secundair logo knw 1

Leerlingen ervaren wat het betekent om 'onder water' te wonen I foto: Laura-Anne Grimbergen

In het kader van de viering van het 750-jarig bestaan heeft het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) de WOW-challenge gelanceerd voor middelbare scholieren. In dit ludieke spel ervaren zij wat het betekent om ‘onder water’ te wonen.

De WOW-challenge is een educatief spel dat bedoeld is voor leerlingen in de tweede en derde klas van het middelbaar onderwijs. “Hiermee willen wij het waterbewustzijn onder jongeren vergroten”, zegt Esther Janssen, projectleider van 750 jaar hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. “Jongeren zijn een van de belangrijkste doelgroepen bij ons jubileum.”

Esther Janssen HHSKEsther Janssen

De afkorting WOW staat voor ‘ik Woon Onder Water’. Leerlingen gaan aan de slag met onderwerpen als: wat betekent het om (gedeeltelijk) te wonen onder zeeniveau? Hoe kunnen we hierop inspelen in de toekomst? Zij beantwoorden daarvoor in teamverband quizvragen en gaan fysieke uitdagingen aan. Janssen: “Het is een dynamisch en actief spel van ongeveer een lesuur waarbij teams elkaar voortdurend uitdagen. Ze hebben steeds twintig seconden de tijd om iets te doen.”

Waterpeil centraal
Centraal in het nieuwe spel staat het waterpeil. De teams vertegenwoordigen verschillende gemeenten en moeten natte voeten vermijden zonder dat het te droog wordt. Er wordt echt met water gespeeld, vertelt Janssen. “Een team begint op de waterstand van de eigen gemeente en dat is in ons gebied vaak beneden NAP. Wanneer je als team een vraag goed hebt, mag je bij een ander team water erbij gooien of juist eruit halen. Eigenlijk dus om elkaar te narren. Het team dat aan het eind het dichtst bij het eigen waterpeil zit, is winnaar.”

Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard ontwikkelde de WOW-challenge samen met docenten en studenten van Hogeschool Rotterdam. De doelgroep werd erbij betrokken. “Leerlingen uit het middelbaar onderwijs hebben meegedacht over wat voor soort spel het moest worden. Ook waren er enkele testrondes op scholen.”

Voor het eerst op een school gespeeld
De challenge is gisteren (15 mei) voor het eerst ‘om het echie’ gespeeld door havoleerlingen van het Krimpenerwaard College in Krimpen aan den IJssel, in aanwezigheid van dijkgraaf Toon van der Klugt en rector Arjan van der Wart. Het zorgde voor veel hilariteit. Het schoolplein is niet helemaal droog gebleven, meldt HHSK.

Omdat het schooljaar bijna is afgelopen, gaat het hoogheemraadschap na de zomer met de werving starten. “Daarvoor benaderen we op elke school de juiste persoon, vaak de aardrijkskundeleraar. Wij denken dat er veel interesse zal zijn.” Wanneer de WOW-challenge wordt gespeeld, zorgt een medewerker van het waterschap voor de begeleiding. “We hebben intern hiervoor al ambassadeurs geworven. Onze medewerkers vinden het leuk om dit te doen.”

Opvallende stickers op gebouwen
De lancering van de WOW-challenge is een van de vele jubileumactiviteiten die dit jaar worden georganiseerd. Zo zijn er open dagen van gemalen, sluizen en rioolwaterzuiveringsinstallaties, is in het hoofdkantoor in Rotterdam de expositie De Blauwe Draad te zien, vertelt de dijkgraaf in meerdere video’s over verleden, heden en toekomst van HHSK en is er een speciale postzegel gemaakt. Deze maand is er extra veel te doen, omdat graaf Floris V op 14 mei 1273 de oprichting van het hoogheemraadschap vastlegde. Op een interactieve kaart zijn alle activiteiten te vinden.

Het is volgens Janssen een heel breed programma. Zij wil er nog één activiteit uitlichten. De gebouwen van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard vallen doorgaans niet op, maar op een klein deel daarvan worden nu stickers in de huisstijl van het jubileum geplakt. “Ons hoofdkantoor is sinds dit weekend bestickerd en daarmee op een leuke manier opeens erg zichtbaar. Dit gaan we bij een twintigtal gemalen en stuwen doen. Bij elk gebouw komt er ook een bord met uitleg.”

Hoofdkantoor HHSK met jubileumstickersHet hoofdkantoor in Rotterdam is door de jubileumstickers opeens erg zichtbaar I foto: HHSK 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Falend management is de reden niet de organisatorische complexiteit. En bij definitief splitsen komt er nog extra bestuurlijke complexiteit bij van publieke organisaties die moeten -maar slecht kunnen- samenwerken.
Aangezien de burger de rekening krijgt is het makkelijk om een beslissing te nemen. Lekker uit elkaar en opnieuw beginnen met een schone lei. Op naar het volgende wanbeleid. Men voelt zich niet aansprakelijk. 
Dag Manfred, 
kijk eens op www.pathema.nl 
Dat bedrijf levert al jaren apparatuur voor chemievrije koelwaterbehandeling. Ook bij grotere bedrijven. Niet zo groot als bij Chemelot waarschijnlijk, maar meer dan voldoende bewezen. Het principe is cavitatie, dus geen chloorelektrolyse. Voor de duidelijkheid, ik heb geen relatie met dit bedrijf.Jan Koning
Kijk dat is onderzoek met resultaat. Is het mogelijk dit naar de EU cie-leden te sturen die besluiten over toepassing drijfmest en Renure ipv Kunstmest -N. Toch flikken ze het om de norm voor Kunstmest- N hoog te houden. In Nederland is in vele onderzoeken en metingen aangetoond dat in de derogatiegebieden de NO3 gehalten veel lager zijn dan de de norm EN lager dan in niet derogatie gebieden!
Ik ben dan toch benieuwd hoe je daadwerkelijk chemievrij gaat koelen. Er worden systemen aangeboden die chemievrije koelwaterbehandeling bieden maar in de praktijk zijn het gewoon elektrolyzers die chloor maken en tot zeer schadelijke gehalogeneerde reactieproducten leiden. Door de naïviteit van overheid en waterschap gaan die chemievrije verhalen er in als zoete koek. Maar ook watervoorbehandeling voor het krijgen van betere condities in een koelsysteem is het verplaatsen van het probleem omdat je voor bijvoorbeeld een omgekeerde RO weer antiscalants nodig hebt. Je hebt hoe dan ook voor effectieve koeling iets in de vorm van antiscalants, corrosie-inhibitoren en biocides nodig. Chemievrij ga je daarom nooit bereiken maar je kunt er wel over nadenken en tot een chemiearme oplossing komen. Sterker nog: er is al een naam voor: CAK. Chemie Arm Koelen.