secundair logo knw 1

Foto: NWP

Een internationaal team van jonge professionals en studenten heeft samen met onderzoekers uit het bedrijfsleven een week lang klimaatgegevens in Rotterdam verzameld. De ‘City Climate Scan’ wordt de komende tijd op meer plaatsen uitgevoerd.

 Studenten van de Hogeschool Rotterdam en de Hanzehogeschool Groningen werkten samen met PhD-onderzoekers van de Technische Universiteit Gdansk, een aantal Franse studenten en bedrijven en kennisinstellingen samen van 18 tot 22 september aan de City Climate Scan. De veertig studenten en jonge onderzoekers verzamelden een grote hoeveelheid data over luchtkwaliteit, hittestress, vervuiling (oppervlaktewater en plastic afval) en overstromingsgevaar in Rotterdam. Dat gebeurde in opdracht van de Dienst Stadsontwikkeling van de Gemeente Rotterdam. Het Netherlands Water Partnership (NWP) faciliteerde de onderlinge contacten.

Rotterdam en zusterstad Gdansk werkten eerder op watergebied samen via het Pools-Nederlandse Water en Water Cities Platform, vertelt Edyta Wisniewska van NWP. “Verdere samenwerking lag voor de hand, omdat alle grote steden in feite voor dezelfde problematiek staan als het gaat om klimaatadaptatie.”

Met de scan hopen de initiatiefnemers inzicht te krijgen in de kwetsbaarheid van steden voor toekomstige klimaatveranderingen. De data die in de uitwisselingsweek zijn verzameld, worden verder geanalyseerd, waarna ze voor beleidsvorming kunnen worden gebruikt.
Wisniewska: “Het bijzondere aan deze aanpak is de combinatie van kennisinstituten, bedrijven en overheden. De krachten moeten worden gebundeld om innovatie verder te brengen. Dat was ook wat de internationale studenten en onderzoekers zelf ook onderstreepten in hun eindpresentatie.”

De Climate Scan zal de komende tijd in diverse andere steden worden uitgevoerd, ingepast in de lokale situatie. Nog deze maand gaat de Nederlandse groep op tegenbezoek naar Gdansk, waar data zullen worden verzameld. Wisniewska: “Meteen doorpakken en de positieve energie vasthouden, dat werkt ’t best.”

Volgende week al wordt de er in Cebu City op de Filipijnen een City Climate Scane Challenge gehouden. Andere steden die belangstelling hebben voor de scan zijn Boekarest, Kopenhagen, Valencia, Barcelona en de Indonesische stad Semarang.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...