0
0
0
s2smodern

De Amerikaanse rivierkreeft vertoeft graag in de Krimpenerwaard, zo blijkt uit een eerste telling van het hoogheemraadschap. Op alle onderzoekslocaties werd de ongewenste gast aangetroffen. In Schieland was dat een stuk minder vaak.

Het hoogheemraadschap is dit voorjaar begonnen met een meerjarige inventarisatie van uitheemse rivierkreeften in het beheergebied. Uit de eerste resultaten blijkt dat deze op alle, bijna zestig, onderzoekslocaties in de Krimpenerwaard aanwezig waren. Op een locatie telden de medewerkers er meer dan honderd. De meeste kreeften werden rond Berkenwoude aangetroffen, in het midden van het gebied.

In Schieland was het beeld beduidend anders: daar werden op slechts een derde van de onderzoekslocaties kreeften gesignaleerd, en ook in kleinere aantallen.

"Het is de vraag of dit komt doordat de kreeften Schieland nog niet hebben gekoloniseerd, of dat het gebied minder geschikt is als leefgebied voor deze uitheemse kreeften. Door het onderzoek de komende jaren te herhalen, krijgen we hierover meer duidelijkheid", verklaart hoogheemraad Agnes van Zoelen.

Leefomgeving
In totaal zijn een kleine honderd locaties onderzocht. Daar bevonden zich vooral rode Amerikaanse rivierkreeften, maar ook een aantal gevlekte, geknobbelde en gestreepte Amerikaanse rivierkreeften.

De dieren, die oorspronkelijk niet in Nederland voorkomen, woelen de waterbodem om en graven gangen en holen, waardoor waterplanten losraken, oevers verzwakken en bagger toeneemt. Ze eten bovendien veel planten en dieren die hier van nature voorkomen en planten zich snel voort.

De waterschappen zijn ze daarom liever kwijt dan rijk, maar het blijkt lastig om in te grijpen. Een onderzoek in opdracht van STOWA dat dit voorjaar werd afgerond, leverde geen aanwijzingen op om de leefomgeving aan te passen.

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard wilde daarnaast ook zelf weten waar en hoeveel rivierkreeften er in het eigen gebied voorkomen, zegt een woordvoerder. "Daarom zijn we een eigen onderzoek begonnen."

Delfland
Ook in het beheergebied van Delfland laat de rivierkreeft zich de laatste weken weer veelvuldig zien. Volgens het hoogheemraadschap gaat de exoot in deze tijd van het jaar, en dan het liefst op warme regenachtige dagen, op zoek naar een nieuw leefgebied.

Delfland roept wandelaars op kreeften en andere exoten te melden via de app ‘snApp de Exoot’ of op de website waarneming.nl.

Het hoogheemraadschap wil samen met kennisinstituten een proef beginnen met het wegvangen van rivierkreeften op ‘hotspots’, vertelt een woordvoerder. "Maar de vraag is nog: wat doen we er vervolgens mee?"

 

MEER INFORMATIE
Monitoring kreeften 2020 Schieland en de Krimpenerwaard
Infographic Rivierkreeften in Delfland
H2O-bericht: Amper invloed leefomgeving op aanwezigheid 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Huishoudens moeten naar verhouding meer geld betalen voor de waterschapsbelasting dan bedrijven. Dat komt door de gestegen WOZ-waarde van woningen in de laatste jaren, terwijl bedrijfspanden nauwelijks in waarde zijn gestegen. Vereniging Eigen Huis vindt de verdeling niet eerlijk. Maar de Unie van Waterschappen wil nog niet meewerken aan een oplossing maar uitstellen tot "nadat het wetsvoorstel is vastgesteld in 2e en 1e Kamer". Zie:
https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst

.
Erg mooi plan, prachtige visie. De grootste verliespost (verdamping) aanpakken zou ik er nog aan toevoegen: verwijder soortenarme plantages van naaldhout, dat levert waterwinst op én meer biodiversiteit. De CO2-vastlegging gebeurt in de voedselrijkere wadi's twee keer zo efficiënt, dus dat ik ook weer winst.
Unie gevangen in eigen modellen.
De Unie van waterschappen is al bijna een jaar bezig om wat uit vinden welk model geldt voor een goede kostenverdeling. Een stuurgoep produceerde ingewikkelde modellen voor de al ingewikkelde huidige verdelingssystematiek. Met als resultaat dan een verdeling over vier categorieën: gebouwd, ongebouwd, ingezetenen en natuur. Met totaal ondoorzichtige grondslagen. Er bleven twee modellen over, uitgerekend van het huidige systeem dat al tien jaar niet goed werkt. In beide systemen passen niet alle waterschappen, helemaal niet als met plusvoorzieningen worden toegepast. Maar volgens mij zijn de waterschappen mans genoeg om zelf wel de verdeling over de categorieën maken met de eigen gebiedskenmerken, welke dat maar mogen zijn. Helemaal geen modellen. Een model beperkt alleen maar. Een gemeente bepaalt ook zelfstandig tarieven voor OZB, afvalstoffenheffing en rioolrecht. Schiermonnikoog met 700 inwoners ook. Kan een waterschap met 300.000- 1 miljoen inwoners zoiets niet? In het bestuur van het wetterskip zitten vaak voor een derde oud-wethouders en ex-raadleden. Die hebben dat jarenlang gedaan. Unie, hou op met het gieten van oude wijn in nieuwe zakken.
Een terechte oproep om voor goed waterbeheer te kijken naar de oorspronkelijke functies van bodem en ondergrond in de regulatie van water. Aanvullend op het overzicht van functies in het artikel kun je nog onderscheiden: de regeneratieve functie (recreatie, natuur, verbinding met natuurlijke elementen) en de ecologische dragerfunctie (natuur, biodiversiteit, huisvesting voor grotere dieren, microklimaten). Het landschap, gevormd door bodem en ondergrond, is een factor op zichzelf die mede beschouwd kan worden. Zo wordt de afweging voor klimaatadaptieve maatregelen verbreed en zullen de maatregelen duurzamer bijdragen aan de hele leefomgeving en al zijn bewoners.
Met veel aandacht en interesse heb ik uw uitvoerige artikel gelezen. Ik woon in aan de rand van Apeldoorn, nabij onze bossen. Het probleem "DROOGTE" is hier erg actueel. Veel publicaties in onze pers, veel reacties van vakmensen, bv van Jos Peters van Royal Haskoning DHV in de Stentor van 22 augustus 2020, of van Marjolein Koek van Natuurmonumenten, juli 2020, "noodwapen tegen droogte op de Veluwe". Als geograaf houdt het probleem "droogte" mij ook voortdurend bezig.
Voorstel van ecoloog Herman van Dam: Vervang het naaldbos door loofbos. Naaldbomen gebruiken het hele jaar door (!) water, loofbossen in de winter bijna niets. Dat moet op veel grotere schaal gebeuren. Uiteindelijk werden de naaldbomen destijds hier aangeplant om de steenkolenmijnen in Zuid Limburg van "stutpalen" te voorzien. Sindsdien maken de naaldbomen een veel te groot aandeel uit van de Veluwse bossen. Maar bijna geen mens in en om de Veluwe is op de hoogte van dat probleem of trekt zich daar iets van aan!!
Ik kijk uit naar uw reactie en uw voorstel hoe dit Naaldbomenprobleem op te lossen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.