door Joost Buntsma
WATERBLOG - De Nederlandse waterschappen hebben innovatie hoog in het vaandel staan. Dat is nodig om antwoorden te vinden op de grote uitdagingen van deze tijd. U kent ze vast: energietransitie, klimaatverandering en de overgang naar een biobased en circulaire economie.
De waterschappen willen graag hun bijdrage leveren aan het oplossen ervan. Vandaar dat de Unie van Waterschappen namens de waterschappen meerdere akkoorden en Green Deals heeft ondertekend, met daarin ambitieuze doelstellingen.
Niet alleen deze grote uitdagingen, ook de ‘kleinere’ vragen om innovatie. Denk aan de mogelijkheden van de informatietechnologie, de kwaliteit van ons (water)milieu, gezondheid, burgerparticipatie en de verdeling van verantwoordelijkheden. Het gaat daarbij wat mij betreft niet alleen om technische, maar ook om sociale innovaties.
Om al die doelstellingen te verwezenlijken is samenwerking tussen de waterschappen en onze partners onontbeerlijk. We leren van elkaar. STOWA blaast op al deze vlakken namens de waterschappen en provincies haar partij mee door het stimuleren van innovatie en kennisontwikkeling.
Ik veronderstel dat bekend is dat de T in STOWA staat voor 'Toegepast', dit in tegenstelling tot het fundamentele, het wetenschappelijke onderzoek dat voorafgaat aan het toegepaste. Maar zowel voor de grote als voor de kleine vraagstukken is toegepast onderzoek alleen onvoldoende; er is ook baanbrekend onderzoek nodig. STOWA heeft in het verleden daarom al de samenwerking gezocht met verschillende universiteiten. Met een aantal universiteiten hebben we bilaterale overeenkomsten, we participeren in WETSUS en we leveren een bijdrage aan een groot aantal promotieonderzoeken van NWO-TTW (voorheen STW). En binnenkort honoreren we samen met KWR en NWO voor het eerst een eigen call voor onderzoeken op het gebied van ‘nieuwe’ stoffen / medicijnresten. Alle universiteiten konden hierop inschrijven.
Nu lijkt het er - gezien wat ik hiervoor geschreven heb - wellicht op dat STOWA alleen op zoek is naar de resultaten van baanbrekend onderzoek. Dat is zeker niet het geval. Het doel van STOWA is het entameren van innovatie en onderzoek dat er voor zorgt dat waterbeheerders hun werk beter en/of goedkoper kunnen uitvoeren. Die doelstelling kan ook aan de ‘achterkant’ van het toegepaste onderzoek worden bereikt. Bijvoorbeeld door nieuwe apparatuur, of zelfs alleen het verbeteren van bestaande methoden en technieken.
Ik zie in dit verband geen universiteiten voor me, maar het innovatieve midden- en kleinbedrijf. Het Valorisatieprogramma Deltatechnologie in Delft en de Water Alliance in Leeuwarden verrichten hier goed werk. En verschillende waterschappen zoeken én vinden op dit vlak de verbinding met het bedrijfsleven en dan het liefst in hun directe omgeving. Ook hier zou ik willen dat we van elkaar leren. Niet iedereen hoeft tenslotte het wiel zelf uit te vinden.
Dus: hebt u goede voorbeelden hoe je als overheidsorganisatie aansluiting kunt vinden bij de innovatiekracht van het MKB, dan nodig ik u van harte uit contact met mij op te nemen. Mijn mailadres vindt u hieronder. En de voorbeelden? Die mogen klein én groot zijn, en binnen én buiten het waterveld liggen. Want innovaties zijn er in alle soorten en maten.
Joost Buntsma is directeur van Stowa
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...