0
0
0
s2smodern

De Amerikaanse rivierkreeft vertoeft graag in de Krimpenerwaard, zo blijkt uit een eerste telling van het hoogheemraadschap. Op alle onderzoekslocaties werd de ongewenste gast aangetroffen. In Schieland was dat een stuk minder vaak.

Het hoogheemraadschap is dit voorjaar begonnen met een meerjarige inventarisatie van uitheemse rivierkreeften in het beheergebied. Uit de eerste resultaten blijkt dat deze op alle, bijna zestig, onderzoekslocaties in de Krimpenerwaard aanwezig waren. Op een locatie telden de medewerkers er meer dan honderd. De meeste kreeften werden rond Berkenwoude aangetroffen, in het midden van het gebied.

In Schieland was het beeld beduidend anders: daar werden op slechts een derde van de onderzoekslocaties kreeften gesignaleerd, en ook in kleinere aantallen.

"Het is de vraag of dit komt doordat de kreeften Schieland nog niet hebben gekoloniseerd, of dat het gebied minder geschikt is als leefgebied voor deze uitheemse kreeften. Door het onderzoek de komende jaren te herhalen, krijgen we hierover meer duidelijkheid", verklaart hoogheemraad Agnes van Zoelen.

Leefomgeving
In totaal zijn een kleine honderd locaties onderzocht. Daar bevonden zich vooral rode Amerikaanse rivierkreeften, maar ook een aantal gevlekte, geknobbelde en gestreepte Amerikaanse rivierkreeften.

De dieren, die oorspronkelijk niet in Nederland voorkomen, woelen de waterbodem om en graven gangen en holen, waardoor waterplanten losraken, oevers verzwakken en bagger toeneemt. Ze eten bovendien veel planten en dieren die hier van nature voorkomen en planten zich snel voort.

De waterschappen zijn ze daarom liever kwijt dan rijk, maar het blijkt lastig om in te grijpen. Een onderzoek in opdracht van STOWA dat dit voorjaar werd afgerond, leverde geen aanwijzingen op om de leefomgeving aan te passen.

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard wilde daarnaast ook zelf weten waar en hoeveel rivierkreeften er in het eigen gebied voorkomen, zegt een woordvoerder. "Daarom zijn we een eigen onderzoek begonnen."

Delfland
Ook in het beheergebied van Delfland laat de rivierkreeft zich de laatste weken weer veelvuldig zien. Volgens het hoogheemraadschap gaat de exoot in deze tijd van het jaar, en dan het liefst op warme regenachtige dagen, op zoek naar een nieuw leefgebied.

Delfland roept wandelaars op kreeften en andere exoten te melden via de app ‘snApp de Exoot’ of op de website waarneming.nl.

Het hoogheemraadschap wil samen met kennisinstituten een proef beginnen met het wegvangen van rivierkreeften op ‘hotspots’, vertelt een woordvoerder. "Maar de vraag is nog: wat doen we er vervolgens mee?"

 

MEER INFORMATIE
Monitoring kreeften 2020 Schieland en de Krimpenerwaard
Infographic Rivierkreeften in Delfland
H2O-bericht: Amper invloed leefomgeving op aanwezigheid 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ha Floor - wat een inspirerend verhaal! Leuk om tot mij te nemen… .én als voorbeeld te nemen voor de Bollenstreek.
Erg leuk om te lezen dat de omslag van 'samenwerken omdat het moet' naar 'samenwerken omdat het loont' is gemaakt!
Ik ben bestuurlid van een VvE vakantiepark (Resort Duynzicht, Julianadorp aan Zee) met 36 individuele losstaande huizen, eigen watermeter, geen complex watersysteem, verhuurd grotendeels door commerciële verhuurorganisatie (Roompot).
Na heel veel onduidelijkheid zou deze wijze van verhuren het park 'prioritair' maken.
Wij hanteren een Legionella-beheersplan, geprotocolleerd en gedocumenteerd.
Als de recreatiewoningen 'zorghuizen' zouden zijn, of de verhuur door een eigenaar verzorgd zou worden waren ze NIET prioritair. Nu zijn wij verplicht OOK nog een peperduur geregistreerd bedrijf in de arm te nemen.
Hoe volstrekt onlogisch en belachelijk overdreven kunnen de voorschriften zijn?
Wat is het verschil met een particulier bewoond huisje, of een enkele recreatiewoning (beide NIET prioritair)?
Dat zal wel een massale oproep zijn geweest van al die AVV leden!
Wellicht een volgende keer ook de andere bonden eens raadplegen voor een evenwichtig artikel?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.