secundair logo knw 1

Omdat deze zomer bij meerdere metingen de PFAS-stof Trifluoracetaat (TFA) is aangetroffen bij rwzi Dordrecht, doet waterschap Hollandse Delta aangifte tegen Chemours. Het bedrijf ontkent de bron van de vervuiling te zijn. Het RIVM schaart TFA onder de potentieel zeer zorgwekkende stoffen.

Waterschap Hollandse Delta verzoekt het openbaar ministerie om strafrechtelijk onderzoek te doen naar Chemours. “De provincie is het bevoegd gezag en bepaalt welke lozingen zijn toegestaan”, zegt een woordvoerder van het waterschap. “TFA is niet toegestaan. Wij hebben het aangetroffen in het water en daarom doen we aangifte.”

De aangetroffen hoeveelheden wijzen volgens de woordvoerder op de (chemische) industrie als vervuiler. “TFA is een hele specifieke stof. Het wordt ook wel aangetroffen in huishoudelijk afvalwater, maar absoluut niet in de hoeveelheden die wij deze zomer hebben gezien. Daarom denken we dat de vervuiler in de chemische industrie te vinden is en dan kom je in Dordrecht al snel uit bij Chemours. Dat is ons sterke vermoeden.”

In De Telegraaf ontkent Chemours TFA te hebben geloosd. Naar eigen zeggen is deze pfas-variant ook niet aangetroffen bij meerdere eigen metingen. “Dat is wat ons betreft onderwerp van justitieel onderzoek”, zegt de woordvoerder van Hollandse Delta. “Dat moeten we afwachten. Zeker is wel dat het niet om een incidentele lozing ging. De stof is bij meerdere metingen gedetecteerd.”

De biologische zuivering in Dordrecht is niet in staat TFA uit het water te filteren. “Deze zuivering haalt afvalstoffen uit het water met bacteriën. TFA gaat de zuivering in en net zo makkelijk weer uit. Dat betekent dat onze zuivering gebruikt wordt als doorgeefluik om pfas op het oppervlaktewater te lozen. Dat vinden wij onacceptabel, want wij streven naar schoon en veilig oppervlaktewater.”

Op 19 december staat Chemours sowieso in de rechtbank wegens het lozen van TFA. Het chemieconcern gaat in beroep tegen de beslissing van de provincie Zuid-Holland om Chemours - iedere keer als de stof wordt aangetroffen – een dwangsom van 125.000 euro op te leggen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦
Wat ik mis is de preventieve kant. Een paar maatregelen. Laag hangend fruit als verkoop van niet-zuinige toiletten verbieden. Alleen nog max. 3 liter/6 liter spoeling. Ook stimuleren dan wel verplichten van opvang hemelwater voor toiletspoeling bij nieuwbouw, zowel huishoudens als industrie. Bij deze maatregelen verbeter je ook efficiëntie rioolwaterzuivering en kunnen meer aansluitingen plaatsvinden zonder uitbreiding. Hemelwater opvang stimuleren voor koeling.
Marjolijn Haasnoot is Hoogleraar klimaatadaptatie, daarmee ook zeker onderzoeker, maar meer dan dat.
Duidelijk verhaal Marjolijn