secundair logo knw 1

Evides Waterbedrijf leverde in 2022 157,5 miljoen m3 drinkwater, dit is vrijwel gelijk aan 2021 (157,3 miljoen m3). “We kijken terug op een turbulent jaar waarin desondanks solide resultaten zijn geboekt, ook financieel. Dat leverde een resultaat op van 8,1 miljoen euro voor het drinkwaterbedrijf en van 38,0 miljoen euro voor onze industriewateractiviteiten”, stelt algemeen directeur Annette Ottolini bij de presentatie van de jaarcijfers.

Annette Ottolini 180 vk Annette OttoliniLeveren van drinkwater staat niet alleen onder druk door de beschikbaarheid van bronnen. Evides maakt zich vooral zorgen over de waterkwaliteit van de bronnen, aldus het jaarverslag. Het drinkwaterbedrijf neemt met name water in uit de Maas (86 procent) voor de drinkwaterproductie. De inname uit de rivier moet geregeld worden stilgelegd vanwege vervuiling.

Om minder kwetsbaar te zijn nam Evides in 2021 een nieuw innamepompstation aan de Bergsche Maas in gebruik. Dat station heeft zijn toegevoegde waarde al bewezen in de droge zomer van 2022, aldus Ottolini. “Door de grotere innamecapaciteit hebben we onze voorraadbekkens in de Biesbosch kunnen aanvullen op de momenten dat er goede kwaliteit Maaswater beschikbaar was.”

Om in heel het voorzieningsgebied van Evides ook in de toekomst drinkwater te kunnen leveren, is het drinkwaterbedrijf op zoek naar aanvullende bronnen voor drinkwater, schrijft Ottolini. “In 2022 zijn we specifiek voor Midden-Zeeland gestart met een onderzoek naar aanvullende bronnen voor drinkwater voor na 2030.”

Nieuwe bronnen
Daarnaast blijft bronbescherming essentieel, aldus Ottolini. Het bedrijf tekende in 2022 voor verlenging van het programma Schone MaasWaterKeten. “Door deze samenwerking van waterschappen, drinkwaterbedrijven, Rijkswaterstaat en ministerie van Infrastructuur en Waterstaat kunnen we kennis over de kwaliteit delen en worden maatregelen uitgevoerd die de Maas schoner maken.” Doel is om in 2040 30 procent reductie van organische microverontreinigingen in de rivier te realiseren.

In 2022 zette Evides de samenwerking met netbeheerder Stedin voort. Dat wordt ingevuld met een gezamenlijk portfolio en een gezamenlijke aanbesteding voor de uitvoering. Onder andere in Delft wordt dit zichtbaar, aldus het waterbedrijf. “De gemeente, Stedin en Evides werken de komende jaren intensief samen om kabels en leidingen in de ondergrond van de Delftse binnenstad te vervangen.”

Sociaal incasseren
Nieuw was vorig jaar ook de introductie van het ‘sociaal incasseren’. Daarmee wil het drinkwaterbedrijf samen met gemeenten en partners betalingsproblemen bij klanten vroegtijdig signaleren. In het jaarverslag is het bedrijf positief over de aanpak. “Onze medewerkers krijgen veel energie om op deze manier onze klanten te helpen met een oplossing voor de lange termijn.”

Ook is de relatie met zakelijke drinkwaterklanten gewijzigd. Het drinkwaterbedrijf spreekt over maatwerk, omdat drinkwater leveren voor zakelijk klanten niet meer zo vanzelfsprekend is. In gesprekken met bedrijven wordt gekeken naar andere oplossingen als drinkwater niet per se nodig is, zoals zuiveren van water uit andere bronnen of hergebruik van water.

In het zuiveringsproces hield het bedrijf een pilot met de ‘Digital twins’. "Op een rioolwaterzuivering experimenteerden we met het inzetten van digitale kopie van het zuiveringsproces, die via kunstmatige intelligentie voorstellen doet om het proces te optimaliseren. De eerste resultaten waren veelbelovend."

Investeren
In 2023 verwacht het drinkwaterbedrijf ruim 160 miljoen euro te investeren. “Dit zijn vervangingsinvesteringen in het leidingnet, regulier onderhoud en renovaties van drinkwaterproductielocaties en industriewaterinstallaties. Daarnaast worden investeringen gedaan in het kader van de groei van Evides Industriewater en de uitbreiding/optimalisatie van het drinkwatersysteem.”

Dochteronderneming Evides Industriewater leverde vorig jaar de nieuwe demiwaterfabriek in Antwerpen op. Op de Maasvlakte gaat het bedrijf demiwater leveren voor de geplande waterstoffabriek. De afzet van industriewater steeg vorig jaar van 97,1 miljoen m3 naar 99 miljoen m3.

 

LEES OOK
H2O Actueel: Vitens levert minder water in 2022

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Is er een directe link naar de uitspraak beschikbaar? Ik vind de volgend passage van jullie artikel bijzonder verwoord: "Behalve over het gebruik van chemicaliën in het koelwater ging de rechtszaak ook over de voorwaarden van het waterschap voor lozingen in geval van onderhoud of reparatiewerkzaamheden aan installaties. Maar toestemming vooraf vond de rechter te ver gaan en een zogenoemde immissietoets (welke stoffen zitten erin) niet effectief." Lijkt me namelijk zeker niet in lijn met geldend waterkwaliteitsbeleid en ook niet met het oog op de uitspraak m.b.t. de tijdelijke achteruitgang. Wanneer een activiteit, en daarmee de lozing, invloed heeft op de waterkwaliteit is het uitgangspunt dat de impact van te voren bepaald en onderbouwd moet worden. Indien dit leidt tot een verslechtering van de situatie, moet voor de impactsbeoordeling (van een industriële lozing) het Handboek Immissietoets gebruikt worden om de impact te bepalen. 
Falend management is de reden niet de organisatorische complexiteit. En bij definitief splitsen komt er nog extra bestuurlijke complexiteit bij van publieke organisaties die moeten -maar slecht kunnen- samenwerken.
Aangezien de burger de rekening krijgt is het makkelijk om een beslissing te nemen. Lekker uit elkaar en opnieuw beginnen met een schone lei. Op naar het volgende wanbeleid. Men voelt zich niet aansprakelijk. 
Dag Manfred, 
kijk eens op www.pathema.nl 
Dat bedrijf levert al jaren apparatuur voor chemievrije koelwaterbehandeling. Ook bij grotere bedrijven. Niet zo groot als bij Chemelot waarschijnlijk, maar meer dan voldoende bewezen. Het principe is cavitatie, dus geen chloorelektrolyse. Voor de duidelijkheid, ik heb geen relatie met dit bedrijf.Jan Koning
Kijk dat is onderzoek met resultaat. Is het mogelijk dit naar de EU cie-leden te sturen die besluiten over toepassing drijfmest en Renure ipv Kunstmest -N. Toch flikken ze het om de norm voor Kunstmest- N hoog te houden. In Nederland is in vele onderzoeken en metingen aangetoond dat in de derogatiegebieden de NO3 gehalten veel lager zijn dan de de norm EN lager dan in niet derogatie gebieden!