secundair logo knw 1

Niet eerder deze eeuw was het zo droog als in 2022, de neerslag met een landelijk gemiddelde van ongeveer 725 millimeter bleef ruim onder het normale gemiddelde (795 millimeter). 2022 was met een gemiddelde temperatuur van 11,6 °C het op twee na warmste jaar sinds 1901. Het jaar kende ook een ‘drielingstorm’ bestaande uit Dudley, Eunice en Franklin.

Dit schrijft het KNMI in het weeroverzicht van 2022. Niet alleen was het jaar droog en warm, ook gaat 2022 de geschiedenis in als een zonnig jaar - alle maanden, behalve januari, waren zonniger dan normaal. Landelijk werd 2.235 uur zon gemeten, normaal is 1.774 uur.

In het overzicht stelt het KNMI dat de wintermaanden onstuimig en zacht waren, de lente zacht, droog en zeer zonnig, de zomer zeer warm, zonnig en droog en de herfst zacht, vrij nat en zeer zonnig.

KNMI Weer 2022 plus loep Bron KNMI Weer 2022

De droogte was ook deze zomer weer significant, aldus het (voorlopige) overzicht. “Op 5 september was het landelijk neerslagtekort opgelopen naar 318 mm, nog nooit eerder was het neerslagtekort op één dag zo groot”, aldus het jaaroverzicht. Ondanks een natte september was het landelijk gemiddeld neerslagtekort eind september nog ruim 220 mm. De droogte was het grootst in het oosten en in delen van het zuidwesten en noordwesten.

Naast warmte en droogte kende 2022 ook een onstuimige periode. In januari en februari zorgden vier stormen voor extreme omstandigheden met zeer zware windstoten tot 130 kilometer per uur, aangekondigd met codes oranje en rood. Eind januari opende Corrie het bal, gevolgd door Dudley, Eunice en Franklin die in februari in enkele dagen tijd grote schade veroorzaakten. Bij de zwaarste storm sinds 1990, Eunice, vielen vier doden.

In augustus werd een andere extreme waarneming gedaan: een etmaalgemiddelde van 20,0 °C in de op twee na warmste augustusmaand sinds 1901. Van 9 tot en met 16 augustus was er een landelijke hittegolf. Voor het zuiden en oosten van Nederland gaf het KNMI code oranje uit voor langdurige hitte.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.