door Joost Buntsma

WATERBLOG - De Nederlandse waterschappen hebben innovatie hoog in het vaandel staan. Dat is nodig om antwoorden te vinden op de grote uitdagingen van deze tijd. U kent ze vast: energietransitie, klimaatverandering en de overgang naar een biobased en circulaire economie.

Joost Buntsma 180De waterschappen willen graag hun bijdrage leveren aan het oplossen ervan. Vandaar dat de Unie van Waterschappen namens de waterschappen meerdere akkoorden en Green Deals heeft ondertekend, met daarin ambitieuze doelstellingen.

Niet alleen deze grote uitdagingen, ook de ‘kleinere’ vragen om innovatie. Denk aan de mogelijkheden van de informatietechnologie, de kwaliteit van ons (water)milieu, gezondheid, burgerparticipatie en de verdeling van verantwoordelijkheden. Het gaat daarbij wat mij betreft niet alleen om technische, maar ook om sociale innovaties.

Om al die doelstellingen te verwezenlijken is samenwerking tussen de waterschappen en onze partners onontbeerlijk. We leren van elkaar. STOWA blaast op al deze vlakken namens de waterschappen en provincies haar partij mee door het stimuleren van innovatie en kennisontwikkeling.

Ik veronderstel dat bekend is dat de T in STOWA staat voor 'Toegepast', dit in tegenstelling tot het fundamentele, het wetenschappelijke onderzoek dat voorafgaat aan het toegepaste. Maar zowel voor de grote als voor de kleine vraagstukken is toegepast onderzoek alleen onvoldoende; er is ook  baanbrekend onderzoek nodig. STOWA heeft in het verleden daarom al de samenwerking gezocht met verschillende universiteiten. Met een aantal universiteiten hebben we bilaterale overeenkomsten, we participeren in WETSUS en we leveren een bijdrage aan een groot aantal promotieonderzoeken van NWO-TTW (voorheen STW). En binnenkort honoreren we samen met KWR en NWO voor het eerst een eigen call voor onderzoeken op het gebied van  ‘nieuwe’ stoffen / medicijnresten. Alle universiteiten konden hierop inschrijven.

Nu lijkt het er - gezien wat ik hiervoor geschreven heb - wellicht op dat STOWA alleen op zoek is naar de resultaten van baanbrekend onderzoek. Dat is zeker niet het geval. Het doel van STOWA is het entameren van innovatie en onderzoek dat er voor zorgt dat waterbeheerders hun werk beter en/of goedkoper kunnen uitvoeren. Die doelstelling kan ook aan de ‘achterkant’ van het toegepaste onderzoek worden bereikt. Bijvoorbeeld  door nieuwe apparatuur, of zelfs alleen het verbeteren van bestaande methoden en technieken.

Ik zie in dit verband geen universiteiten voor me, maar het innovatieve midden- en kleinbedrijf. Het Valorisatieprogramma Deltatechnologie in Delft en de Water Alliance in Leeuwarden verrichten hier goed werk. En verschillende waterschappen zoeken én vinden op dit vlak de verbinding met het bedrijfsleven en dan het liefst in hun directe omgeving. Ook hier zou ik willen dat we van elkaar leren. Niet iedereen hoeft tenslotte het wiel zelf uit te vinden.

Dus: hebt u goede voorbeelden hoe je als overheidsorganisatie aansluiting kunt vinden bij de innovatiekracht van het MKB, dan nodig ik u van harte uit contact met mij op te nemen. Mijn mailadres vindt u hieronder. En de voorbeelden? Die mogen klein én groot zijn, en binnen én buiten het waterveld liggen. Want innovaties zijn er in alle soorten en maten.

Joost Buntsma is directeur van Stowa

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.