secundair logo knw 1

Luchtfoto van het gekraakte terrein (via Google Maps)

Sinds bijna twee weken is een terrein van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden in Utrecht gekraakt. Het waterschap wordt hierdoor naar eigen zeggen belemmerd in de uitvoering van haar wettelijke taken. De politie wilde het terrein niet ontruimen en gesprekken met de krakers leverden niets op. Het waterschap heeft daarom een kort geding aangespannen.

Op het terrein – een voormalige waterzuiveringsinstallatie - in Utrecht staat een rioolgemaal. Dit pompt het afvalwater van Maarssen en Maarssenbroek door naar de rioolwaterzuivering in Leidsche Rijn. “We moeten ten alle tijden het terrein op kunnen, desnoods met groot materiaal”, zegt Anita Koolmees van De Stichtse Rijnlanden. “Het terrein moet ook beschikbaar zijn voor de opslag van noodmaterialen en is bovendien aangewezen als nieuwe locatie van een loods.”

De impact van bewoning van het waterschapsterrein is volgens Koolmees groot. “Het is niet mogelijk om ongehinderd en zelfstandig het terrein op te gaan. Als we in geval van incident met groot materiaal moeten uitrukken, kunnen we de veiligheid van onze medewerkers en de krakers niet garanderen. Kort en goed: we worden belemmerd in het uitvoeren van onze wettelijke taken en daarom is het vertrek van de krakers nodig.”

Hoeveel mensen zich op het terrein bevinden, is volgens Koolmees niet met zekerheid te zeggen. “De krakers geven zelf aan met ongeveer tien mensen te zijn. Dat strookt wel met wat we kunnen zien aan campers en tentjes.”

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft de politie verzocht het terrein te ontruimen, maar dat is niet gebeurd. Ook gesprekken met de krakers hebben geen resultaat opgeleverd. “Daarom hebben we een kort geding aangespannen. Dat zal op 11 mei plaatsvinden. Tot die tijd houden we verder maar even radiostilte in acht.”

Update 13 juni 2023
De krakers hebben het terrein verlaten, meldt Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden in een bericht. Volgens de uitspraak van de rechter zat hun aanwezigheid de uitvoering van de wettelijke taken van het hoogheemraadschap in de weg. Vanaf 1 juni zijn de krakers geleidelijk vertrokken en op 10 juni hebben ze de laatste overgebleven spullen opgeruimd.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.