secundair logo knw 1

In 2021 werd het innovatieve filterscherm tegen piping gepresenteerd op de test- en ontwikkellocatie in Groot-Ammers | Foto HDSR

De Lekdijk bij Salmsteke zal over een lengte van 800 meter versterkt worden met Prolock Filterscherm. Het scherm, dat piping tegengaat, is gemaakt van gerecycled kunststof en laat met een fijnmazig filter water door, maar houdt fijn zand en andere gronddeeltjes tegen. Het scherm is duurzamer en veel minder milieubelastend dan een stalen damwand, claimen de ontwikkelaars.

Het scherm is in een tweejarig onderzoek ontwikkeld door deskundigen van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Mourik Infra, ingenieursbureau ABT en het kunststofproductiebedrijf Profextru. Ook kennisinstituten en het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) waren bij de ontwikkeling betrokken, laat Stichtse Rijnlanden weten.

“Na twee jaar onderzoek en evaluatie door interne en externe experts is het vertrouwen in het filterscherm bevestigd. Het directieteam van Sterke Lekdijk heeft besloten het scherm in 2024 over 800 meter toe te passen."

Nadat het Prolock Filterscherm bij Salmsteke is aangebracht, kan de techniek ook in andere delen van de Lekdijk worden toegepast als versterkingstechniek, aldus het hoogheemraadschap. De innovatie komt straks ook ter beschikking voor andere waterschappen.

Eerste productinnovatie
Het Prolock Delta Filterscherm is de eerste concrete productinnovatie in het project Sterke Lekdijk als onderdeel van het HWBP.
Nieuw is de techniek niet, de toepassing komt voort uit de wereld van de drinkwaterputten, maar de waterdoorlatende variant wordt wel voor het eerst toegepast in een dijkversterkingsproject.

Samen met Profextru ontwikkelde Mourik Infra de geperforeerde versie van het scherm. Omdat het scherm water doorlaat hoeft de filterwand niet zo diep te worden aangebracht dan een dichtwand, stelt Profextru. Bovendien geeft het bij het aanbrengen minder trillingen en geluid.

Het onderzoek heeft voorts aangetoond, aldus het hoogheemraadschap, dat het scherm niet oplost in de bodem, omdat het niet onder invloed staat van UV, erosie of aantasting door zuurstof.

Het dijkversterkingstraject bij Salmsteke is onderdeel van de versterking van de Lekdijk die tussen Amerongen en Schoonhoven over een lengte van 55 km wordt versterkt. Daar voldoet de kering niet aan de nieuwe veiligheidseisen uit 2017, met als grootste opgaven piping en macrostabiliteit.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!