secundair logo knw 1

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) l Foto Rijksoverheid/Martijn Beekman

De Tweede Kamer legt zich niet neer bij het besluit van demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) om de oliewinning bij Schoonebeek te hervatten. Ze wil hierover voor de zomer nog een debat. Volgens Vijlbrief kan het productiewater nu veilig en verantwoord geïnjecteerd worden in een nabijgelegen gasveld.

In een brief aan de Tweede Kamer suggereert de staatssecretaris dat er in Schoonebeek voldoende draagvlak is. Het dorp zelf denkt daar anders over, zo bleek vorig jaar uit een enquête van Dorpsbelangen. Een meerderheid (57 procent) sprak zich toen uit tegen het injecteren van het afvalwater van de oliewinning in de bodem onder Schoonebeek. 

"Dit zagen we wel aankomen", reageerde voorzitter Jos van Hees van Dorpsbelangen op RTV Drenthe. "Met onze enquête wordt feitelijk niets gedaan."

De tegenstanders vrezen vooral schade door bodemdalingen en aardbevingen. Een aardbeving dit voorjaar net over de grens bij Emlichheim heeft de zorgen volgens Van Hees alleen maar groter gemaakt. De Actiegroep Stop Afvalwater Schoonebeek heeft al aangekondigd bezwaar aan te tekenen tegen het besluit. 

Adviezen
De oliewinning in Schoonebeek werd in 2021 stilgelegd omdat het productiewater te veel chemische stoffen bevatte. Het water werd toen nog geïnjecteerd in een voormalig Twents gasveld. In datzelfde jaar werd de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) onder verscherpt toezicht gesteld vanwege gebrekkig optreden na een scheur in de buitenbuis van een waterinjectieput. 

Sindsdien is er, aldus Vijlbrief in zijn Kamerbrief, "intensief over gesproken om het productiewater niet meer in Twente, maar in Drenthe nabij de oliewinning te injecteren in een gasveld". Daarover heeft hij nu een ‘ontwerpbesluit’ genomen.

De staatssecretaris baseert zich op adviezen van de onafhankelijk toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en kennisinstituut TNO, die concluderen dat waterinjectie veilig en verantwoord kan. Ook verwijst hij naar het ‘gebiedsproces’, waarin uitvoerig gesproken is met regionale overheden en omwonenden. 

Volle laag
Daardoor zijn voorstellen van de NAM aangepast en zijn er afspraken gemaakt over eventuele schade. Het gebruik van chemische hulpstoffen kan worden beperkt door de aanleg van nieuwe injectieputten met andere materialen.

Ook is afgesproken om de regio meer te laten profiteren van de winning dan eerder was beloofd. De NAM betaalt 1 euro per vat olie en 1,50 als de olieprijs boven de 80 euro komt. Dit levert de regio naar verwachting 45 tot 60 miljoen euro op. 

Toch krijgt Schoonebeek nu volgens SP-kamerlid Sandra Beckerman "de volle laag". Ze vroeg deze week direct een debat aan, dat nog voor de zomer zou moeten plaatsvinden. "Dat is deze Kamer aan haar stand verplicht", vond ze. "Immers, het was deze Kamer, onder leiding van Pieter Omtzigt, die de afvalwaterinjectie in Twente stopzette. Laten we voor Drenthe doen wat we voor Twente deden." 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Slecht verhaal!

De vraag was? "Wat is de echte prijs van water?"
Zeg dan meteen de echte prijs van 1 kubieke meter water kost zoveel. Punt.

Moet eerst hele kletsverhalen eromheen gaan lezen. Advies: kom meteen to the point!
Zeer terechte en verstandige actie van het schap. 
Het KRW-doel 'passende wateromstandigheden voor o.a. waterafhankelijke Natura2000-gebieden'  gaan we sowieso niet in 2027 halen en waarschijnlijk voor diverse Natura2000-gebieden ook nog niet in de volgende KRW-planperiode 2028-2033.
Gerrit Krajenbrink Gooi grondwater niet te grabbel
Mede naar aanleiding van de column van Jos Peters: belangrijk is dat de drinkwaterwinning minder 'stil' is in de politieke discussie over water, waterverspilling (drainage) en -vervuiling door de landbouw. En er dus niet alleen maar over schrijft in de vakbladen. Leer van de landbouw qua PR. Dit geldt helaas al zo lang. Roer u ook in het waterschap, drinkwaterbedrijf. Schoon water hoeft niet alleen van Brussel/KRW, maar is regionaal in ons eigen belang!
Met vriendelijke groet, Gerrit Krajenbrink, Hydroloog
De stellingen dat 'water weer een belang' is en 'klimaatbeleid niet door de shredder is gehaald' worden al gauw weer tegengesproken in dit artikel. Klimaatadaptatie is niet alleen hoogwaterbescherming.  Dat RLi het belang van WBS (dat sommige provincies wel degelijk serieus oppakken) en watertoets ondersteund, maar daarmee zijn we er niet.