secundair logo knw 1

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) l Foto Rijksoverheid/Martijn Beekman

De Tweede Kamer legt zich niet neer bij het besluit van demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) om de oliewinning bij Schoonebeek te hervatten. Ze wil hierover voor de zomer nog een debat. Volgens Vijlbrief kan het productiewater nu veilig en verantwoord geïnjecteerd worden in een nabijgelegen gasveld.

In een brief aan de Tweede Kamer suggereert de staatssecretaris dat er in Schoonebeek voldoende draagvlak is. Het dorp zelf denkt daar anders over, zo bleek vorig jaar uit een enquête van Dorpsbelangen. Een meerderheid (57 procent) sprak zich toen uit tegen het injecteren van het afvalwater van de oliewinning in de bodem onder Schoonebeek. 

"Dit zagen we wel aankomen", reageerde voorzitter Jos van Hees van Dorpsbelangen op RTV Drenthe. "Met onze enquête wordt feitelijk niets gedaan."

De tegenstanders vrezen vooral schade door bodemdalingen en aardbevingen. Een aardbeving dit voorjaar net over de grens bij Emlichheim heeft de zorgen volgens Van Hees alleen maar groter gemaakt. De Actiegroep Stop Afvalwater Schoonebeek heeft al aangekondigd bezwaar aan te tekenen tegen het besluit. 

Adviezen
De oliewinning in Schoonebeek werd in 2021 stilgelegd omdat het productiewater te veel chemische stoffen bevatte. Het water werd toen nog geïnjecteerd in een voormalig Twents gasveld. In datzelfde jaar werd de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) onder verscherpt toezicht gesteld vanwege gebrekkig optreden na een scheur in de buitenbuis van een waterinjectieput. 

Sindsdien is er, aldus Vijlbrief in zijn Kamerbrief, "intensief over gesproken om het productiewater niet meer in Twente, maar in Drenthe nabij de oliewinning te injecteren in een gasveld". Daarover heeft hij nu een ‘ontwerpbesluit’ genomen.

De staatssecretaris baseert zich op adviezen van de onafhankelijk toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en kennisinstituut TNO, die concluderen dat waterinjectie veilig en verantwoord kan. Ook verwijst hij naar het ‘gebiedsproces’, waarin uitvoerig gesproken is met regionale overheden en omwonenden. 

Volle laag
Daardoor zijn voorstellen van de NAM aangepast en zijn er afspraken gemaakt over eventuele schade. Het gebruik van chemische hulpstoffen kan worden beperkt door de aanleg van nieuwe injectieputten met andere materialen.

Ook is afgesproken om de regio meer te laten profiteren van de winning dan eerder was beloofd. De NAM betaalt 1 euro per vat olie en 1,50 als de olieprijs boven de 80 euro komt. Dit levert de regio naar verwachting 45 tot 60 miljoen euro op. 

Toch krijgt Schoonebeek nu volgens SP-kamerlid Sandra Beckerman "de volle laag". Ze vroeg deze week direct een debat aan, dat nog voor de zomer zou moeten plaatsvinden. "Dat is deze Kamer aan haar stand verplicht", vond ze. "Immers, het was deze Kamer, onder leiding van Pieter Omtzigt, die de afvalwaterinjectie in Twente stopzette. Laten we voor Drenthe doen wat we voor Twente deden." 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Te gek voor woorden dat het drinkwater WMD niet goed is. Ik heb een zeldzame auto-immuunziekte en ben heel erg afhankelijk van goed en zeer schoon drinkwater. Als dit niet goed is kan ik nog sneller erg ziek worden en dat is lijkt mij niet de bedoeling. Mijn lichaam kan zelf niet zuiveren door mijn ziekte, ben dus echt afhankelijk van zuiveringsinstallatie van WMD. Dat moet gewoon goed zijn !
Daar betalen wij ook voor.
Interessant. Als ik naar het dashboard reageert het alleen niet als ik een gemeente selecteer.
En daarom heb ik dus een waterfilter voor thuis.
@HenkEr stopt ongeveer een kwart van de melkveehouderij, 25% van de melkproductie verdwijnt.  Dan is zo'n fabriek ook helemaal niet nodig.
@Tini Mulder-Eenhoorn Puur water van de puurwater fabriek is heel wat anders dan drinkwater, er ontbreken zelfs mineralen/atomen wat wel in gewoon water voorkomt. Als  je dat water gaat drinken onttrekt het de ontbrekende stoffen uit je lichaam en vult het de “gaten” in het ultra puur water op. Dit is dus geen drinkwater.