secundair logo knw 1

De Diefdijklinie van waterschap Rivierenland is een van de winnaars van de Waterinnovatieprijs 2016. Op 17 november werden in totaal vijf ‘Oscars van de watersector’ uitgereikt.

De Diefdijklinie is een dijkversterking van 23 kilometer, van de Lek bij Everdingen naar de Merwede bij Gorinchem. Voor het project werkten waterschap, provincies, Rijk en bewoners nauw samen. De Diefdijklinie werd winnaar van de Waterinnovatieprijs in de categorie Waterveiligheid.

Het hoogheemraadschap Delfland sleepte de prijs in de categorie Schoon Water in de wacht, met het project S.C.H.O.O.N., waarvoor een zoetwaterfabriek werd gebouwd bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie De Groote Lucht in Vlaardingen. Innovatief, ecologisch en duurzaam, aldus de jury.

In de categorie Voldoende Water werd de proeftuin Achterover Wieringermeer van het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier winnaar. In de proeftuin experimenteren publieke en private partners op een boerderij van 20 hectare met nieuwe verdienmodellen op het gebied van zoet water, zoals zilte teelt en kweek van Chinese wolhandkrab. Het kostbare zoete water van het IJsselmeer en het Markermeer worden daardoor beter benut.

De Waterinnovatieprijs kent sinds dit jaar de nieuwe categorie Waterbewustzijn. “Waterveiligheid en voldoende zoet water zijn geen vanzelfsprekendheden”, verklaart juryvoorzitter Lidewijde Ongering, secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. “Alle innovaties om de veiligste en slimste delta ter wereld te blijven, beginnen met waterbewustzijn.” In die categorie werd Battle of the Beach winnaar, een door meerdere waterschappen uitgevoerde lesmodule voor basisscholen, waarbij kinderen de strijd aangaan tegen het water.

De publieksprijs ten slotte ging naar het project Zandsproeien bij dijkverbetering Nauernasche Vaart van het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Zandsproeien is een duurzame en minder schadelijke en belastende oplossing voor het versterken van de stabiliteit van een dijk.
Meer informatie op www.waterinnovatieprijs.nl

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Bijzonder dat Boutkan en Buijsse beter weten wat de problemen in het riool en bij de afvalwaterverwerking zijn, dan de daarin gespecialiseerde organisaties.
Afgezien daarvan, kan een kleuter bedenken dat als plastic (a) in het milieu een probleem is én (b) "nul" vocht opneemt, dat het dan ook niet handig is om dit in wegwerpdoekjes te verwerken die NIET gescheiden ingezameld worden maar met het toiletwater worden weggespoeld.  
Kan er ook niet zo’n richtlijn worden opgesteld voor de intensieve landbouw? In Nederland betalen boerenbedrijven immers géén verontreinigingsheffing en zuiveringsbelasting en worden de kosten van vervuiling van oppervlakte- en grondwater naar de belastingbetaler geschoven. 
Het voorgezuiverd oppervlaktewater is ook een belangrijke bron voor drinkwater. Naast WAAG is het noodzakelijk om op zoek te gaan naar andere bronnen voor drinkwater, wellicht effluent van rioolwaterzuiveringen
Vitaliseren, 100% natuurlijk,  agrarische bedrijven. Vraag naar concept voor geitenboerderij willem dam in amsterdamse bos, geitkwaliteit, bodem en afvalwater verbeteren  pfos/pfas verdwijnt.