0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Waterschap Aa en Maas heeft deze week in Vorstenbosch het eerste energieneutrale gemaal van Nederland in gebruik genomen. Een waterrad aan een stuw in de Leijgraaf levert energie aan het gemaal in de Dintersehoek Loop, een zijtak van de beek.

Daarmee is het project ‘Optimalisatie peilbeheer Leijgraaf’, waarmee het waterschap in 2014 begon, afgerond. Dat had tot doel de watervoorziening in het stroomgebied van de beek in oostelijk Brabant te verbeteren.

Volgens Aa en Maas was dit nodig omdat als gevolg van klimaatverandering meer drogere periodes en meer zware buien te verwachten zijn. Daarom is gezocht naar een betere balans tussen peilbeheer en de behoefte aan water van bijvoorbeeld de landbouw. Inmiddels is er gebaggerd, is het profiel van de beek verruimd en zijn er duikers vervangen.

Gerecycled plastic

Om de wateraanvoer in Vorstenbosch en omgeving te optimaliseren, was een nieuw aanvoergemaal noodzakelijk. Daarvoor werd een duurzame optie uitgedacht, waarbij het waterrad aan de nabijgelegen stuw door middel van waterkracht energie levert aan het aanvoergemaal, dat Den Doolhof is gedoopt.

Volgens Aa en Maas wordt er voldoende stroom opgewekt om het verbruik te compenseren. Het gemaal zelf bestaat voor 80 procent uit gerecycled plastic. Circa 3950 hectare landbouwgrond profiteert van de wateraanvoer.

Toekomstbestendig

Bestuurslid Peter van Dijk van waterschap Aa en Maas meent dat het gebruik van waterkracht veel mogelijkheden voor de sector biedt. ''In tijden van slim en verstandig omgaan met klimaatverandering hebben wij hier een mooie oplossing gevonden in duurzaam peilbeheer’’, stelt hij.

''Door het automatiseren van stuwen kan het waterpeil beter en sneller worden gereguleerd en door dit op een duurzame manier te doen is het ook toekomstbestendig. De wateraanvoer zal in het kader van het Deltaplan Hoge Zandgronden ook steeds belangrijker worden. De langere periodes van droogte worden met het energieneutrale gemaal overbrugd, zodat de kwaliteit van landbouw- en natuurgebied behouden blijft.”

Aa en Maas onderzoekt momenteel of het ook op andere locaties mogelijk is om waterkracht te benutten voor de opwekking van energie.

Lees hier meer over de optimalisatie van het peilbeheer van de Leijgraaf

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Bodemdaling en HWBP kunnen niet los van elkaar worden gezien. Bij de veronderstelling dat we in de delta blijven wonen zal het antwoord dan ook moeten zijn temporiseer dijkverhogen (draagvlak slappe bodem is beperkt) en druk het laag gelegen land geologisch op (ongeveer 1/3 deel NL) in het tempo van de zeespiegel stijging. Benut daarvoor de stoffen die we niet langer in de atmosfeer willen stoten (CO2) en bindt deze tot een slurry.
De wet van Pascal zal ons daarbij helpen, waarbij we feitelijk omkeren wat nu in de onttrekking van gas als bodemdaling herkennen. Ga over tot een programma dat gebouwen/huizen niet langer passief gefundeerd zijn, maar eenvoudig waterpas gesteld kunnen worden. Zie dit als een de komende eeuwen doorlopend programma zodat de delta veilig blijft, de rivieren weer geleidelijk onder maaiveld komen en het veenlandschap in zijn charme gepoogd kan worden gelijktijdig te behouden als Carbon link. Slappe bodem wordt dan zelf een non-onderwerp.
De kosten en middelen voor zo'n programma zullen het geleidelijk winnen van steeds hogere en middelen verslindende dijken en waterbouwkundige constructies (denk aan stormvloedkering), zoute kwel wordt stapsgewijs beheerst en de bodemvruchtbaarheid is verzekerd.
Zoek allianties met die partijen die nu aan de bron van de koolstof economie hebben gestaan. Zij beschikken over de juiste expertise om dit proces van dalen in stijging om te zetten en de diepe boring naar zeg drie km diepte veilig te openen, beheren en te sluiten.
Zoek kort gezegd het juist niveau en tijdschema om problemen in de badkuip te beheersen. Dat overstijgt de slappe bodem.
De technologie en ervaring zal wereldwijd toepasbaar zijn en een antwoord geven, anders dan simpel CO2 in de diepe bodem brengen.
Wat een informatie: "De grondwaterstanden zijn momenteel gemiddeld tot laag voor de tijd van het jaar. In de laaggelegen delen zijn ze normaal, maar in de hooggelegen zandgebieden nog altijd ‘zeer laag".. Laat toch eens wat grafieken zien!!!! Er wordt zoveel gemeten. En de deskundigen kunnen het uitleggen.
Het moet zijn community of practice, of die betreffende bouwmarkt moet hier bij betrokken zijn.
N2O + O3
Met ander woorden: lachgas afvangen en ozon toevoegen. O3 kun je maken uit restproduct bij waterstofproductie.
Dus oplosbaar dit probleem?
@Erik van LithWe hebben inderdaad ook designers in het project betrokken. Zij hebben ons geholpen door ons technieken aan te leren die zij gebruiken bij empathisch onderzoek: hoe kom je achter de drijfveren van mensen.
En in vijf gemeenten in Zuid-Nederland zijn ontwerpers met een concreet vraagstuk aan de slag gegaan, samen met ambtenaren en bewoners. Ze vonden het een heel leuk en interessant vraagstuk om aan te werken. Het heeft veel losgemaakt daardoor. We hebben veel van elkaar geleerd.
Als je meer wilt weten, neem dan even contact op met Dick of mij (Karla Niggebrugge, kniggebrugge@brabant.nl)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het