secundair logo knw 1

Minister Hugo de Jonge van binnenlandse zaken. Foto BZK/Martijn Beekman

De provinciale staten- en waterschapsverkiezingen van 15 maart zijn over het algemeen goed verlopen, maar er zijn nog wel een paar verbeterpunten. Dat blijkt uit de evaluatie die minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) deze week aan de Tweede Kamer heeft aangeboden. Ook de Unie van Waterschappen heeft kritiek.

Op de verkiezingsdag zelf hebben zich weinig tot geen incidenten voorgedaan en de opkomst was met 58,8 procent voor de provinciale staten en 53,6 procent voor de waterschappen hoger dan voorgaande verkiezingen, schrijft de minister in een brief aan de Kamer.

Wel hebben de verkiezingen "een zeer grote druk" gelegd op de gemeenten en de vrijwilligers, constateert De Jonge. Uit gesprekken met gemeenten tijdens en na de verkiezingen kwam naar voren dat deze verkiezingen lastiger uitvoerbaar waren dan voorgaande verkiezingen.

Als oorzaken worden genoemd de dubbele verkiezing, de grote stembiljetten en een hogere opkomst dan verwacht. Ook nieuwe regels rond de telling en de vaststelling van de uitslag zorgden volgens de minister voor “extra impact”, waardoor in veel gemeenten tot diep in de nacht is doorgeteld.

Digitalisering
Geen wenselijke situatie, vindt ook de Unie van Waterschappen. In een advies aan de minister, dat als bijlage aan de evaluatie is toegevoegd, heeft die dan ook de nodige zorgen geuit. Voor het telprobleem draagt de Unie digitalisering als oplossing, aan. "Wij zijn graag bereid om hierover mee te denken."

Wat volgens de waterschappen eveneens anders moet, is de volgorde van tellen. Nu werden in meerdere gemeenten eerst alle stemmen (op lijst- en persoonsniveau) geteld voor de Provinciale Staten en pas daarna voor de waterschappen. Deze uitslagen waren daardoor pas veel later bekend.

"Wij zouden graag zien dat er meer gelijkwaardigheid in de verkiezingen komt", schrijft de Unie. Dat betekent: eerst op lijstniveau alle stemmen tellen (voor beide verkiezingen) en daarna pas op persoonsniveau.

Commissiedebat
In het evaluatierapport maakt de minister direct al korte metten met deze adviezen. Digitaal stemmen zit er voorlopig niet in, stelt hij. Wel wordt er de komende jaren op kleine schaal getest met elektronisch tellen.

Het voorstel om op een andere manier te tellen, noemt De Jonge eveneens "niet uitvoerbaar". Het zou het hele proces volgens hem nog gecompliceerder maken, terwijl het juist de bedoeling is om de druk op de stembureauleden te verminderen.

Komende donderdag, 28 september, staat de evaluatie op de agenda van het commissiedebat verkiezingen. Met het oog op de vervroegde Tweede Kamerverkiezing van 22 november zijn al wel verschillende maatregelen genomen om de druk op gemeenten en vrijwilligers te verkleinen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!