secundair logo knw 1

Aan de fitterijwedstrijden op de Aquatech nemen deze keer 46 teams deel. De organisatie verwacht gezien de vele trainingsuren een hoog niveau. 

Het team van PW Noord-Holland 3 beet vanmorgen het spits af. Het drietal (boorder, fitter en coach) kreeg 4 straffen, wat een flink aantal strafseconden opleverde. 

Arie CopierDe fitterijwedstrijden trekken traditioneel veel bekijks op de Aquatech. Er is vier dagen strijd in hal 7, verdeeld in vier categorieën: leerlingen, directies, dames en heren. Op vrijdagmiddag treden de laatste teams aan. “Ik verwacht een hoog niveau,” vertelt Arie Copier (foto), lid van de organiserende commissie. Hij draait al twaalf jaar mee in de organisatie van de fitterijwedstrijden en beleeft nu zijn laatste editie.

De organisatie maakt nog een keer intensief gebruik van zijn expertise, hij wordt volop bevraagd in de drukte om het evenement op gang te krijgen. “Ik heb gehoord dat er veel is geoefend. De teams uit Brabant zijn het meest fanatiek,” vertelt Copier. De motivatie is om de teams van Waternet, veelvuldig winnaar, te verslaan, legt de organisator uit.

De wedstrijden zijn een vakbekwaamheidstest. Het is de bedoeling, zo staat in de reglementen, dat de teams zo snel mogelijk een 150 mm GN/C drinkwater distributieleiding onder druk aanboren, vervolgens de aansluitleiding koppelen aan een meteropstelling en deze doorverbinden naar een tapkraan. Op het moment dat er water uit de tapkraan komt is het over en wordt de tijd gestopt. Bij de wedstrijden beoordelen minimaal twee scheidsrechters de deelnemers op kwaliteit, vakmanschap, en of er aan alle regels en veiligheidseisen is voldaan.

De fitterijwedstrijden, die gelden als Nederlandse kampioenschap, hebben deze keer geen internationale inbreng. De teams uit Amerika en Engeland, met wie de Nederlandsers strijden om de wereldkampioenschappen, zijn niet aanwezig in Amsterdam. Copier legt uit dat de internationele competitie een cyclus heeft van vier jaar. “En dat is deze keer dus niet. Op de volgende Aquatech hebben we weer een internationale categorie.

 

 

 

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Is er een directe link naar de uitspraak beschikbaar? Ik vind de volgend passage van jullie artikel bijzonder verwoord: "Behalve over het gebruik van chemicaliën in het koelwater ging de rechtszaak ook over de voorwaarden van het waterschap voor lozingen in geval van onderhoud of reparatiewerkzaamheden aan installaties. Maar toestemming vooraf vond de rechter te ver gaan en een zogenoemde immissietoets (welke stoffen zitten erin) niet effectief." Lijkt me namelijk zeker niet in lijn met geldend waterkwaliteitsbeleid en ook niet met het oog op de uitspraak m.b.t. de tijdelijke achteruitgang. Wanneer een activiteit, en daarmee de lozing, invloed heeft op de waterkwaliteit is het uitgangspunt dat de impact van te voren bepaald en onderbouwd moet worden. Indien dit leidt tot een verslechtering van de situatie, moet voor de impactsbeoordeling (van een industriële lozing) het Handboek Immissietoets gebruikt worden om de impact te bepalen. 
Falend management is de reden niet de organisatorische complexiteit. En bij definitief splitsen komt er nog extra bestuurlijke complexiteit bij van publieke organisaties die moeten -maar slecht kunnen- samenwerken.
Aangezien de burger de rekening krijgt is het makkelijk om een beslissing te nemen. Lekker uit elkaar en opnieuw beginnen met een schone lei. Op naar het volgende wanbeleid. Men voelt zich niet aansprakelijk. 
Dag Manfred, 
kijk eens op www.pathema.nl 
Dat bedrijf levert al jaren apparatuur voor chemievrije koelwaterbehandeling. Ook bij grotere bedrijven. Niet zo groot als bij Chemelot waarschijnlijk, maar meer dan voldoende bewezen. Het principe is cavitatie, dus geen chloorelektrolyse. Voor de duidelijkheid, ik heb geen relatie met dit bedrijf.Jan Koning
Kijk dat is onderzoek met resultaat. Is het mogelijk dit naar de EU cie-leden te sturen die besluiten over toepassing drijfmest en Renure ipv Kunstmest -N. Toch flikken ze het om de norm voor Kunstmest- N hoog te houden. In Nederland is in vele onderzoeken en metingen aangetoond dat in de derogatiegebieden de NO3 gehalten veel lager zijn dan de de norm EN lager dan in niet derogatie gebieden!