secundair logo knw 1

De Nijmeegse hoogleraar invasiebiologie Rob Leuven bepleit een deltaplan voor de aanpak van invasieve exoten. Zo’n plan is nodig om de stijgende maatschappelijke kosten, risico’s voor volksgezondheid en ongewenste milieueffecten van gevaarlijke exoten te beteugelen, aldus de hoogleraar.  

Leuven lanceert zijn idee in zijn inaugurele rede ‘Over grenzen van soorten’ op 7 september aan de Radboud Universiteit. Volgens de bioloog is er sprake van een snelle toename van schadelijke uitheemse soorten door klimaatverandering en verdergaande globalisering. Invasie exoten zorgen ook in het waterbeheer voor flinke problemen. Zo verhogen de Japanse duizendknoop en de Reuzenbalsemien het overstromingsrisico als deze planten in de uiterwaarden de natuurlijke overplanten overwoekeren en voor dichte vegetaties zorgen.

Leuven stelt voor om een nationale lijst van risicovolle exoten voor natuur, milieu, economie en volksgezondheid op te stellen om zo exoten te kunnen bestrijden. Er bestaat een Europese exotenverordening, maar daarmee kunnen veel invasieve soort niet worden geweerd, aldus de bioloog.

Leuven is voorts voorstander van het invoeren van een landelijk verplichte ‘exotenvrij’-verklaring bij grondverzet, grondtransacties en de inzet van beheermachines. Daarmee worden snelle en verdere verspreiding van probleemsoorten tegengegaan. Bovendien beveelt hij waterbeheerders en ook gemeenten en terreinbeheerders aan gebiedsgerichte plannen van aanpak voor schadelijke exoten op te stellen.

Om de kosten van monitoring en beheer van exoten te verminderen oppert de hoogleraar in zijn rede onder de noemer van citizen science om burgers in te zetten. Deze vrijwilligers moeten wel worden geschoold en begeleid door professionals. 

Lees ook: Invasieve Japanse duizendknoop verhoogt overstromingsrisico

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Falend management is de reden niet de organisatorische complexiteit. En bij definitief splitsen komt er nog extra bestuurlijke complexiteit bij van publieke organisaties die moeten -maar slecht kunnen- samenwerken.
Aangezien de burger de rekening krijgt is het makkelijk om een beslissing te nemen. Lekker uit elkaar en opnieuw beginnen met een schone lei. Op naar het volgende wanbeleid. Men voelt zich niet aansprakelijk. 
Dag Manfred, 
kijk eens op www.pathema.nl 
Dat bedrijf levert al jaren apparatuur voor chemievrije koelwaterbehandeling. Ook bij grotere bedrijven. Niet zo groot als bij Chemelot waarschijnlijk, maar meer dan voldoende bewezen. Het principe is cavitatie, dus geen chloorelektrolyse. Voor de duidelijkheid, ik heb geen relatie met dit bedrijf.Jan Koning
Kijk dat is onderzoek met resultaat. Is het mogelijk dit naar de EU cie-leden te sturen die besluiten over toepassing drijfmest en Renure ipv Kunstmest -N. Toch flikken ze het om de norm voor Kunstmest- N hoog te houden. In Nederland is in vele onderzoeken en metingen aangetoond dat in de derogatiegebieden de NO3 gehalten veel lager zijn dan de de norm EN lager dan in niet derogatie gebieden!
Ik ben dan toch benieuwd hoe je daadwerkelijk chemievrij gaat koelen. Er worden systemen aangeboden die chemievrije koelwaterbehandeling bieden maar in de praktijk zijn het gewoon elektrolyzers die chloor maken en tot zeer schadelijke gehalogeneerde reactieproducten leiden. Door de naïviteit van overheid en waterschap gaan die chemievrije verhalen er in als zoete koek. Maar ook watervoorbehandeling voor het krijgen van betere condities in een koelsysteem is het verplaatsen van het probleem omdat je voor bijvoorbeeld een omgekeerde RO weer antiscalants nodig hebt. Je hebt hoe dan ook voor effectieve koeling iets in de vorm van antiscalants, corrosie-inhibitoren en biocides nodig. Chemievrij ga je daarom nooit bereiken maar je kunt er wel over nadenken en tot een chemiearme oplossing komen. Sterker nog: er is al een naam voor: CAK. Chemie Arm Koelen.