secundair logo knw 1

Foto: NWP

Een internationaal team van jonge professionals en studenten heeft samen met onderzoekers uit het bedrijfsleven een week lang klimaatgegevens in Rotterdam verzameld. De ‘City Climate Scan’ wordt de komende tijd op meer plaatsen uitgevoerd.

 Studenten van de Hogeschool Rotterdam en de Hanzehogeschool Groningen werkten samen met PhD-onderzoekers van de Technische Universiteit Gdansk, een aantal Franse studenten en bedrijven en kennisinstellingen samen van 18 tot 22 september aan de City Climate Scan. De veertig studenten en jonge onderzoekers verzamelden een grote hoeveelheid data over luchtkwaliteit, hittestress, vervuiling (oppervlaktewater en plastic afval) en overstromingsgevaar in Rotterdam. Dat gebeurde in opdracht van de Dienst Stadsontwikkeling van de Gemeente Rotterdam. Het Netherlands Water Partnership (NWP) faciliteerde de onderlinge contacten.

Rotterdam en zusterstad Gdansk werkten eerder op watergebied samen via het Pools-Nederlandse Water en Water Cities Platform, vertelt Edyta Wisniewska van NWP. “Verdere samenwerking lag voor de hand, omdat alle grote steden in feite voor dezelfde problematiek staan als het gaat om klimaatadaptatie.”

Met de scan hopen de initiatiefnemers inzicht te krijgen in de kwetsbaarheid van steden voor toekomstige klimaatveranderingen. De data die in de uitwisselingsweek zijn verzameld, worden verder geanalyseerd, waarna ze voor beleidsvorming kunnen worden gebruikt.
Wisniewska: “Het bijzondere aan deze aanpak is de combinatie van kennisinstituten, bedrijven en overheden. De krachten moeten worden gebundeld om innovatie verder te brengen. Dat was ook wat de internationale studenten en onderzoekers zelf ook onderstreepten in hun eindpresentatie.”

De Climate Scan zal de komende tijd in diverse andere steden worden uitgevoerd, ingepast in de lokale situatie. Nog deze maand gaat de Nederlandse groep op tegenbezoek naar Gdansk, waar data zullen worden verzameld. Wisniewska: “Meteen doorpakken en de positieve energie vasthouden, dat werkt ’t best.”

Volgende week al wordt de er in Cebu City op de Filipijnen een City Climate Scane Challenge gehouden. Andere steden die belangstelling hebben voor de scan zijn Boekarest, Kopenhagen, Valencia, Barcelona en de Indonesische stad Semarang.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Is er een directe link naar de uitspraak beschikbaar? Ik vind de volgend passage van jullie artikel bijzonder verwoord: "Behalve over het gebruik van chemicaliën in het koelwater ging de rechtszaak ook over de voorwaarden van het waterschap voor lozingen in geval van onderhoud of reparatiewerkzaamheden aan installaties. Maar toestemming vooraf vond de rechter te ver gaan en een zogenoemde immissietoets (welke stoffen zitten erin) niet effectief." Lijkt me namelijk zeker niet in lijn met geldend waterkwaliteitsbeleid en ook niet met het oog op de uitspraak m.b.t. de tijdelijke achteruitgang. Wanneer een activiteit, en daarmee de lozing, invloed heeft op de waterkwaliteit is het uitgangspunt dat de impact van te voren bepaald en onderbouwd moet worden. Indien dit leidt tot een verslechtering van de situatie, moet voor de impactsbeoordeling (van een industriële lozing) het Handboek Immissietoets gebruikt worden om de impact te bepalen. 
Falend management is de reden niet de organisatorische complexiteit. En bij definitief splitsen komt er nog extra bestuurlijke complexiteit bij van publieke organisaties die moeten -maar slecht kunnen- samenwerken.
Aangezien de burger de rekening krijgt is het makkelijk om een beslissing te nemen. Lekker uit elkaar en opnieuw beginnen met een schone lei. Op naar het volgende wanbeleid. Men voelt zich niet aansprakelijk. 
Dag Manfred, 
kijk eens op www.pathema.nl 
Dat bedrijf levert al jaren apparatuur voor chemievrije koelwaterbehandeling. Ook bij grotere bedrijven. Niet zo groot als bij Chemelot waarschijnlijk, maar meer dan voldoende bewezen. Het principe is cavitatie, dus geen chloorelektrolyse. Voor de duidelijkheid, ik heb geen relatie met dit bedrijf.Jan Koning
Kijk dat is onderzoek met resultaat. Is het mogelijk dit naar de EU cie-leden te sturen die besluiten over toepassing drijfmest en Renure ipv Kunstmest -N. Toch flikken ze het om de norm voor Kunstmest- N hoog te houden. In Nederland is in vele onderzoeken en metingen aangetoond dat in de derogatiegebieden de NO3 gehalten veel lager zijn dan de de norm EN lager dan in niet derogatie gebieden!