secundair logo knw 1

Foto: Kofi Annan Foundation

Klimaatvereniging moet mensen samenbrengen in plaats van verdelen, want alleen met een gezamenlijke inspanning is het naderende onheil af te wenden. Dat zei Kofi Annan, voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, donderdag bij het innovatie-evenement Making Waves op de Afsluitdijk.

 De plek van samenkomst laat volgens Annan zien waar het bij klimaatverandering om draait: de mens die een verbond sluit met de natuur, in plaats van ertegen te blijven strijden. Nergens anders dan op de iconische Afsluitdijk – ‘meesterwerk van Nederlandse techniek’ – wordt volgens hem zo goed duidelijk dat de mens niet gelaten hoeft af te wachten wat de natuur doet. ‘Dat hebben jullie ingenieurs in een heel vroeg stadium begrepen.’

Annan was donderdag hoofdspreker op het event Making Waves, in een gebouw dat speciaal voor de gelegenheid halverwege de Afsluitdijk was geplaatst. De voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties benadrukte de urgentie van maatregelen tegen klimaatverandering, de morele verantwoordelijkheid tegenover de kwetsbaarste bewoners van de wereld én zijn hoop op de veelal jonge ondernemers onder de toehoorders. ‘We kunnen niet doorgaan met het uitbuiten van de wereld alsof er geen morgen is. We staan voor een grote uitdaging, maar we beginnen niet from scratch.’ Met name het klimaatakkoord van Parijs is een mijlpaal om verder op te bouwen. Samenwerking moet voortdurend het motto zijn. ‘Klimaatvereniging moet mensen samenbrengen in plaats van verdelen. Dus niet groot tegen klein, maar groot mét klein. We hebben elkaar nodig om te zorgen dat orkanen als Harvey en Irma in de toekomst minder vaak voorkomen.’

Als belangrijke prioriteit voor de nabije toekomst noemde Annan geïntegreerd beleid op het gebied van water, voedselvoorziening en energie. ‘Die sectoren benaderen we vaak apart, terwijl ze grote invloed op elkaar hebben.’ Verder moet er volgens hem harder worden getrokken aan het gebruik van hernieuwbare energie en nieuwe technieken die het watergebruik bij voedselproductie verminderen. ‘Dat is nergens zo belangrijk als in mijn eigen continent, Afrika, waar landbouwgronden onvruchtbaar worden door klimaatverandering.’

‘Zoals altijd betalen de meest kwetsbaren de prijs’, aldus de geboren Ghanees, die zijn toehoorders op het hart drukte dat de landen die de meeste financiën en technologische kennis in huis hebben, moreel verplicht zijn die in te zetten voor die kwetsbare groepen. Diverse keren benadrukte hij zijn hoop op de nieuwe generatie: ‘Jullie begrijpen de wereld waarin wij leven en jullie hebben de technische vaardigheden om oplossingen te bedenken voor de vraagstukken van nu. Je bent nooit te jong om te leiden en je bent nooit te oud om te leren.’

Ook minister Melanie Schultz van Haegen refereerde in haar toespraak aan de orkanen Harvey en Irma, die onwaarschijnlijk veel schade hebben aangericht. ‘We moeten de klimaatverandering stoppen en ons er tegelijk aan aanpassen, want de verandering is al gaande. Ook in China, Japan, Bangladesh en zelfs in Peru en Canada zijn dit jaar al overstromingen geweest.’ Als minister reisde ze de wereld over om de Nederlandse waterkennis en watertechnologie uit te dragen. ‘Op plekken als Jakarta en Bangladesh voel je de dreiging van het water. Maar het maakt me niet wanhopig; ik kom er juist van in een vechtmodus. We can do this. Deltares heeft bijvoorbeeld kaarten gemaakt met risicogebieden voor overstromingen en watertekorten. Die helpen bij het ontwikkelen van beleid. We zijn niet machteloos. Kijk naar ons eigen land: 2000 jaar geleden stopten de Romeinen bij de Rijn omdat ze geen interesse hadden in het modderige moeras daarboven. En nu zijn we de veiligste delta én een van de welvarendste landen van de wereld.’
Schultz haalde ook uit China en Iran voorbeelden aan van geslaagde menselijke ingrepen in de natuur. ‘We kunnen de wereld veiliger maken voor miljoenen mensen.’

Tijdens Making Waves werden zeventien innovaties gepresenteerd op het gebied van voedsel, water en energie. De winnaar doet als afvaardiging van Nederland mee aan Ideas for Europa, een Europees innovatie-evenement. Op watergebied was er onder meer een pitch van Joost de Waard van Villagepump: een innovatieve pomp waarmee 500 liter water per uur kan worden gezuiverd door middel van ultrafiltratie en die automatisch gereinigd wordt. De Villagepump wordt al in verscheidene ontwikkelingslanden ingezet.

Leon Korving, werkzaam bij kennisinstituut Wetsus, presenteerde de NaFRAd-techniek, die fosfor uit water haalt voor hergebruik in de landbouw. Een win-winsituatie, omdat de algengroei in het water sterk vermindert en de vruchtbaarheid van de landbouwgrond toeneemt. Een andere pitch kwam van Remi Blokker van het Delftse bedrijf Bluerise, dat koud water uit de diepe oceaan naar het oppervlakte haalt om daarmee onder meer gebouwen te koelen.

Klik hier voor meer informatie over Making Waves en alles pitches

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@SebastiaanDat is een goede vraag als we het over de waterkwaliteit van rivieren hebben, maar in dit project zijn vooral kleine watertjes gemeten. Dat komt niet uit het buitenland, dus daar zullen we echt zelf mee aan de slag moeten!
Bijzonder. Veel waterschappen spreken nog van ‘aan en afhaakproblematiek’ waarbij de zorg juist is voor afhakende bedrijven, lees verminderde heffingsopbrengsten.
Natuurlijk is het slim als bedrijven afhaken, met duurzamere zuivering, eventueel gevolgd tot eigen directe lozing in gebied, en vervolgens tot eigen waterhergebruik. Prima.
Maar aub geen dogma. We spreken nog steeds over stedelijk afvalwater, waarbij het bedrijfswater zeker af en toe een waardevolle bijdrage is in de gehele keten.
In @KNW, @skiw, @vemw @dbc verband nog maar eens over spreken.
Reintje Paijmans Kriens Waterschapsverkiezingen: apart of niet?
"Kennis van Waterbeheer" en "Provinciaal bestuur"  voor een groot deel van onze bevolking, is naar mijn ervaring heel gering. De situatie  is per provincie ook geheel anders. Of je nu in Zuid-Holland woont of in Drenthe: water aanvoer, afvoer  en tekort zijn niet met elkaar te vergelijken. De grenzen vallen niet samen. 
Ik heb als geograaf ook veel te maken gehad met wat dat voor problemen voor de bevolking, stadsbesturen en waterschappen veroorzaakte. Stadsbesturen hebben, zeker in de huidige tijd, andere, grotere problemen op hun agenda staan. Op welke manier moet, kan betere voorlichting opgelost worden? Ik heb lezingen gegeven, excursies georganiseerd, bestuursleden van de waterschappen daarbij uitgenodigd en wat ik ook erg belangrijk vind, aan het voortgezet onderwijs voorlichting, onderwijs gegeven. Bij excursies vroeg ik aan de ouders van de leerlingen of zij "mee wilden helpen" met vervoer, eten, geld ophalen voor de bijkomende kosten. Vaak meldden meer ouders zich aan dan eigenlijk nodig was, maar dat had voor de waterschappen in velerlei opzicht positieve gevolgen.
"Samenwerking", overleg met de landen waar de rivieren ontstaan en door stromen, afspreken hoeveel water ieder land wil, kan, mag gebruiken, afvoeren, dat zijn problemen, die nauwelijks bekend zijn bij de bevolking.
Ik hoop dat dit soort onderwerpen net zo belangrijk worden gevonden als problemen met  auto rijden, parkeren en boodschappen doen.
Ik wens Nederland veel succes.
Wat ik vooral interessant vind in dit artikel, is de min of meer terloopse opmerking dat het verlagen van de druk leidt tot een lager watergebruik. Ik ben erg benieuwd om hoeveel water het kan gaan als de waterdruk in heel Nederland wordt teruggebracht. 

Nu hopen dat het niet bij een oproep blijft, maar er ook gehoor aan wordt gegeven, duidelijk, ZO duidelijk een goede zaak.