secundair logo knw 1

Luchtfoto van het gekraakte terrein (via Google Maps)

Sinds bijna twee weken is een terrein van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden in Utrecht gekraakt. Het waterschap wordt hierdoor naar eigen zeggen belemmerd in de uitvoering van haar wettelijke taken. De politie wilde het terrein niet ontruimen en gesprekken met de krakers leverden niets op. Het waterschap heeft daarom een kort geding aangespannen.

Op het terrein – een voormalige waterzuiveringsinstallatie - in Utrecht staat een rioolgemaal. Dit pompt het afvalwater van Maarssen en Maarssenbroek door naar de rioolwaterzuivering in Leidsche Rijn. “We moeten ten alle tijden het terrein op kunnen, desnoods met groot materiaal”, zegt Anita Koolmees van De Stichtse Rijnlanden. “Het terrein moet ook beschikbaar zijn voor de opslag van noodmaterialen en is bovendien aangewezen als nieuwe locatie van een loods.”

De impact van bewoning van het waterschapsterrein is volgens Koolmees groot. “Het is niet mogelijk om ongehinderd en zelfstandig het terrein op te gaan. Als we in geval van incident met groot materiaal moeten uitrukken, kunnen we de veiligheid van onze medewerkers en de krakers niet garanderen. Kort en goed: we worden belemmerd in het uitvoeren van onze wettelijke taken en daarom is het vertrek van de krakers nodig.”

Hoeveel mensen zich op het terrein bevinden, is volgens Koolmees niet met zekerheid te zeggen. “De krakers geven zelf aan met ongeveer tien mensen te zijn. Dat strookt wel met wat we kunnen zien aan campers en tentjes.”

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft de politie verzocht het terrein te ontruimen, maar dat is niet gebeurd. Ook gesprekken met de krakers hebben geen resultaat opgeleverd. “Daarom hebben we een kort geding aangespannen. Dat zal op 11 mei plaatsvinden. Tot die tijd houden we verder maar even radiostilte in acht.”

Update 13 juni 2023
De krakers hebben het terrein verlaten, meldt Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden in een bericht. Volgens de uitspraak van de rechter zat hun aanwezigheid de uitvoering van de wettelijke taken van het hoogheemraadschap in de weg. Vanaf 1 juni zijn de krakers geleidelijk vertrokken en op 10 juni hebben ze de laatste overgebleven spullen opgeruimd.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Slecht verhaal!

De vraag was? "Wat is de echte prijs van water?"
Zeg dan meteen de echte prijs van 1 kubieke meter water kost zoveel. Punt.

Moet eerst hele kletsverhalen eromheen gaan lezen. Advies: kom meteen to the point!
Zeer terechte en verstandige actie van het schap. 
Het KRW-doel 'passende wateromstandigheden voor o.a. waterafhankelijke Natura2000-gebieden'  gaan we sowieso niet in 2027 halen en waarschijnlijk voor diverse Natura2000-gebieden ook nog niet in de volgende KRW-planperiode 2028-2033.
Gerrit Krajenbrink Gooi grondwater niet te grabbel
Mede naar aanleiding van de column van Jos Peters: belangrijk is dat de drinkwaterwinning minder 'stil' is in de politieke discussie over water, waterverspilling (drainage) en -vervuiling door de landbouw. En er dus niet alleen maar over schrijft in de vakbladen. Leer van de landbouw qua PR. Dit geldt helaas al zo lang. Roer u ook in het waterschap, drinkwaterbedrijf. Schoon water hoeft niet alleen van Brussel/KRW, maar is regionaal in ons eigen belang!
Met vriendelijke groet, Gerrit Krajenbrink, Hydroloog
De stellingen dat 'water weer een belang' is en 'klimaatbeleid niet door de shredder is gehaald' worden al gauw weer tegengesproken in dit artikel. Klimaatadaptatie is niet alleen hoogwaterbescherming.  Dat RLi het belang van WBS (dat sommige provincies wel degelijk serieus oppakken) en watertoets ondersteund, maar daarmee zijn we er niet.