secundair logo knw 1

De Europese Commissie heeft zeven beschermde gebieden in de Noordzee aangewezen, waarvan drie binnen de Nederlandse grenzen. Stichting de Noordzee reageert verheugt: ‘een eerste stap in de richting van echte bescherming van de Noordzee.’

De nieuwe Europese verordening gaat gelden voor de Nederlandse gebieden Klaverbank, Friese Front en Centrale Oestergronden en de Duitse gebieden Sylter Aussenriff, Borkum Riffgrund, Doggersbank en het oostelijk deel van de Duitse Bocht. In deze gebieden mag, als het Europese Parlement instemt met de plannen, binnenkort niet meer worden gevist met bodemberoerende vistuigen.

Wytske Postma“Dit gaat om grote gebieden met geheel verschillende, waardevolle ecosystemen” zegt Wytske Postma, directeur van Stichting De Noordzee, een stichting die ijvert voor bescherming en duurzaam gebruik van de Noordzee. “In het Noordzee Akkoord is twee jaar geleden al afgesproken door verschillende stakeholders, waaronder ook de visserij, dat in 2030 15 procent van de Noordzeebodem beschermd moet zijn. Met de gebieden waar deze verordeningen overgaan komen we op 5 procent. Dat is dus een belangrijke eerste stap.”

Het gaat volgens Postma niet goed met de Noordzee. Het intensieve gebruik van de afgelopen eeuw heeft zijn sporen nagelaten. “Juist daarom is het belangrijk om gebieden te creëren waar de natuur zich kan herstellen. Dat lukt op zich heel snel onder water, sneller dan op land. Maar de natuur kan zich niet herstellen als de bodem steeds wordt omgewoeld.”

Het Europese Parlement moet de plannen nog goedkeuren. Postma verwacht dat dit ook daadwerkelijk zal gebeuren. “Deze maatregelen zijn voorgesteld door Nederland en Duitsland en afgestemd met landen als Zweden en Frankrijk, die de gebieden ook bevissen. Je weet het natuurlijk nooit zeker, maar dat ziet er wel goed uit.”

Nu het erop lijkt dat de eerste beschermde gebieden in de Noordzee een feit zijn, is het volgens Postma tijd voor de volgende stap. “Om tot die 15 procent te komen, moeten er meer gebieden beschermd worden natuurlijk. Die gebieden zijn grotendeels al vastgelegd en daar zijn afspraken overgemaakt. Die procedures zijn in gang gezet en het zal nog wat tijd nodig hebben, maar ook dat komt er echt aan.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.  
Of de waterkwaliteit wel 100% blijft onder deze oppervlakte heeft te maken met de normen die men hiervoor gebruikt. Bij eutrofiëring ontstaat wat groenalg en gelijk vliegt in de beoordeling de waterkwaliteit omlaag. Komt dat omdat anderen dit veroorzaken?