secundair logo knw 1

Lancering van de Watermaker op het forteiland in het IJmeer I foto: Remco van den Braak

Forteiland Pampus heeft nu zijn eigen Watermaker. In deze installatie wordt water van het IJmeer gezuiverd tot drinkbaar water. Daarvoor zijn drie technieken gecombineerd: een zandfilter, nanofiltratie membranen en UV-C licht.

De Watermaker wordt omschreven als een grote stap op weg naar een duurzame zelfvoorzienende toekomst van het historische Forteiland Pampus. Er volgen onder andere nog moestuinen, een duurzaam energiesysteem en een drijvend circulair entreegebouw.

De innovatieve waterzuiveringsinstallatie is afgelopen maandag (19 juni) gelanceerd tijdens het event Impact maken doen we samen. Dat gebeurde onder meer in aanwezigheid van astronaut André Kuipers. Hij vergeleek in een speech zijn verblijf in de ruimte met het zelfvoorzienend omgaan met water, energie, voedsel en grondstoffen. Kuipers was bij zijn eerste ruimtereis in 2004 verantwoordelijk voor het waterverbruik. “Alles wordt hergebruikt, van natte handdoeken tot urine.” Ook was er een videoboodschap van Prinses Laurentien van Oranje.

Pampus is een toeristische trekpleister met een markante rol in de Nederlandse watergeschiedenis. Het forteiland wordt gezien als een boegbeeld van de 19e-eeuwse Stelling van Amsterdam en is een onderdeel van UNESCO werelderfgoed de Hollandse Waterlinies.

Water van drinkwaterkwaliteit
In de Watermaker kan per dag 20 duizend liter water van het IJmeer worden omgezet in drinkbaar water. “Dat is in chemische en biologische samenstelling aantoonbaar van drinkwaterkwaliteit”, wordt van de kant van Pampus gezegd. “Ook is de kwaliteit geborgd met een dubbele barrière en extra continue monitoring van de juiste werking van de waterzuiveringsinstallatie.”

Toch wil men bij Pampus alleen over drinkbaar water spreken. “Om het water ook echt drinkwater te mogen noemen, moet je officieel een drinkwaterbedrijf zijn of hiervoor expliciet toestemming hebben. Dit is duur en complex. Zover zijn we nog niet, maar het wordt wel de ultieme stap naar Pampus’ drinkwater.”

Sfeerbeeld Forteiland PampusForteiland Pampus gezien vanaf het vasteland I foto: Remco van den Braak

Combinatie van drie technieken
In de zuiveringsinstallatie worden technieken ingezet van drie bedrijven: Jotem water solutions, NX Filtration en Van Remmen UV Technology. Het gaat om een “unieke combinatie van oude en nieuwe technieken”, die nog niet eerder is toegepast.

Het uit het IJmeer opgepompte water wordt eerst gezuiverd met zand en grind, een traditionele en robuuste methode. Hiervoor wordt een systeem van langzame zandfiltratie van Jotem gebruikt. Daarna volgen de innovatieve hollevezel nanofiltratie membranen van NX Filtration, om microverontreinigingen als medicijnresten en PFAS tegen te houden. Het water wordt tot slot gedesinfecteerd met behulp van de gevalideerde technologie van UV-C licht van Van Remmen. Dit maakt micro-organismen onschadelijk.

De duurzaamheidswinst wordt groot genoemd. Er kan een eind komen aan het watertransport vanaf het vasteland door een fortwachter. Omdat Pampus niet op het drinkwaternet is aangesloten, moest de afgelopen jaren dagelijks drieduizend liter water per schip worden aangevoerd.

Andere wateractiviteiten
Ook op andere manieren is er aandacht voor water. Samen met Stichting FutureNL heeft Forteiland Pampus het lesprogramma Wonderlijk Water ontwikkeld. Dit is gericht op leerlingen in de bovenbouw van het primair onderwijs. De bedoeling is hen bewuster te maken van het belang van schoon en voldoende water. Ook krijgen scholieren tips over hoe ze hun eigen gedrag kunnen verduurzamen.

Verder is op Pampus tot en met 1 oktober de expositie Waterwerken te zien. Hierin worden vijf werken getoond van studenten, een alumnus en een docent van Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. De kunstwerken vertellen op verschillende manieren iets over onze relatie met water, van macro- tot microniveau.

André Kuipers en Erik RoesinkErik Roesink, oprichter en CTO van NX Filtration en buitengewoon hoogleraar membraantechniek aan de Universiteit Twente, legt aan ruimtevaarder André Kuipers uit hoe de waterzuivering werkt I foto: Remco van den Braak

LEES OOK
In het meinummer van magazine H2O is aandacht besteed aan de plaatsing van de waterzuiveringsinstallatie op Pampus. Het artikel staat in de rubriek Hoogstandje.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.