secundair logo knw 1

Het dagelijks bestuur van Brabantse Delta trekt de voorgestelde nieuwe kostentoedelingsverordening in. Er zijn bij het maken van de verordening fouten gemaakt, geeft het DB als verklaring. Zo zijn de gebruikte inwonersaantallen niet juist. Ook is gebleken dat voor de onderlinge waardeverhouding tussen ongebouwd, gebouwd en natuur niet de juiste cijfers zijn toegepast. 

Portefeuillehouder Karin van den Berg (Financiën) maakte dat woensdag bekend in de vergadering van het algemeen bestuur.

De conceptverordening, waarin de kostentoedeling voor het watersysteembeheer voor de komende 5 jaar wordt vastgelegd, leidde tot veel kritiekVijf oppositiepartijen in het algemeen bestuur (PvdA, Partij voor de Dieren, 50PLUS, AWP en de fractie Natuurterreinen) stelden vast dat de lasten voor burgers meer stijgen dan nodig is, terwijl het kostenaandeel voor bedrijven en agrariërs vermindert. Zij schreven dit vooral toe aan de invloed van de BoerBurgerBeweging (BBB) die zitting heeft in het dagelijks bestuur en met vijf zetels de grootste partij is in het algemeen bestuur.

Het waren evenwel de schriftelijke vragen van het AB-lid Louis van der Kallen (Ons Water) over de gebruikte inwonersaantallen en oppervlaktes voor het opstellen van de verordening, die het dagelijks bestuur ertoe brachten om het hele voorstel nog eens ‘grondig onder de loep’ te nemen. “Zeker ook omdat afwijkende aantallen op hun beurt van invloed zijn op het totale aandeel van de belastingheffing voor de categorieën ongebouwd, natuur en gebouwd voor het watersysteembeheer.”

Van der Kallen stelde vast dat er een significant verschil bestaat tussen de data over de inwonersaantallen van WAVES, het analyse- en verbetersysteem van de Unie van Waterschappen, en die van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens het AB-lid geven de WAVES-cijfers, die zijn gebruikt voor het opstellen van de verordening, een veel te hoog inwoneraantal weer voor het werkgebied van Brabantse Delta, tot mogelijk wel 123.000. 

Het dagelijks bestuur komt nu tot de conclusie dat de gebruikte inwonersaantallen inderdaad niet juist zijn. Voorts is gebleken dat ook bij onderlinge waardeverhouding tussen ongebouwd, gebouwd en natuur niet de juiste cijfers zijn toegepast. “Dat wordt nu ook hersteld.”

Het dagelijks bestuur maakt een aangepaste kostentoedelingsverordening en legt die binnenkort ter inzage. En er komt een extra commissievergadering waarin het AB nader wordt geïnformeerd, zo laat het DB weten.

 

UPDATE 1 september
De Unie van Waterschappen laat weten dat de data uit WAVES worden aangeleverd door de waterschappen zelf en de belastingkantoren. "De fout in de cijfers zit in dit geval bij het belastingkantoor (de belastingsamenwerking West-Brabant)."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.