secundair logo knw 1

Op 220 dagen was vorig jaar de afvoer van de Rijn lager dan 1.500 m3/s. Dat zijn er opvallend veel, normaal zijn dat zo’n 100 dagen, schrijft Alphons van Winden op de site Waterpeilen. Over het hele jaar berekend bedroeg de afvoer in 2022 iets minder dan 1.700 m3/s, terwijl iets meer dan 2.200 m3/s het langjarig gemiddelde is, aldus Waterpeilen.

Een afvoer van 1500 m3/s is, stelt Van Winden, ongeveer de grens waaronder in Nederland de eerste knelpunten in het waterbeheer op gaan treden, zoals de inname van water.

Sinds 1976 is het niet meer voorgekomen dat de afvoer op zoveel dagen onder de 1500 m3/s stond, aldus Van Winden. In dat jaar gebeurde dat op 278 dagen. Recordjaar is 1921 met 329 dagen.

Lage gemiddelde jaarafvoeren komen de laatste tijd niet zo heel vaak voor, aldus Van Winden. In de top 20 van met de laagste gemiddelde jaarafvoer sinds 1901 staat 2022 op plaats 13. In deze ranking staat er nog een jaar uit deze eeuw: 2011 (plaats 20).

In de lijst staat niet het jaar 2018, hoewel het bijzonder veel dagen met zeer lage afvoeren van minder dan 1.000 m3/s, een gevolg van de droogte die in dat jaar veel langer aanhield dan in 2022. In september werd vorig jaar de droogte onderbroken, waardoor de waterafvoer in de Rijn zich kon herstellen.

Voor met name de scheepvaart is 2022 dan ook een minder problematisch jaar zijn geweest dan 2018, concludeert Van Winden.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.