secundair logo knw 1

De Nijmeegse hoogleraar invasiebiologie Rob Leuven bepleit een deltaplan voor de aanpak van invasieve exoten. Zo’n plan is nodig om de stijgende maatschappelijke kosten, risico’s voor volksgezondheid en ongewenste milieueffecten van gevaarlijke exoten te beteugelen, aldus de hoogleraar.  

Leuven lanceert zijn idee in zijn inaugurele rede ‘Over grenzen van soorten’ op 7 september aan de Radboud Universiteit. Volgens de bioloog is er sprake van een snelle toename van schadelijke uitheemse soorten door klimaatverandering en verdergaande globalisering. Invasie exoten zorgen ook in het waterbeheer voor flinke problemen. Zo verhogen de Japanse duizendknoop en de Reuzenbalsemien het overstromingsrisico als deze planten in de uiterwaarden de natuurlijke overplanten overwoekeren en voor dichte vegetaties zorgen.

Leuven stelt voor om een nationale lijst van risicovolle exoten voor natuur, milieu, economie en volksgezondheid op te stellen om zo exoten te kunnen bestrijden. Er bestaat een Europese exotenverordening, maar daarmee kunnen veel invasieve soort niet worden geweerd, aldus de bioloog.

Leuven is voorts voorstander van het invoeren van een landelijk verplichte ‘exotenvrij’-verklaring bij grondverzet, grondtransacties en de inzet van beheermachines. Daarmee worden snelle en verdere verspreiding van probleemsoorten tegengegaan. Bovendien beveelt hij waterbeheerders en ook gemeenten en terreinbeheerders aan gebiedsgerichte plannen van aanpak voor schadelijke exoten op te stellen.

Om de kosten van monitoring en beheer van exoten te verminderen oppert de hoogleraar in zijn rede onder de noemer van citizen science om burgers in te zetten. Deze vrijwilligers moeten wel worden geschoold en begeleid door professionals. 

Lees ook: Invasieve Japanse duizendknoop verhoogt overstromingsrisico

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.