In het kader van de viering van het 750-jarig bestaan heeft het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) de WOW-challenge gelanceerd voor middelbare scholieren. In dit ludieke spel ervaren zij wat het betekent om ‘onder water’ te wonen.
De WOW-challenge is een educatief spel dat bedoeld is voor leerlingen in de tweede en derde klas van het middelbaar onderwijs. “Hiermee willen wij het waterbewustzijn onder jongeren vergroten”, zegt Esther Janssen, projectleider van 750 jaar hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. “Jongeren zijn een van de belangrijkste doelgroepen bij ons jubileum.”
De afkorting WOW staat voor ‘ik Woon Onder Water’. Leerlingen gaan aan de slag met onderwerpen als: wat betekent het om (gedeeltelijk) te wonen onder zeeniveau? Hoe kunnen we hierop inspelen in de toekomst? Zij beantwoorden daarvoor in teamverband quizvragen en gaan fysieke uitdagingen aan. Janssen: “Het is een dynamisch en actief spel van ongeveer een lesuur waarbij teams elkaar voortdurend uitdagen. Ze hebben steeds twintig seconden de tijd om iets te doen.”
Waterpeil centraal
Centraal in het nieuwe spel staat het waterpeil. De teams vertegenwoordigen verschillende gemeenten en moeten natte voeten vermijden zonder dat het te droog wordt. Er wordt echt met water gespeeld, vertelt Janssen. “Een team begint op de waterstand van de eigen gemeente en dat is in ons gebied vaak beneden NAP. Wanneer je als team een vraag goed hebt, mag je bij een ander team water erbij gooien of juist eruit halen. Eigenlijk dus om elkaar te narren. Het team dat aan het eind het dichtst bij het eigen waterpeil zit, is winnaar.”
Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard ontwikkelde de WOW-challenge samen met docenten en studenten van Hogeschool Rotterdam. De doelgroep werd erbij betrokken. “Leerlingen uit het middelbaar onderwijs hebben meegedacht over wat voor soort spel het moest worden. Ook waren er enkele testrondes op scholen.”
Voor het eerst op een school gespeeld
De challenge is gisteren (15 mei) voor het eerst ‘om het echie’ gespeeld door havoleerlingen van het Krimpenerwaard College in Krimpen aan den IJssel, in aanwezigheid van dijkgraaf Toon van der Klugt en rector Arjan van der Wart. Het zorgde voor veel hilariteit. Het schoolplein is niet helemaal droog gebleven, meldt HHSK.
Omdat het schooljaar bijna is afgelopen, gaat het hoogheemraadschap na de zomer met de werving starten. “Daarvoor benaderen we op elke school de juiste persoon, vaak de aardrijkskundeleraar. Wij denken dat er veel interesse zal zijn.” Wanneer de WOW-challenge wordt gespeeld, zorgt een medewerker van het waterschap voor de begeleiding. “We hebben intern hiervoor al ambassadeurs geworven. Onze medewerkers vinden het leuk om dit te doen.”
Opvallende stickers op gebouwen
De lancering van de WOW-challenge is een van de vele jubileumactiviteiten die dit jaar worden georganiseerd. Zo zijn er open dagen van gemalen, sluizen en rioolwaterzuiveringsinstallaties, is in het hoofdkantoor in Rotterdam de expositie De Blauwe Draad te zien, vertelt de dijkgraaf in meerdere video’s over verleden, heden en toekomst van HHSK en is er een speciale postzegel gemaakt. Deze maand is er extra veel te doen, omdat graaf Floris V op 14 mei 1273 de oprichting van het hoogheemraadschap vastlegde. Op een interactieve kaart zijn alle activiteiten te vinden.
Het is volgens Janssen een heel breed programma. Zij wil er nog één activiteit uitlichten. De gebouwen van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard vallen doorgaans niet op, maar op een klein deel daarvan worden nu stickers in de huisstijl van het jubileum geplakt. “Ons hoofdkantoor is sinds dit weekend bestickerd en daarmee op een leuke manier opeens erg zichtbaar. Dit gaan we bij een twintigtal gemalen en stuwen doen. Bij elk gebouw komt er ook een bord met uitleg.”
Het hoofdkantoor in Rotterdam is door de jubileumstickers opeens erg zichtbaar I foto: HHSK