0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Het vakartikel van Harrie Timmer, Ans Versteegh en Arjen Roelandse over de gevolgen van de GenX-lozingen voor de drinkwatervoorziening van Oasen is bekroond tot het beste H2O-vakartikel van 2018. De jury onder voorzitterschap van Idsart Dijkstra prees de heldere en boeiende wijze waarop de complexe materie door de auteurs uit de doeken is gedaan. “Het is een thriller die gelezen moet worden”, zei voorzitter Dijkstra.

In het artikel wordt beschreven hoe het drinkwaterbedrijf Oasen is omgegaan met de geloosde stof GenX die in het oevergrondwater werd aangetroffen en de waterwinning van het drinkwater bedreigde.

“Het artikel geeft nieuwe inzichten en de complexiteit van met maken van drinkwater in het krachtenveld van industrie en vergunningverleners”, stelde Dijkstra. “Er wordt duidelijk beschreven hoe Oasen omgaat met onzekerheden, zoals mogelijk scherpere normen in de toekomst, andere lozers van dezelfde stof en het opvullen van de vergunningsruimte.”

Belangrijke conclusie
De auteurs van het winnende vakartikel werden op het voorjaarscongres van het Koninklijke Nederlands Waternetwerk in de bloemen gezet. Harrie Timmer nam in zijn dankwoord de gelegenheid te baat om in te gaan op de lessen en het vervolg van de GenX-affaire, met als belangrijke conclusie: ‘als je er iets aan wilt doen, dan moet je het samen doen’. 

Als vervolgacties noemde de hydroloog van Oasen onder meer optimalisatie van het meetnet, optimalisatie ‘non-target screening’, participatie in vervolgonderzoek naar dit type stoffen en introductie van effectmetingen van het effluent. In Europees verband (Reach) pleitte Timmer voor verbetering van het toelatingsbeleid van persistente, mobiele en toxische stoffen (PMT).

Tweede en derde
Het winnende artikel bleef twee andere voor. In de ranking van de jury eindigde het artikel 'Klimaatadaptatie en verduurzaming’ door Jeroen van Leuken (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), Ciska Schets (RIVM), Heleen de Man (Sanitas-Water), Ana Maria de Roda Husman (RIVM, Universiteit Utrecht) op de tweede plaats.

Derde werd het artikel ‘Bodemvocht uit satellietdata: wat kan de Nederlandse waterbeheerder ermee?’ door Rogier van der Velde, Harm-Jan Benninga, Michiel Pezij, Denie Augustijn (Universiteit Twente), Coleen Carranza, Martine van der Ploeg (Wageningen Universiteit), Dimmie Hendriks (Deltares).

 

MEER INFORMATIE
Het winnende vakartikel: Risico’s lozingen op oppervlaktewater voor drinkwatervoorziening: ervaringen met PFOA en GenX

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

@MartinBeste Martin,
Dank voor je vraag.
Het bufferend vermogen is niet gelijk aan de (mate van) opname van CO2 uit de lucht, maar voor de mate waarin het water 'weerstand' biedt tegen verandering in de pH t.g.v. dosering van zuur of base. Het bufferend vermogen komt overeen met het totaal carbonaatgehalte van water. Carbonaat komt van nature in het water door oplossing van kalk (calciumcarbonaat) tijdens de passage door een kalkhoudende bodem. Natuurlijk grondwater bevat ook vrijwel altijd veel meer koolzuur (CO2) dan in evenwicht is met de lucht.
In onze techniek voegen we zoutzuur aan het water toe om de pH te verlagen en daardoor het bufferend vermogen van het water te verlagen (zoutzuur zet waterstofcarbonaat om in opgelost CO2). Hierdoor wordt de hoeveelheid CO2 in het water nog hoger dan van nature. Het meeste koolzuur blazen we vervolgens in speciale ontgassingstoren uit.
De hoeveelheid chloride die we toevoegen is veel lager dan de smaakgrens, ongeveer een factor 10 lager. Daar proef je dus niets van.
Groet, Weren (WML)
Scheur in Westerdijk is al jaren oud.
@Roel van SwamDank. Aangepast.
Op de Braakman zal de opbrengst 1,9 MWh zijn, neem ik aan.
Begrijp ik het goed dat er zoutzuur aan het water wordt toegevoegd om de pH te verlagen en daardoor het bufferend vermogen (de opname van CO2 uit de lucht) te verminderen? Wat betekent dit toevoegen van chloride voor de smaak?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het