenten werd tot verrassing van de onderzoeker zelfs methamfetamine aangetroffen.

Grootschaliger onderzoek
Net als vorig jaar pleit De Voogt ook nu weer voor grootschaliger onderzoek naar drugsgebruik via het rioolwater. ‘’Het zijn confronterende cijfers die stevige discussies teweegbrengen. Maar twee dagen na publicatie is de rust in Nederland weergekeerd. Tot nu toe hebben amper 20 van de 390 Nederlandse gemeenten een rioolonderzoek laten uitvoeren.’’

Dat maakt het volgens de hoogleraar lastig om een vergelijking te maken tussen bijvoorbeeld landelijke en stedelijke gebieden of om ontwikkelingen over een langere periode te ontdekken.

Voor gemeenten kan zo’n onderzoek interessant zijn omdat het veel zegt over bijvoorbeeld de volksgezondheid. ‘’In rioolwater zit heel veel informatie opgesloten. Bijvoorbeeld of er in een stad meer kanker voorkomt dan elders. Of dat er tijdens een evenement doping is gebruikt.’’

 

MEER INFORMATIE
Resultaten KWR-onderzoek met grafieken
Resultaten Europees EMCDDA-onderzoek

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Is er een directe link naar de uitspraak beschikbaar? Ik vind de volgend passage van jullie artikel bijzonder verwoord: "Behalve over het gebruik van chemicaliën in het koelwater ging de rechtszaak ook over de voorwaarden van het waterschap voor lozingen in geval van onderhoud of reparatiewerkzaamheden aan installaties. Maar toestemming vooraf vond de rechter te ver gaan en een zogenoemde immissietoets (welke stoffen zitten erin) niet effectief." Lijkt me namelijk zeker niet in lijn met geldend waterkwaliteitsbeleid en ook niet met het oog op de uitspraak m.b.t. de tijdelijke achteruitgang. Wanneer een activiteit, en daarmee de lozing, invloed heeft op de waterkwaliteit is het uitgangspunt dat de impact van te voren bepaald en onderbouwd moet worden. Indien dit leidt tot een verslechtering van de situatie, moet voor de impactsbeoordeling (van een industriële lozing) het Handboek Immissietoets gebruikt worden om de impact te bepalen. 
Falend management is de reden niet de organisatorische complexiteit. En bij definitief splitsen komt er nog extra bestuurlijke complexiteit bij van publieke organisaties die moeten -maar slecht kunnen- samenwerken.
Aangezien de burger de rekening krijgt is het makkelijk om een beslissing te nemen. Lekker uit elkaar en opnieuw beginnen met een schone lei. Op naar het volgende wanbeleid. Men voelt zich niet aansprakelijk. 
Dag Manfred, 
kijk eens op www.pathema.nl 
Dat bedrijf levert al jaren apparatuur voor chemievrije koelwaterbehandeling. Ook bij grotere bedrijven. Niet zo groot als bij Chemelot waarschijnlijk, maar meer dan voldoende bewezen. Het principe is cavitatie, dus geen chloorelektrolyse. Voor de duidelijkheid, ik heb geen relatie met dit bedrijf.Jan Koning
Kijk dat is onderzoek met resultaat. Is het mogelijk dit naar de EU cie-leden te sturen die besluiten over toepassing drijfmest en Renure ipv Kunstmest -N. Toch flikken ze het om de norm voor Kunstmest- N hoog te houden. In Nederland is in vele onderzoeken en metingen aangetoond dat in de derogatiegebieden de NO3 gehalten veel lager zijn dan de de norm EN lager dan in niet derogatie gebieden!