secundair logo knw 1

Luchtfoto van het gekraakte terrein (via Google Maps)

Sinds bijna twee weken is een terrein van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden in Utrecht gekraakt. Het waterschap wordt hierdoor naar eigen zeggen belemmerd in de uitvoering van haar wettelijke taken. De politie wilde het terrein niet ontruimen en gesprekken met de krakers leverden niets op. Het waterschap heeft daarom een kort geding aangespannen.

Op het terrein – een voormalige waterzuiveringsinstallatie - in Utrecht staat een rioolgemaal. Dit pompt het afvalwater van Maarssen en Maarssenbroek door naar de rioolwaterzuivering in Leidsche Rijn. “We moeten ten alle tijden het terrein op kunnen, desnoods met groot materiaal”, zegt Anita Koolmees van De Stichtse Rijnlanden. “Het terrein moet ook beschikbaar zijn voor de opslag van noodmaterialen en is bovendien aangewezen als nieuwe locatie van een loods.”

De impact van bewoning van het waterschapsterrein is volgens Koolmees groot. “Het is niet mogelijk om ongehinderd en zelfstandig het terrein op te gaan. Als we in geval van incident met groot materiaal moeten uitrukken, kunnen we de veiligheid van onze medewerkers en de krakers niet garanderen. Kort en goed: we worden belemmerd in het uitvoeren van onze wettelijke taken en daarom is het vertrek van de krakers nodig.”

Hoeveel mensen zich op het terrein bevinden, is volgens Koolmees niet met zekerheid te zeggen. “De krakers geven zelf aan met ongeveer tien mensen te zijn. Dat strookt wel met wat we kunnen zien aan campers en tentjes.”

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft de politie verzocht het terrein te ontruimen, maar dat is niet gebeurd. Ook gesprekken met de krakers hebben geen resultaat opgeleverd. “Daarom hebben we een kort geding aangespannen. Dat zal op 11 mei plaatsvinden. Tot die tijd houden we verder maar even radiostilte in acht.”

Update 13 juni 2023
De krakers hebben het terrein verlaten, meldt Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden in een bericht. Volgens de uitspraak van de rechter zat hun aanwezigheid de uitvoering van de wettelijke taken van het hoogheemraadschap in de weg. Vanaf 1 juni zijn de krakers geleidelijk vertrokken en op 10 juni hebben ze de laatste overgebleven spullen opgeruimd.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)

Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!

Dan kunnen we dus ook mest drogen en het gedroogde gedeelte terugvaren naar Zuid Amerika alszijnde stikstof.