secundair logo knw 1

Vooral in de Krimpenerwaard is de Amerikaanse rivierkreeft in groten getale aanwezig. Foto Anton Lamain

In ruim drie maanden tijd heeft het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard 80.000 Amerikaanse rivierkreeften uit een aantal sloten bij Berkenwoude gevist. Dat lijkt heel wat, maar het gaat naar schatting slechts om de helft van het aantal volwassen kreeften in het pilotgebied. Het hoogheemraadschap zet daarom een tandje bij.

"Deze hoeveelheid kreeften wegvangen lijkt nog niet voldoende voor het herstel van de waterkwaliteit", constateert het hoogheemraadschap. De proef, die vorig jaar zomer begon, wordt dit jaar daarom vervolgd met meer vangtuigen die over een langere periode worden ingezet.

De opmars van de Amerikaanse rivierkreeft zorgt overal in het land voor overlast en schade. De kreeften eten veel kleine waterdieren en verknippen waterplanten die voor zuurstof en helder water zorgen. Ook graven ze gangen en holen in oevers, waardoor die verzwakken en afbrokkelen en er meer bagger ontstaat. Dit alles leidt tot achteruitgang van de waterkwaliteit en de biodiversiteit en tot extra kosten voor baggerwerk en oeverherstel.

Uit metingen van HHSK bleek twee jaar geleden dat de invasieve exoot vooral in de Krimpenerwaard sterk in aantal was toegenomen. Deze metingen worden sindsdien jaarlijks uitgevoerd in het hele werkgebied, vertelt woordvoerder Paula Korteweg.

Intensief wegvangen
Daarnaast is vorig jaar een meerjarige proef gestart in de Krimpenerwaard om de mogelijkheden, de effectiviteit en de haalbaarheid te onderzoeken van het intensief wegvangen van Amerikaanse rivierkreeften.

Van juli tot oktober 2021 zijn in sloten van in totaal 15 kilometer met zeshonderd vangtuigen 80.000 rivierkreeften gevangen. Het aantal kreeften nam in de zomer weer toe, doordat jonge kreeften groot werden. Dat heeft er volgens HHSK voor gezorgd dat de waterkwaliteit nog niet is hersteld.

Dit jaar gaat zet het hoogheemraadschap daarom tweehonderd extra korven en fuiken in en wordt de vangperiode met een maand verlengd naar zestien weken. "Als dat resulteert in een sterke afname van het aantal kreeften, kan het aantal kreeften volgend jaar mogelijk laag worden gehouden met een geringe vangstinspanning", aldus het hoogheemraadschap.

Landelijke aanpak
De kennis en ervaring die HHSK met dit onderzoek opdoet, moet samen met de ervaringen uit onderzoeken elders in Nederland leiden tot een landelijke aanpak. Op dit moment mogen alleen beroepsvissers kreeften wegvangen en verhandelen. Dat maakt grootschalige bestrijding lastig. Uit een eerder onderzoek in opdracht van STOWA bleek niet duidelijk dat omgevingsfactoren van invloed zijn.

Voor de vangproef heeft het hoogheemraadschap adviesbureau ATKB in de arm genomen. De gevangen kreeften gaan naar de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp, waar ze dienen als voedsel voor de dieren.

 

MEER INFORMATIE
H2O-bericht: Rivierkreeften ondermijnen waterkwaliteit Krimpenerwaard
H2O-bericht: Amerikaanse rivierkreeft gedijt goed in Krimpenerwaard
H2O-bericht: Amper invloed leefomgeving op aanwezigheid rode Amerikaanse rivierkreeft

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.