secundair logo knw 1

De auteurs Arjan Roelandse, Ans Versteegh en Harrie Timmer van het beste H2O-vakartikel 2018, met links Monique Bekkenutte (KNW) en rechts Idsard Dijkstra (vz jury)

Het vakartikel van Harrie Timmer, Ans Versteegh en Arjen Roelandse over de gevolgen van de GenX-lozingen voor de drinkwatervoorziening van Oasen is bekroond tot het beste H2O-vakartikel van 2018. De jury onder voorzitterschap van Idsart Dijkstra prees de heldere en boeiende wijze waarop de complexe materie door de auteurs uit de doeken is gedaan. “Het is een thriller die gelezen moet worden”, zei voorzitter Dijkstra.

In het artikel wordt beschreven hoe het drinkwaterbedrijf Oasen is omgegaan met de geloosde stof GenX die in het oevergrondwater werd aangetroffen en de waterwinning van het drinkwater bedreigde.

“Het artikel geeft nieuwe inzichten en de complexiteit van met maken van drinkwater in het krachtenveld van industrie en vergunningverleners”, stelde Dijkstra. “Er wordt duidelijk beschreven hoe Oasen omgaat met onzekerheden, zoals mogelijk scherpere normen in de toekomst, andere lozers van dezelfde stof en het opvullen van de vergunningsruimte.”

Belangrijke conclusie
De auteurs van het winnende vakartikel werden op het voorjaarscongres van het Koninklijke Nederlands Waternetwerk in de bloemen gezet. Harrie Timmer nam in zijn dankwoord de gelegenheid te baat om in te gaan op de lessen en het vervolg van de GenX-affaire, met als belangrijke conclusie: ‘als je er iets aan wilt doen, dan moet je het samen doen’. 

Als vervolgacties noemde de hydroloog van Oasen onder meer optimalisatie van het meetnet, optimalisatie ‘non-target screening’, participatie in vervolgonderzoek naar dit type stoffen en introductie van effectmetingen van het effluent. In Europees verband (Reach) pleitte Timmer voor verbetering van het toelatingsbeleid van persistente, mobiele en toxische stoffen (PMT).

Tweede en derde
Het winnende artikel bleef twee andere voor. In de ranking van de jury eindigde het artikel 'Klimaatadaptatie en verduurzaming’ door Jeroen van Leuken (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), Ciska Schets (RIVM), Heleen de Man (Sanitas-Water), Ana Maria de Roda Husman (RIVM, Universiteit Utrecht) op de tweede plaats.

Derde werd het artikel ‘Bodemvocht uit satellietdata: wat kan de Nederlandse waterbeheerder ermee?’ door Rogier van der Velde, Harm-Jan Benninga, Michiel Pezij, Denie Augustijn (Universiteit Twente), Coleen Carranza, Martine van der Ploeg (Wageningen Universiteit), Dimmie Hendriks (Deltares).

 

MEER INFORMATIE
Het winnende vakartikel: Risico’s lozingen op oppervlaktewater voor drinkwatervoorziening: ervaringen met PFOA en GenX

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.
@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen.