0
0
0
s2smodern

Aan de fitterijwedstrijden op de Aquatech nemen deze keer 46 teams deel. De organisatie verwacht gezien de vele trainingsuren een hoog niveau. 

Het team van PW Noord-Holland 3 beet vanmorgen het spits af. Het drietal (boorder, fitter en coach) kreeg 4 straffen, wat een flink aantal strafseconden opleverde. 

Arie CopierDe fitterijwedstrijden trekken traditioneel veel bekijks op de Aquatech. Er is vier dagen strijd in hal 7, verdeeld in vier categorieën: leerlingen, directies, dames en heren. Op vrijdagmiddag treden de laatste teams aan. “Ik verwacht een hoog niveau,” vertelt Arie Copier (foto), lid van de organiserende commissie. Hij draait al twaalf jaar mee in de organisatie van de fitterijwedstrijden en beleeft nu zijn laatste editie.

De organisatie maakt nog een keer intensief gebruik van zijn expertise, hij wordt volop bevraagd in de drukte om het evenement op gang te krijgen. “Ik heb gehoord dat er veel is geoefend. De teams uit Brabant zijn het meest fanatiek,” vertelt Copier. De motivatie is om de teams van Waternet, veelvuldig winnaar, te verslaan, legt de organisator uit.

De wedstrijden zijn een vakbekwaamheidstest. Het is de bedoeling, zo staat in de reglementen, dat de teams zo snel mogelijk een 150 mm GN/C drinkwater distributieleiding onder druk aanboren, vervolgens de aansluitleiding koppelen aan een meteropstelling en deze doorverbinden naar een tapkraan. Op het moment dat er water uit de tapkraan komt is het over en wordt de tijd gestopt. Bij de wedstrijden beoordelen minimaal twee scheidsrechters de deelnemers op kwaliteit, vakmanschap, en of er aan alle regels en veiligheidseisen is voldaan.

De fitterijwedstrijden, die gelden als Nederlandse kampioenschap, hebben deze keer geen internationale inbreng. De teams uit Amerika en Engeland, met wie de Nederlandsers strijden om de wereldkampioenschappen, zijn niet aanwezig in Amsterdam. Copier legt uit dat de internationele competitie een cyclus heeft van vier jaar. “En dat is deze keer dus niet. Op de volgende Aquatech hebben we weer een internationale categorie.

 

 

 

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Goed dat dit onderzoek gedaan wordt. Eerlijk gezegd valt de concentratie van 1 deeltje per liter mij alleszins mee. (Eerdere berichten spraken soms over duizenden deeltjes per liter.)
Wat natuurlijk geen reden is om dit probleem te relativeren. Zelf ben ik nog steeds regelmatig verbijsterd over de hoeveelheden zwerfplastic, (maar ook blikjes en ander verpakkingsmateriaal) die ik in allerlei wateren aantref.
Daarnaast ben ik erg benieuwd wat dit onderzoek oplevert in relatie tot kleine rubberdeeltjes van autobanden.
@Michael BentvelsenZoals Leo aangeeft is het onwaarschijnlijk om een “kapot/niet actief” virus aan te tonen met de test aangezien het RNA zeer onstabiel is en in afvalwater snel zal worden afgebroken. Dat het virus nog aangetoond wordt suggereert dus dat de envelop nog intact is en het virus mogelijk nog actief.
Meten en testen is prima, is ook gewenst. Inmiddels bewezen dat Ozon een goede oplossing is. Zie RWZI Houten, RWZI De Groote Lucht, RWZI Aarle-Rixtel, alle hadden goede resultaten met gedateerde Ozontechnieken.
De berichtgeving moet zuiver. Als het effluent getest is met een PCR-laboratorium bepaling wordt er getest op de aanwezigheid van (een deel van) het RNA. Dat kan positief zijn terwijl het virus al lang dood is. Dan zijn er virusresten gevonden, dat is echt wat anders dan het Horus. Dit is van belang om paniek te voorkomen!!
@Leo Heijnen (KWR)De methode meet verschillende 'delen van het RNA' zeg je, en daarmee niet het intacte RNA, en ook niet de virusdeeltjes. Het resultaat bevestigt daarmee dat er SARS-CoV-2 in het monster aanwezig WAS! Niet IS! N.B. Na opwerking van het monster voor detectie kun je niet meer spreken van IS!

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.