secundair logo knw 1

Foto: NWP

Een internationaal team van jonge professionals en studenten heeft samen met onderzoekers uit het bedrijfsleven een week lang klimaatgegevens in Rotterdam verzameld. De ‘City Climate Scan’ wordt de komende tijd op meer plaatsen uitgevoerd.

 Studenten van de Hogeschool Rotterdam en de Hanzehogeschool Groningen werkten samen met PhD-onderzoekers van de Technische Universiteit Gdansk, een aantal Franse studenten en bedrijven en kennisinstellingen samen van 18 tot 22 september aan de City Climate Scan. De veertig studenten en jonge onderzoekers verzamelden een grote hoeveelheid data over luchtkwaliteit, hittestress, vervuiling (oppervlaktewater en plastic afval) en overstromingsgevaar in Rotterdam. Dat gebeurde in opdracht van de Dienst Stadsontwikkeling van de Gemeente Rotterdam. Het Netherlands Water Partnership (NWP) faciliteerde de onderlinge contacten.

Rotterdam en zusterstad Gdansk werkten eerder op watergebied samen via het Pools-Nederlandse Water en Water Cities Platform, vertelt Edyta Wisniewska van NWP. “Verdere samenwerking lag voor de hand, omdat alle grote steden in feite voor dezelfde problematiek staan als het gaat om klimaatadaptatie.”

Met de scan hopen de initiatiefnemers inzicht te krijgen in de kwetsbaarheid van steden voor toekomstige klimaatveranderingen. De data die in de uitwisselingsweek zijn verzameld, worden verder geanalyseerd, waarna ze voor beleidsvorming kunnen worden gebruikt.
Wisniewska: “Het bijzondere aan deze aanpak is de combinatie van kennisinstituten, bedrijven en overheden. De krachten moeten worden gebundeld om innovatie verder te brengen. Dat was ook wat de internationale studenten en onderzoekers zelf ook onderstreepten in hun eindpresentatie.”

De Climate Scan zal de komende tijd in diverse andere steden worden uitgevoerd, ingepast in de lokale situatie. Nog deze maand gaat de Nederlandse groep op tegenbezoek naar Gdansk, waar data zullen worden verzameld. Wisniewska: “Meteen doorpakken en de positieve energie vasthouden, dat werkt ’t best.”

Volgende week al wordt de er in Cebu City op de Filipijnen een City Climate Scane Challenge gehouden. Andere steden die belangstelling hebben voor de scan zijn Boekarest, Kopenhagen, Valencia, Barcelona en de Indonesische stad Semarang.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.