secundair logo knw 1

Niet eerder deze eeuw was het zo droog als in 2022, de neerslag met een landelijk gemiddelde van ongeveer 725 millimeter bleef ruim onder het normale gemiddelde (795 millimeter). 2022 was met een gemiddelde temperatuur van 11,6 °C het op twee na warmste jaar sinds 1901. Het jaar kende ook een ‘drielingstorm’ bestaande uit Dudley, Eunice en Franklin.

Dit schrijft het KNMI in het weeroverzicht van 2022. Niet alleen was het jaar droog en warm, ook gaat 2022 de geschiedenis in als een zonnig jaar - alle maanden, behalve januari, waren zonniger dan normaal. Landelijk werd 2.235 uur zon gemeten, normaal is 1.774 uur.

In het overzicht stelt het KNMI dat de wintermaanden onstuimig en zacht waren, de lente zacht, droog en zeer zonnig, de zomer zeer warm, zonnig en droog en de herfst zacht, vrij nat en zeer zonnig.

KNMI Weer 2022 plus loep Bron KNMI Weer 2022

De droogte was ook deze zomer weer significant, aldus het (voorlopige) overzicht. “Op 5 september was het landelijk neerslagtekort opgelopen naar 318 mm, nog nooit eerder was het neerslagtekort op één dag zo groot”, aldus het jaaroverzicht. Ondanks een natte september was het landelijk gemiddeld neerslagtekort eind september nog ruim 220 mm. De droogte was het grootst in het oosten en in delen van het zuidwesten en noordwesten.

Naast warmte en droogte kende 2022 ook een onstuimige periode. In januari en februari zorgden vier stormen voor extreme omstandigheden met zeer zware windstoten tot 130 kilometer per uur, aangekondigd met codes oranje en rood. Eind januari opende Corrie het bal, gevolgd door Dudley, Eunice en Franklin die in februari in enkele dagen tijd grote schade veroorzaakten. Bij de zwaarste storm sinds 1990, Eunice, vielen vier doden.

In augustus werd een andere extreme waarneming gedaan: een etmaalgemiddelde van 20,0 °C in de op twee na warmste augustusmaand sinds 1901. Van 9 tot en met 16 augustus was er een landelijke hittegolf. Voor het zuiden en oosten van Nederland gaf het KNMI code oranje uit voor langdurige hitte.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...