Het bedrag dat waterschappen aan heffingen innen, stijgt ook dit jaar weer. De groei is wel lager dan in voorgaande jaren, blijkt uit een inventarisatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het CBS stelt op basis van de begrotingen van de waterschappen vast dat de heffingen in 2017 met 1,8 procent toenemen. Dat is de laagste groei sinds de modernisering van de Waterschapswet in 2009, waarbij het huidige belastingstelsel voor de waterschappen werd ingevoerd. In totaal verwachten zij dit jaar ruim 2,7 miljard euro te innen.

Waterschappen hebben twee specifieke heffingen voor hun hoofdtaken: de watersysteemtaak en de afvalwaterzuivering. De waterschappen innen in 2017 ruim 1,4 miljard euro aan watersysteemheffing, een toename met 3,2 procent. De zuiveringsheffing brengt 1,3 miljard euro op. Dat is 0,4 procent meer dan in 2016 en de laagste stijging sinds 2009.

Het CBS constateert dat de opbrengst van de watersysteemheffing in de periode 2009-2017 met gemiddeld 4,5 procent per jaar is gestegen en de zuiveringsheffing met gemiddeld 2 procent. De sterke groei van de watersysteemheffing komt vooral door grote investeringsprogramma’s voor waterveiligheid, zoals het Hoogwaterbeschermingsplan en de versterking van regionale waterkeringen en andere waterwerken. De groei van de zuiveringsheffing is juist steeds kleiner geworden. De waterschappen kunnen volgens het CBS hun zuiveringstaak efficiënter en duurzamer uitvoeren door intensieve samenwerking tussen waterbeheerders en innovatie in de waterketen.

Bekijk het overzicht van de opbrengst van de heffingen in 2017 en het overzicht van de tarieven per waterschap.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe kan het zijn dat na het laatste hoogwater vorig jaar zomer alle vis verdwenen is uit ons water in de Strang naast de rivier de Waal.
Mooi initiatief. Kijk bij het opstellen van de kosten niet alleen naar die van een dergelijk installatie maar ook naar de maatschappelijke kosten als niets doet.
Ik begrijp niet waarom voedselzekerheid geborgd zou moeten zijn. Als dat zo is, dan moeten we sierteelt, als bloembollen en lelies, niet meer subsidiëren en er voor zorgen dat de landbouw voedsel voor mensen produceert, en niet voor dieren.
@Hans MiddendorpBen het de laatste tijd niet vaak met je eens, maar deze keer wel. Terechte vragen, want ik vind het ook een vaag en ongrijpbaar verhaal.
In de titel staat: "cultuurverandering nodig". Uit de tekst blijkt dat er een transitie nodig is (niet verwonderlijk) en dat er gewerkt wordt aan een "routekaart'. Maar wat zijn nou precies de (tussen) resultaten en welke cultuurverandering is er nodig?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!