secundair logo knw 1

In 2021 werd het innovatieve filterscherm tegen piping gepresenteerd op de test- en ontwikkellocatie in Groot-Ammers | Foto HDSR

De Lekdijk bij Salmsteke zal over een lengte van 800 meter versterkt worden met Prolock Filterscherm. Het scherm, dat piping tegengaat, is gemaakt van gerecycled kunststof en laat met een fijnmazig filter water door, maar houdt fijn zand en andere gronddeeltjes tegen. Het scherm is duurzamer en veel minder milieubelastend dan een stalen damwand, claimen de ontwikkelaars.

Het scherm is in een tweejarig onderzoek ontwikkeld door deskundigen van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Mourik Infra, ingenieursbureau ABT en het kunststofproductiebedrijf Profextru. Ook kennisinstituten en het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) waren bij de ontwikkeling betrokken, laat Stichtse Rijnlanden weten.

“Na twee jaar onderzoek en evaluatie door interne en externe experts is het vertrouwen in het filterscherm bevestigd. Het directieteam van Sterke Lekdijk heeft besloten het scherm in 2024 over 800 meter toe te passen."

Nadat het Prolock Filterscherm bij Salmsteke is aangebracht, kan de techniek ook in andere delen van de Lekdijk worden toegepast als versterkingstechniek, aldus het hoogheemraadschap. De innovatie komt straks ook ter beschikking voor andere waterschappen.

Eerste productinnovatie
Het Prolock Delta Filterscherm is de eerste concrete productinnovatie in het project Sterke Lekdijk als onderdeel van het HWBP.
Nieuw is de techniek niet, de toepassing komt voort uit de wereld van de drinkwaterputten, maar de waterdoorlatende variant wordt wel voor het eerst toegepast in een dijkversterkingsproject.

Samen met Profextru ontwikkelde Mourik Infra de geperforeerde versie van het scherm. Omdat het scherm water doorlaat hoeft de filterwand niet zo diep te worden aangebracht dan een dichtwand, stelt Profextru. Bovendien geeft het bij het aanbrengen minder trillingen en geluid.

Het onderzoek heeft voorts aangetoond, aldus het hoogheemraadschap, dat het scherm niet oplost in de bodem, omdat het niet onder invloed staat van UV, erosie of aantasting door zuurstof.

Het dijkversterkingstraject bij Salmsteke is onderdeel van de versterking van de Lekdijk die tussen Amerongen en Schoonhoven over een lengte van 55 km wordt versterkt. Daar voldoet de kering niet aan de nieuwe veiligheidseisen uit 2017, met als grootste opgaven piping en macrostabiliteit.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.